+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 31. péntek, 09:37
Az ausztrál kormány ötlete szerint ha a Google és a Facebook megszegné a jövőbeli szabályozást, akár éves bevétele tíz százalékának megfelelő összeggel is büntethető lenne.

Három hónapot adna az ausztrál kormány, hogy a Facebook és a Google megtárgyalja az ausztrál médiumokkal, mennyit fizetnének a híreikért – írja az AP News. Az ausztrál kormány szerint a cél nem az, hogy megvédjék a versenytől a helyi médiavállalkozásokat, hanem az, hogy korrekt módon legyenek megfizetve azért, mert eredeti tartalmat állítanak elő.

 

Az erről szóló, magatartási kódexnek nevezett tervezet szerint ha az óriáscégek nem tudnának megállapodni az árban az ausztrálokkal, akkor az összegek meghatározására bírákat választanának. Egyébként az ausztrál kormány ötlete nemcsak arra térne ki, hogy fizessen a Google és a Facebook, de arra is, hogy tegyék átláthatóvá, milyen algoritmus alapján rangsorolják a médiumok híreit.

 

Amelyik óriáscég megszegné az új szabályokat, az vagy akár az éves forgalma tíz százalékának megfelelő összegre, vagy tízmillió ausztrál dollárra is büntethető lenne (utóbbi több, mint két milliárd forintnak felel meg).

 

A kormány javaslatát augusztus 28-ig lehet véleményezni, a tervek szerint utána nem sokkal az a parlament elé kerül.

 

Mit szól a Facebook és a Google?

 

Míg a Facebook egyelőre nem reagált az ötletre, a Google addig csalódottságát fejezte ki. A Reuters beszámolója szerint azt írták, a szabályozás figyelmen kívül hagyná, hogy a Google évente „kattintások milliárdjait” szállítja az ausztrál tartalomgyártóknak, ráadásul azt az aggasztó üzenetet küldi a befektetőknek, hogy a kormány beavatkozik ahelyett, hogy hagyná a piacot működni.

 

Szerintetek Magyarországnak is meg kellene próbálni rábírni a cégóriásokat, hogy fizessenek a hírekért? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Stock Catalog / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás