+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. augusztus 4. kedd, 12:14
Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást – vette észre a Magyar Nemzet a budapesti Fidesz közösségi oldalán. Így szerintük most a pályázaton módosítania kell a BKK igazgatóságának. „Ezért vajon ki lesz a felelős a főpolgármester szerint? Bizonyára a kormány. Egy biztos, a nemzet egyik szimbólumának felújítása további heteket csúszik a hozzá nem értés, a szerencsétlenkedés miatt” – jegyezte meg a Fidesz.

 

A kormánypárt állítására Karácsony Gergely budapesti főpolgármester közösségi oldalán reagált. Mint írta, a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást. Szerinte a Közbeszerzési Hatóság azt sérelmezte, hogy 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot kért a főváros, ezt soknak tartották, ezért előírták annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését.

 

Ennek Karácsony szerint azért van jelentősége, mert az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten,

 

vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe azoknál, akik részt vennének a pályázaton.

 

Bár Karácsony hangsúlyozta, szerinte az eredeti kiírás a versenyt szolgálta volna, vagyis nem értenek egyet a hatóság döntésével,

 

„a Lánchíd felújításának sürgető szüksége” nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba.

 

„Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja.” Az viszont nem derült ki Karácsony posztjából, mást sérelmezett-e a Közbeszerzési Hatóság, vagy csak és kizárólag az említett referenciaidőszakot.

 

A főpolgármester egyébként arra is kitért, a kormány ugyan még februárban megígérte, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról. Az Azonnali keresi az ügyben a BKK igazgatóságát a pályázat módosításával kapcsolatban, amint utolérjük őket, beszámolunk róla.

 

FRISSÍTÉS (2020.08.04. 18:01): Ugyan nem kapott az Azonnali lehetőséget arra, hogy a BKK igazgatósági tagjai közül beszéljen az illetékessel, de a cég lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint igazgatóságuk kedden rendkívüli ülést tartott, hogy eleget tegyen a Közbeszerzési Hatóság követelményeinek. Így az igazgatósági döntés lehetővé teszi, hogy a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődjön.

 

Arról, hogy a Budapestiek aggódnak-e a Lánchíd állapota miatt, itt lehet megnézni az Azonnali videóját:

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás