Albán miniszterelnök nélkül nincs észak-macedón kormány?

Szerző: Illés Gergő
2020.08.03. 12:09

Ismét az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: azt lebegtetik, hogy csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán kormányfőt is bevállalnának.

Albán miniszterelnök nélkül nincs észak-macedón kormány?
Ha nem ígérik meg az észak-macedón szociáldemokraták, hogy albán származású kormányfője is lesz az országnak, akkor nincs kormánykoalíció sem velük

 – nagyjából így lehetne összefoglalni, hogy állnak a koalíciós tárgyalások a kis nyugat-balkáni országban, ahol a koronavírus miatt kis halasztással, július 15-én tartottak parlamenti választásokat.

Még nem nyelték le a névvitát

Ezeken az a szociáldemokrata SDSM-vezette koalíció nyert, amely 2017 óta már egyébként is az ország élén áll. Az SDSM kormányzásának legnagyobb érdeme – és egyben legvitásabb pontja is – az ország nevének megváltoztatása Macedóniáról Észak-Macedóniára. Görögországgal ugyanis hosszan tartó névvitája volt az 1991-ben Jugoszláviától függetlenedett köztársaságnak, ugyanis Görögország északnyugati régióját (ahol mellesleg rengeteg szláv macedón él) szintén Makedóniának hívják. A vita ráadásul a Nagy Sándor-örökség körül is forgott, hiszen a makedón hódítót mind a görögök, mind a macedónok sajátjuknak tekintik.

Így Görögország a Macedónia név mellett kitartó köztársaságnak ott tett keresztbe, ahol csak tudott,

sokáig még az ENSZ-ben is csak az elég megalázó, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven szerepeltek. Ezen változtatott Zaev, aki elődjével – a magyar diplomácia szárnyai alatt Budapestre menekített – Nikola Gruevszkivel ellentétben kész volt feladni a nevet azért cserébe, hogy az országát felvegyék végre a NATO-ba, és az EU-val történő csatlakozási tárgyalások is elindulhassanak. Így lett a kompromisszumos megoldás az Észak-Macedónia elnevezés, ami már a görögöknek is megfelelt – a macedónok pedig nagyon alacsony részvétel és a jobboldal bojkottja mellett „bólintottak rá” az új névre.

Ennek ellenére a kormány népszerűsége közel sem volt töretlen, főleg, mivel Emmanuel Macron vétója miatt még

az uniós csatlakozási tárgyalások sem indultak el az országgal a beígért, tavaly őszi időponton, amiért a presztízsét vesztett Zaev le is mondott

(hogy aztán a szocdemeket már ő vezesse a kampányban). Azóta viszont az országot tényleg felvették a NATO-ba, és a csatlakozási tárgyalások is elindultak, ami feltétlenül használt a Zaev-vezette, és a választásokra ráforduló SDSM-nek. Legfőbb ellenfelük viszont Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE volt, amely Hrisztijan Mickoszki vezetéséről már levetkezte magáról a gruevszkista sallangokat.

Milyen lesz az új kormány? Majd döntenek az albánok!

Így alakult ki a júliusi választáson egy olyan eredmény, ahol az SDSM-et és a VMRO-DPMNE-t csupán tizenkétezer szavazat választotta el egymástól, és 46, illetve 44 helyet nyertek a 120 fős parlamentben. Innentől a kormányalakítás nagy kérdőjel volt, hiszen többsége egyik nagy pártnak sincsen, a királycsinálók szerepébe pedig az albánok léphettek. Az egymással is versengő három albán pártnak összesen 28 széke van a parlamentben, de közülük a legnagyobb DUI 15 képviselője már önmagában elég ahhoz, hogy kormánytöbbséghez segítse a szocdemeket.

Ehhez azonban meg is kell egyezni az albánokkal, akik bár sokkal inkább az SDSM-hez húznak, mintsem a nacionalista VMRO-hoz, nem adják ingyen a szavazataikat. A Balkan Insight szerint legalábbis az albánok feltétele az lenne, hogy

a négyéves ciklus első három évében bár lehetne Zaevé a kormányrúd, a negyedik évre a DUI jelölhetné az új kormányfőt.

A párt választási ígérete ugyanis pontosan ez volt: egy albán származású miniszterelnök Észak-Macedóniában, a kompromisszumos megoldással pedig ez teljesülhetne is.

ETNIKAI CSOPORTOK ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN A 2002-ES CENZUS ALAPJÁN. BORDÓVAL AZ ALBÁN, LILÁVAL A MACEDÓN TÖBBSÉGŰ TERÜLETEK. FOTÓ: WIKIMEDIA COMMONS

Bár ezt a megoldást egyelőre a szocdemek és a DUI is tagadja, elképzelni nem nehéz: Zaev ugyanis a VMRO-val biztosan nem alakíthat kormányt, a parlamenti euroszkeptikus szélsőbal pedig nem elég, hogy nem szereti Zaevet és a szocdemeket, nincs is elég széke ahhoz, hogy bárkit kisegítsen. Maradnak tehát az albánok, ahol ilyesmi kompromisszumokat kell majd meghozni Zaevnek, hogy visszatérhessen a kormányrúdhoz.

A másik megoldás – tehát egy VMRO-vezette kormány – már kevésbé elképzelhető,

hiszen a DUI-val összefogva a VMRO-nak már nem lenne többsége, ahhoz még kéne további két képviselő. Az viszont már szinte elképzelhetetlen, hogy az egymással rivális két albán párt, a DUI és a Szövetség az Albánokért összefogna egymással valamelyik nagy párt oldalán.

Észak-Macedónia körülbelül kétmilliós lakosságának negyedét adják az albánok, ők az ország Albániával valamint Koszovóval határos északnyugati részén élnek.

BORÍTÓKÉP: Rendhagyó szociáldemokrata kampánygyűlés a választások előtt. SDSM / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek