+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 31. péntek, 11:05
Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Nagy nap 2020. július 31-e a magyar vasút történetében: formálisan véget ért a MÁV 1949 óta tartó monopóliuma a vasúti személyszállításban Magyarországon. A belföldi személyszállítást továbbra is csak az állami cég végezheti majd (a szintén az állam többségi tulajdonában álló magyar-osztrák GYSEV-vel együtt), de

 

a cseh RegioJetnek köszönhetően péntektől naponta két szerelvénnyel juthatunk el Budapestről Prágába és Bécsbe,

 

és ezekből a városokból is két-két menetrend szerinti járat érkezik majd hozzánk naponta.

 

A RegioJet igazi cseh sikersztori, hiszen a korábban csak buszos utaztatással foglalkozó cég miután megtörte a cseh államvasutak monopóliumát, országon belül a saját szakállára indított járatokat Prága, Brno/Brünn és Ostrava között. Mi több: azóta a cseh állam is felismerte a RegioJet hasznosságát, a cég koncessziókat is nyert és közfeladatot is ellát. Hamarosan magától a RegioJet vezetőjétől, Radim Jančurától tudhatjátok meg, mi áll a siker hátterében, ugyanis már ígéretet tett az Azonnalinak egy interjúra!

 

A RegioJetnek egyébként Magyarországon sem a Bécsbe és Prágába tartó járatai lesznek az elsők, amelyek megjelennek: korábban már írtunk arról, hogy a horvát tengerpartra tartó vonataikra Csornán már ezen a nyáron is felszállhatunk.

 

Ha valaki nem elégedett a MÁV szolgálatásaival, jogosan követelheti, hogy végre a magyar vasúti piacot is liberalizálják, hátha ezzel a Magyar Államvasutak is versenyképesebbé próbál majd válni. Egyelőre arról nincs szó, hogy a RegioJet a magyar belföldi közlekedésben is megjelenne, de ha ez megtörténne, akár más cégek is versenybe szállhatnának itthon az utasokért.

 

Szerintetek melyik vasúttársaság hazai megjelenése tenne jót a vasúti közlekedésnek?

 

NYITÓKÉP: miropiro / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás