+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 3. hétfő, 12:09
Ismét az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: azt lebegtetik, hogy csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán kormányfőt is bevállalnának.
Ha nem ígérik meg az észak-macedón szociáldemokraták, hogy albán származású kormányfője is lesz az országnak, akkor nincs kormánykoalíció sem velük

 

 – nagyjából így lehetne összefoglalni, hogy állnak a koalíciós tárgyalások a kis nyugat-balkáni országban, ahol a koronavírus miatt kis halasztással, július 15-én tartottak parlamenti választásokat.

 

Még nem nyelték le a névvitát

 

Ezeken az a szociáldemokrata SDSM-vezette koalíció nyert, amely 2017 óta már egyébként is az ország élén áll. Az SDSM kormányzásának legnagyobb érdeme – és egyben legvitásabb pontja is – az ország nevének megváltoztatása Macedóniáról Észak-Macedóniára. Görögországgal ugyanis hosszan tartó névvitája volt az 1991-ben Jugoszláviától függetlenedett köztársaságnak, ugyanis Görögország északnyugati régióját (ahol mellesleg rengeteg szláv macedón él) szintén Makedóniának hívják. A vita ráadásul a Nagy Sándor-örökség körül is forgott, hiszen a makedón hódítót mind a görögök, mind a macedónok sajátjuknak tekintik.

 

Így Görögország a Macedónia név mellett kitartó köztársaságnak ott tett keresztbe, ahol csak tudott,

 

sokáig még az ENSZ-ben is csak az elég megalázó, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven szerepeltek. Ezen változtatott Zaev, aki elődjével – a magyar diplomácia szárnyai alatt Budapestre menekített – Nikola Gruevszkivel ellentétben kész volt feladni a nevet azért cserébe, hogy az országát felvegyék végre a NATO-ba, és az EU-val történő csatlakozási tárgyalások is elindulhassanak. Így lett a kompromisszumos megoldás az Észak-Macedónia elnevezés, ami már a görögöknek is megfelelt – a macedónok pedig nagyon alacsony részvétel és a jobboldal bojkottja mellett „bólintottak rá” az új névre.

 

Ennek ellenére a kormány népszerűsége közel sem volt töretlen, főleg, mivel Emmanuel Macron vétója miatt még

 

az uniós csatlakozási tárgyalások sem indultak el az országgal a beígért, tavaly őszi időponton, amiért a presztízsét vesztett Zaev le is mondott

 

(hogy aztán a szocdemeket már ő vezesse a kampányban). Azóta viszont az országot tényleg felvették a NATO-ba, és a csatlakozási tárgyalások is elindultak, ami feltétlenül használt a Zaev-vezette, és a választásokra ráforduló SDSM-nek. Legfőbb ellenfelük viszont Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE volt, amely Hrisztijan Mickoszki vezetéséről már levetkezte magáról a gruevszkista sallangokat.

 

Milyen lesz az új kormány? Majd döntenek az albánok!

 

Így alakult ki a júliusi választáson egy olyan eredmény, ahol az SDSM-et és a VMRO-DPMNE-t csupán tizenkétezer szavazat választotta el egymástól, és 46, illetve 44 helyet nyertek a 120 fős parlamentben. Innentől a kormányalakítás nagy kérdőjel volt, hiszen többsége egyik nagy pártnak sincsen, a királycsinálók szerepébe pedig az albánok léphettek. Az egymással is versengő három albán pártnak összesen 28 széke van a parlamentben, de közülük a legnagyobb DUI 15 képviselője már önmagában elég ahhoz, hogy kormánytöbbséghez segítse a szocdemeket.

 

Ehhez azonban meg is kell egyezni az albánokkal, akik bár sokkal inkább az SDSM-hez húznak, mintsem a nacionalista VMRO-hoz, nem adják ingyen a szavazataikat. A Balkan Insight szerint legalábbis az albánok feltétele az lenne, hogy

 

a négyéves ciklus első három évében bár lehetne Zaevé a kormányrúd, a negyedik évre a DUI jelölhetné az új kormányfőt.

 

A párt választási ígérete ugyanis pontosan ez volt: egy albán származású miniszterelnök Észak-Macedóniában, a kompromisszumos megoldással pedig ez teljesülhetne is.

 

ETNIKAI CSOPORTOK ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN A 2002-ES CENZUS ALAPJÁN. BORDÓVAL AZ ALBÁN, LILÁVAL A MACEDÓN TÖBBSÉGŰ TERÜLETEK. FOTÓ: WIKIMEDIA COMMONS

 

Bár ezt a megoldást egyelőre a szocdemek és a DUI is tagadja, elképzelni nem nehéz: Zaev ugyanis a VMRO-val biztosan nem alakíthat kormányt, a parlamenti euroszkeptikus szélsőbal pedig nem elég, hogy nem szereti Zaevet és a szocdemeket, nincs is elég széke ahhoz, hogy bárkit kisegítsen. Maradnak tehát az albánok, ahol ilyesmi kompromisszumokat kell majd meghozni Zaevnek, hogy visszatérhessen a kormányrúdhoz.

 

A másik megoldás – tehát egy VMRO-vezette kormány – már kevésbé elképzelhető,

 

hiszen a DUI-val összefogva a VMRO-nak már nem lenne többsége, ahhoz még kéne további két képviselő. Az viszont már szinte elképzelhetetlen, hogy az egymással rivális két albán párt, a DUI és a Szövetség az Albánokért összefogna egymással valamelyik nagy párt oldalán.

 

Észak-Macedónia körülbelül kétmilliós lakosságának negyedét adják az albánok, ők az ország Albániával valamint Koszovóval határos északnyugati részén élnek.

 

BORÍTÓKÉP: Rendhagyó szociáldemokrata kampánygyűlés a választások előtt. SDSM / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás