Ti melyik céget hívnátok Magyarországra a MÁV konkurenciájának?

2020.07.31. 11:05

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Ti melyik céget hívnátok Magyarországra a MÁV konkurenciájának?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Nagy nap 2020. július 31-e a magyar vasút történetében: formálisan véget ért a MÁV 1949 óta tartó monopóliuma a vasúti személyszállításban Magyarországon. A belföldi személyszállítást továbbra is csak az állami cég végezheti majd (a szintén az állam többségi tulajdonában álló magyar-osztrák GYSEV-vel együtt), de

a cseh RegioJetnek köszönhetően péntektől naponta két szerelvénnyel juthatunk el Budapestről Prágába és Bécsbe,

és ezekből a városokból is két-két menetrend szerinti járat érkezik majd hozzánk naponta.

A RegioJet igazi cseh sikersztori, hiszen a korábban csak buszos utaztatással foglalkozó cég miután megtörte a cseh államvasutak monopóliumát, országon belül a saját szakállára indított járatokat Prága, Brno/Brünn és Ostrava között. Mi több: azóta a cseh állam is felismerte a RegioJet hasznosságát, a cég koncessziókat is nyert és közfeladatot is ellát. Hamarosan magától a RegioJet vezetőjétől, Radim Jančurától tudhatjátok meg, mi áll a siker hátterében, ugyanis már ígéretet tett az Azonnalinak egy interjúra!

A RegioJetnek egyébként Magyarországon sem a Bécsbe és Prágába tartó járatai lesznek az elsők, amelyek megjelennek: korábban már írtunk arról, hogy a horvát tengerpartra tartó vonataikra Csornán már ezen a nyáron is felszállhatunk.

Ha valaki nem elégedett a MÁV szolgálatásaival, jogosan követelheti, hogy végre a magyar vasúti piacot is liberalizálják, hátha ezzel a Magyar Államvasutak is versenyképesebbé próbál majd válni. Egyelőre arról nincs szó, hogy a RegioJet a magyar belföldi közlekedésben is megjelenne, de ha ez megtörténne, akár más cégek is versenybe szállhatnának itthon az utasokért.

Szerintetek melyik vasúttársaság hazai megjelenése tenne jót a vasúti közlekedésnek?

NYITÓKÉP: miropiro / Wikimedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek