Hiába hoznának létre a kormánnyal egyeztető fórumot a fideszes önkormányzatok, a belügy szerint már van ilyen

Szerző: Hutter Marianna
2020.08.03. 19:48

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, amiben támogatná őt a XVI. kerületi, ugyancsak kormánypárti polgármester, Kovács Péter is, mivel úgy vélik, jelenleg nem elég hatékony a központi kormányzat és a különböző önkormányzatok közötti együttműködés.

Hiába hoznának létre a kormánnyal egyeztető fórumot a fideszes önkormányzatok, a belügy szerint már van ilyen

Hivatalos érdekegyeztető fórumot hozna létre a kormány és az önkormányzatok között Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere – olvasható a politikus Facebook-oldalán vasárnap közzétett polgármesteri jegyzetből.

Ám a Belügyminisztérium az Azonnali kérdésére elmondta, hogy már van ilyen fórum.

De miről egyeztetne Cser-Palkovics András és vajon melyik fideszes polgármester állt ki kollégája ötlete mellett? Megkérdeztük!

„LoL”

Cser-Palkovics András annak kapcsán vetette fel a hivatalos egyeztető fórum ötletét, hogy tapasztalata szerint az adminisztrációs trivialitásoktól a nagyprojektek lebonyolításáig terjed azon területek sora, ahol a bürokrácia nehezíti az önkormányzatok munkáját.

Erre egy „triviális” példát is hozott: Cser-Palkovics elmondása szerint a Magyar Államkincstár rendszeresen felhívja őt különböző jogszabályi elvárások miatt, hogy beolvastassa vele a személyi adatait. Mindezt azért teszik, hogy megtudják: egy-egy adott társulás tranzakciói tényleg a polgármester beleegyezésével történnek-e, „hátha a három helyen történő aláírás, digitális és papíralapú iktatások, igazoló e-mailek meg a többi adminisztrációs kötelezettség nem lenne elég így 2020-ban…

Azt hiszem a fiam erre mondja azt: LoL.”

Vagyis a polgármester szerint a bürokrácia miatt egyes feladatok akár évekre is elcsúszhatnak. Ezért ő a megoldást egy hivatalos egyeztető fórum létrehozásában látja, „ahol a polgármesterek rendszeresen megoszthatják álláspontjukat, véleményüket a kormányzattal, annak is legfelső szintjeivel, a közigazgatási szereplők számára pedig ugyanezt javaslom, szakterületek szerint, vezetői szinteken. Amennyiben a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, részletesen megismerhetjük egymás szempontjait és az állami szervezetek és hatóságok segítőkészen, de nem dadusként viselkednek, sokkal gördülékenyebb lesz az együttműködés a két szféra között”

Nem kapott negatív visszajelzést azért, mert ellentmondott

A polgármester egyébként a Facebook-oldalán közzétett jegyzeteiben arról is írt, hogy elgondolkodott azon, hogy rengeteg meglepődött üzenetet kapott annak kapcsán, hogy „ki mert állni” az iparűzési adó eltörlésének terve ellen. „Bár jól estek ezek az üzenetek, el is gondolkodtattak: tényleg ennyire rendkívüli, hogy egy polgármester teszi a dolgát, és ellentmond a pártja által adott kormány egyik tanácsadójának?”

Leszögezte: egyetlen kormányzati szereplőtől sem kapott negatív visszajelzést a kiállásával kapcsolatban.

Arról is írt, az összes országos politikai szereplő részéről tapasztal egyfajta bizalmatlanságot, bizonytalanságot, amikor a polgármesteri vagy önkormányzati ügyekről van szó. „Valahol megértem ezt, hiszen 2010-ben a legtöbb önkormányzat egy feneketlen pénznyelő problémahalmaz volt, teljesítetlen – és teljesíthetetlen – feladatokkal, adósságokkal és legtöbbször elavult hivatali bürokráciával.

Azonban szeretném jelenteni: felnőttünk.”

Tehát összességében Cser-Palkovics szerint már több strukturális átalakítás nem kell az önkormányzati rendszerben, csak finomhangolás.

Na de mit szól a többi fideszes polgármester Cser-Palkovics ötletéhez?

Az Azonnali több mint egy tucat kormánypárti vezetésű várost keresett meg azzal kapcsolatban, lenne-e szükség a székesfehérvári kollégájuk említette fórum létrehozására, és arról is kérdeztük őket, hogy miben látják a kormány és az önkormányzatok közti együttműködés nehézségeit. Míg a Borbély Lénárd vezette Csepeltől csak azt a választ kaptuk, „egyetértünk azzal, hogy fontos, hogy a kormány és az önkormányzatok között legyen rendszeres és hivatalos kommunikáció”, addig a Kovács Péter vezette XVI. kerület részletesebben is reagált.

Mint ahogy a XVI. kerület válaszából kiderül, polgármesterük Cser-Palkovicshoz hasonlóan látja a helyzetet: szerinte is tiszteletben tartja a kormány, hogy a polgármestereknek és az önkormányzati képviselőknek az elsődleges kötelességük a helyi érdekek képviselete,

vagyis Kovácsot „egyetlen rossz szó sem érte azért, mert kiállt a kerület érdekeiért”.

Ami a kormány bizalmatlanságát illeti, Kovács Péter szerint a bizalmatlanság valóban érzékelhető, de annak nem gazdasági vagy politikai okai vannak, hanem a már említett, 2010 előtti adósságfelhalmozás az önkormányzatoknál. Ugyanakkor ők is úgy látják: „újabb reform helyett már legfeljebb csak finomhangolásra van szükség”. „Ezt pedig (...) nagyban segítené a székesfehérvári polgármester úr által szorgalmazott egyeztetőfórum, amelyen a miniszterelnök és/vagy az önkormányzatokért felelős belügyminiszter részvételével folyhatna az érdemi eszmecsere az önkormányzatokkal.”

Belügyminisztérium: már van egyeztető fórum

Az Azonnali megkereste Cser-Palkovics András felvetésével kapcsolatban a Kormányzati Tájékoztató Központot (KTK), illetve az önkormányzati szektorért felelős Belügyminisztériumot. Míg a KTK nem reagált cikkünk megjelenéséig, a belügy arról írt: „az önkormányzatokkal, illetve az őket képviselő önkormányzati szövetségekkel a kormány rendszeresen egyeztet”.

Mint írták, az egyeztetés egyik formája az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET). Legutóbb a 2021. évi központi költségvetési törvény előkészítése során hívták össze az ÖNET-et, ahol a tárca szerint az önkormányzati érdekszövetségek kifejthették álláspontjukat a költségvetésről, továbbá más javaslatok megfogalmazására is módjuk volt.

Arra viszont már nem tért ki a belügy, hogy szerintük mi az, amiben gördülékeny az együttműködésük az önkormányzatokkal, és mi az, ami nehézséget okoz.

FOTÓ: Kovács Péter / Facebook, Cser-Palkovics András / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek