Rákényszerítené az ausztrál kormány a Facebookot és a Google-t, hogy fizessenek a hírekért

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.31. 09:37

Az ausztrál kormány ötlete szerint ha a Google és a Facebook megszegné a jövőbeli szabályozást, akár éves bevétele tíz százalékának megfelelő összeggel is büntethető lenne.

Rákényszerítené az ausztrál kormány a Facebookot és a Google-t, hogy fizessenek a hírekért

Három hónapot adna az ausztrál kormány, hogy a Facebook és a Google megtárgyalja az ausztrál médiumokkal, mennyit fizetnének a híreikért – írja az AP News. Az ausztrál kormány szerint a cél nem az, hogy megvédjék a versenytől a helyi médiavállalkozásokat, hanem az, hogy korrekt módon legyenek megfizetve azért, mert eredeti tartalmat állítanak elő.

Az erről szóló, magatartási kódexnek nevezett tervezet szerint ha az óriáscégek nem tudnának megállapodni az árban az ausztrálokkal, akkor az összegek meghatározására bírákat választanának. Egyébként az ausztrál kormány ötlete nemcsak arra térne ki, hogy fizessen a Google és a Facebook, de arra is, hogy tegyék átláthatóvá, milyen algoritmus alapján rangsorolják a médiumok híreit.

Amelyik óriáscég megszegné az új szabályokat, az vagy akár az éves forgalma tíz százalékának megfelelő összegre, vagy tízmillió ausztrál dollárra is büntethető lenne (utóbbi több, mint két milliárd forintnak felel meg).

A kormány javaslatát augusztus 28-ig lehet véleményezni, a tervek szerint utána nem sokkal az a parlament elé kerül.

Mit szól a Facebook és a Google?

Míg a Facebook egyelőre nem reagált az ötletre, a Google addig csalódottságát fejezte ki. A Reuters beszámolója szerint azt írták, a szabályozás figyelmen kívül hagyná, hogy a Google évente „kattintások milliárdjait” szállítja az ausztrál tartalomgyártóknak, ráadásul azt az aggasztó üzenetet küldi a befektetőknek, hogy a kormány beavatkozik ahelyett, hogy hagyná a piacot működni.

Szerintetek Magyarországnak is meg kellene próbálni rábírni a cégóriásokat, hogy fizessenek a hírekért? Szavazzatok!

FOTÓ: Stock Catalog / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek