+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 4. kedd, 17:07
Egy antitest-kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség körülbelül 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

A hivatalos, hétfő esti adatok szerinti 248 ezer fős esetszám helyett csaknem másfél millió olasz kaphatta el valójában a koronavírus-fertőzést – derül ki az olasz egészségügyi minisztérium és a Vöröskereszt közös kutatásából, melyről a Reuters tudósított.

 

Ennek keretében 64 660 olaszt teszteltek le koronavírusra május 25. és július 15. között, a mintákból pedig azt állapították meg:

 

már 1,48 millióan áteshettek a koronavíruson országszerte, vagyis az olaszok 2,5 százalékának szervezetében találtak a fertőzést bizonyító antitesteket.

 

Ez bár messze van a nyájimmunitástól, de az 1,48 milliós szám a 248 ezer fős hivatalos adat hatszorosa. Igaz, a valós fertőzöttek száma mindenütt jóval több lehet, mint akit ténylegesen pozitívra is tesztelnek, hiszen szép számmal lehetnek olyanok is, akik tünetmentesen mennek át a víruson, így maguk sem tudnak arról, hogy fertőzöttek lettek volna.

 

A 2,5 százalékos összolasz adatnál még durvább azonban Lombardia, ahol Európa legkomolyabb méretű járványgócpontja alakult ki tavasszal: a tartományban élő tízmillió fő 7,5 százaléka, vagyis 750 ezer ember kaphatta el a vírust, miközben hivatalosan eddig csupán 96 ezer embert teszteltek pozitívra. Ennek ellenpontja Szicília és Szardínia, ahol viszont csak a népesség 0,3-0,3 százalékánál mutattak ki antitesteket, vagyis ott tömegével nem tudott elterjedni a koronavírus.

 

Egyébként a felmérés azt is kimutatta: körülbelül a fertőzöttek 30 százaléka tünetmentesen eshetett át a koronavíruson Olaszországban. Ez azt jelenti, hogy

 

azok 30 százaléka, akiknél a csaknem 65 ezres mintában koronavírus-antitesteket találtak, nem tapasztalt magán tüneteket,

 

így mielőtt az egészségügyi minisztérium felmérésében le nem tesztelték, nem is tudott arról, hogy beteg lett volna.

 

Európában Olaszország volt az első, ahol igazán súlyos mértékben elharapózott a járvány a márciusi első hullám idején. A vírus a hivatalos adatok alapján mindeddig 35 166 áldozatot szedett az országban, több, mint kétszázezren viszont már meggyógyultak, mostanra pedig aktív esetből alig több, mint 12 ezret tartanak már csak nyilván az olasz hatóságok.

 

Így Olaszország a maga 248 ezer fertőzöttjével már csak a 15. helyen áll a koronavírus által legsúlyosabban érintett országok listáján, amit továbbra is az Egyesült Államok (4,86 millió fertőzött), Brazília (2,75 millió), India (1,86 millió), Oroszország (861 ezer) és Dél-Afrika (517 ezer) vezet.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás