+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 4. kedd, 17:07
Egy antitest-kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség körülbelül 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

A hivatalos, hétfő esti adatok szerinti 248 ezer fős esetszám helyett csaknem másfél millió olasz kaphatta el valójában a koronavírus-fertőzést – derül ki az olasz egészségügyi minisztérium és a Vöröskereszt közös kutatásából, melyről a Reuters tudósított.

 

Ennek keretében 64 660 olaszt teszteltek le koronavírusra május 25. és július 15. között, a mintákból pedig azt állapították meg:

 

már 1,48 millióan áteshettek a koronavíruson országszerte, vagyis az olaszok 2,5 százalékának szervezetében találtak a fertőzést bizonyító antitesteket.

 

Ez bár messze van a nyájimmunitástól, de az 1,48 milliós szám a 248 ezer fős hivatalos adat hatszorosa. Igaz, a valós fertőzöttek száma mindenütt jóval több lehet, mint akit ténylegesen pozitívra is tesztelnek, hiszen szép számmal lehetnek olyanok is, akik tünetmentesen mennek át a víruson, így maguk sem tudnak arról, hogy fertőzöttek lettek volna.

 

A 2,5 százalékos összolasz adatnál még durvább azonban Lombardia, ahol Európa legkomolyabb méretű járványgócpontja alakult ki tavasszal: a tartományban élő tízmillió fő 7,5 százaléka, vagyis 750 ezer ember kaphatta el a vírust, miközben hivatalosan eddig csupán 96 ezer embert teszteltek pozitívra. Ennek ellenpontja Szicília és Szardínia, ahol viszont csak a népesség 0,3-0,3 százalékánál mutattak ki antitesteket, vagyis ott tömegével nem tudott elterjedni a koronavírus.

 

Egyébként a felmérés azt is kimutatta: körülbelül a fertőzöttek 30 százaléka tünetmentesen eshetett át a koronavíruson Olaszországban. Ez azt jelenti, hogy

 

azok 30 százaléka, akiknél a csaknem 65 ezres mintában koronavírus-antitesteket találtak, nem tapasztalt magán tüneteket,

 

így mielőtt az egészségügyi minisztérium felmérésében le nem tesztelték, nem is tudott arról, hogy beteg lett volna.

 

Európában Olaszország volt az első, ahol igazán súlyos mértékben elharapózott a járvány a márciusi első hullám idején. A vírus a hivatalos adatok alapján mindeddig 35 166 áldozatot szedett az országban, több, mint kétszázezren viszont már meggyógyultak, mostanra pedig aktív esetből alig több, mint 12 ezret tartanak már csak nyilván az olasz hatóságok.

 

Így Olaszország a maga 248 ezer fertőzöttjével már csak a 15. helyen áll a koronavírus által legsúlyosabban érintett országok listáján, amit továbbra is az Egyesült Államok (4,86 millió fertőzött), Brazília (2,75 millió), India (1,86 millió), Oroszország (861 ezer) és Dél-Afrika (517 ezer) vezet.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás