Karácsony a Lánchídról: Az lett volna a meglepetés, ha jóváhagyják a közbeszerzés kiírását

Szerző: Hutter Marianna
2020.08.04. 12:14

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Karácsony a Lánchídról: Az lett volna a meglepetés, ha jóváhagyják a közbeszerzés kiírását

A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást – vette észre a Magyar Nemzet a budapesti Fidesz közösségi oldalán. Így szerintük most a pályázaton módosítania kell a BKK igazgatóságának. „Ezért vajon ki lesz a felelős a főpolgármester szerint? Bizonyára a kormány. Egy biztos, a nemzet egyik szimbólumának felújítása további heteket csúszik a hozzá nem értés, a szerencsétlenkedés miatt” – jegyezte meg a Fidesz.

A kormánypárt állítására Karácsony Gergely budapesti főpolgármester közösségi oldalán reagált. Mint írta, a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást. Szerinte a Közbeszerzési Hatóság azt sérelmezte, hogy 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot kért a főváros, ezt soknak tartották, ezért előírták annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését.

Ennek Karácsony szerint azért van jelentősége, mert az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten,

vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe azoknál, akik részt vennének a pályázaton.

Bár Karácsony hangsúlyozta, szerinte az eredeti kiírás a versenyt szolgálta volna, vagyis nem értenek egyet a hatóság döntésével,

„a Lánchíd felújításának sürgető szüksége” nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba.

„Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja.” Az viszont nem derült ki Karácsony posztjából, mást sérelmezett-e a Közbeszerzési Hatóság, vagy csak és kizárólag az említett referenciaidőszakot.

A főpolgármester egyébként arra is kitért, a kormány ugyan még februárban megígérte, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról. Az Azonnali keresi az ügyben a BKK igazgatóságát a pályázat módosításával kapcsolatban, amint utolérjük őket, beszámolunk róla.

FRISSÍTÉS (2020.08.04. 18:01): Ugyan nem kapott az Azonnali lehetőséget arra, hogy a BKK igazgatósági tagjai közül beszéljen az illetékessel, de a cég lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint igazgatóságuk kedden rendkívüli ülést tartott, hogy eleget tegyen a Közbeszerzési Hatóság követelményeinek. Így az igazgatósági döntés lehetővé teszi, hogy a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődjön.

Arról, hogy a Budapestiek aggódnak-e a Lánchíd állapota miatt, itt lehet megnézni az Azonnali videóját:

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek