+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. július 31. péntek, 14:14
Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt gyűlésére közel 65 ezren látogattak ki. Lukasenka közben aratni küldené az embereket.

Több tízezer ember vett részt csütörtökön Minszkben az ellenzéki elnökjelölt, Szvjetlana Tihanovszkaja gyűlésén, annak ellenére, hogy Belaruszban még mindig jelen van a koronavírus, és hogy Lukasenkáék nagyobb biztonsági szűrést és ellenőrzést vezettek be a politikai gyűléseken, miután egy elég vitatott hátterű akció keretében letartóztattak 32 orosz állampolgárt, akik Lukasenkáék szerint az orosz Vagner magán katonaicég alkalmazásában állnak és céljuk a választások befolyásolása.

 

A Népek Barátsága Parkban tartott gyűlésre így is éles lőfegyverrel felszerelt rendőrök engedték be a tömeget, akik elkoboztak minden szúró- és vágóeszköz mellett a „tiltott tárgyakat is”, de hogy ez pontosan mit takar, arról nem tájékoztattak.

 

Ennek ellenére is hatalmas tömeg gyűlt össze: a Szabad Európa Rádió 63 ezer résztvevőről számolt be, míg az ellenzéki Tut.by portál szerint 65 ezren voltak.

 

Legutóbb Tihanovszkaja július 20-án tartott gyűlést, azon közel 10 ezer ember vett részt.

 

ÍGY NÉZETT KI A TÖMEG MADÁRTÁVLATBÓL. FORRÁS: ALEX KOKCHAROV / TWITTER 

 

A gyűlésen Tihanovszkaján kívül mások is beszédet tartottak, köztük a jelenleg KGB-börtönben fogvatartott, korábbi elnökjelölt Viktar Babarika fiának, Edward Babarikának a barátnője is, de mellette híres zenészek és a 2010-es elnökválasztáson induló Mikola Sztatkevics felesége is felszólalt. Sztatkevics amiatt fontos szereplő, mert eddig ő jelentette a legnagyobb veszélyt Lukasenka hatalmára még 2010-ben, amikor ő is elindult az elnökválasztáson, azonban végül az elcsalt választásokkal Lukasenka magabiztosan győzött, míg őt később 6 éves börtönbüntetésre ítéléték, mert a vád szerint „illegális lázadásokat” szervezett az elcsalt elnökválasztás után. A Belarusz törvények szerint politikai gyűlést – így tüntetést is – csak is kampányidőszakban lehet ugyanis tartani. Végül 2017-ben szabadult a börtönből, de egy újabb tüntetés miatt ismételten őrizetbe vették.

 

Azonban még Statkevicsnek sem sikerült ekkora tömeget az utcára szólítania Lukasenkával szemben – 2010-ben a legtöbb résztvevő 50 ezer fő volt –, mint most Tihanovszkajáéknak, aki mögé már az indulástól eltiltott Viktar Babarika és Valerij Capkala csapata is beállt: közel 65 ezer főt vitt ki a Minszkben található Népek Barátsága Parkba.

 

Együtt a reformokért

 

Tihanovszkaja beszédében azt emelte ki, hogy egyesíteni kívánja Belaruszt, összefogni a legtöbb embert, akik elégedetlenek Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka hatalmával. Ezt Tihanovszkaja beszédében a nyelvhasználattal is kifejezte: ugyanis először belarusz nyelven beszélt, majd utána váltott oroszra. Belaruszban ugyanis hivatalos nyelvnek számít mindkettő az 1995-ös népszámlálás óta, azonban a belaruszt leginkább csak a nacionalisták használják, a társadalom több mint 70 százaléka csak oroszul beszél, míg a belaruszt hozzávetőlegesen 23 százalék.

 

TIhanovszkaja most a belarusz és az orosz nyelv használatával akarta szimbolizálni, hogy ő mindenki elnökjelöltje szeretne lenni.

 

VILÁGOK TALÁLKOZÁSA: A KÉT KÜLÖNBÖZŐ BELARUSZ ZÁSZLÓT HORDÓ PÁR CSÓKOLÓZIK. AZ 1995-BEN HIVATALOSSÁ TETT PIROS-ZÖLD ZÁSZLÓ MELLETT AZ ELLENZÉK SOKSZOR HASZNÁLJA A RÉGEBBI FEHÉR-PIROST IS. FORRÁS: FRANAK VIAČORKA / TWITTER.

 

Tihanovszkaja elmondta, hogy ő továbbra se tartja magát politikusnak, mindössze azért indult el a választáson, mert férjét, a híres ellenzéki vloggert Szjarhej Tihanovszkijt nem engedték elindulni, mivel még május végén, amikor bejelentette indulását, letartóztatták és azóta is fogva tartják.

 

„Nekem nincs szükségem a hatalomra, de a férjem börtönben van, és még a gyerekeimet is el kellett rejtenem.

 

Belefáradtam már a meghunyászkodásba, belefáradtam már a hallgatásba és belefáradtam már abba, hogy félnem kell.”

 

– mondta Tihanovszkaja, utalva arra, hogy a Lukasenka-rezsim a tüntetések után általában 15 napra börtönbe zárja a tüntetőket, a politikai aktivistákat folyamatosan vegzálják, a nőket pedig azzal fenyegetik, hogy elveszik tőlük a gyerekeiket, mert szerintük kártékony hatással vannak rájuk, amiért aktívan politizálnak. Az elnökjelölt ezért már korábban külföldre menekítette gyermekeit.

 

AZ ELNÖKJELÖLT, SZVJATLANA TIHANOVSZKAJA (KÖZÉPEN) ÉS HŰ SEGÍTŐI, BABARIKA KAMPÁNYFŐNÖKE, MARIA KOLESNIKOVA (BALRA) ÉS VALERIJ CAPKALA FELESÉGE, VERONIKA CAPKALA (JOBBRA). FORRÁS: FRANAK VIAČORKA / TWITTER.

 

Beszédében kifejtette, hogy hiába tartják sokan a jelenlegi tüntetéshullámot forradalomnak, szerinte ez egyáltalán nem az, mivel csak egy céljuk van, hogy fair és tisztességes választásokat tartsanak. „Miért provokálod a saját népedet? Egyáltalán nincs szükség itt most fegyveresekre. Mi békés emberek vagyunk” – utalt arra, hogy Lukasenkáék akár rendőri erőszakkal és túlkapással is képesek leverni egy tüntetést vagy bebörtönözni a politikával aktívan foglalkozókat. Július 29-én pedig nyomozást is indított a belarusz rendőrség, mivel szerintük a tüntetők „a közrend súlyos megsértésében” vesznek részt vagy szerveznek eseményeket. Csak múlt héten közel 250 embert állított elő a rendőrség. 

 

A gyűlés végén a résztvevők közösen énekeltek az elnökjelölt mellett felsorakozó emberekkel, miközben a telefonukat az égbe tartva világítottak, majd pedig kiáltották a „изменение! изменение! изменение” azaz a „változást!”

 

 

A belarusz elnökválasztás augusztus 9-én lesz, ahol az előzetes becslésekkel szemben jóval kiélezettebb verseny várható: ugyan pontos számaink nincsenek arról, mennyien támogathatják Lukasenkát és legnagyobb kihívóját, Tihnaovszkaját, mivel 2016 óta nincs független közvélemény-kutatás, de a napokban megjelent egy kétes hátterű orosz kutatás, ami szerint Tihanovszkaját a társadalom kicsivel több mint 30 százaléka támogatja, míg Lukasenkát 55 százalék.

 

Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak emberek!

 

Azonban attól nem kell tartani, hogy ne Lukasenka nyerné meg a választásokat: ugyanis a belarusz választási bizottság későn invitálta meg az EBESZT, hogy ellenőrizze a választások tisztaságát: a késői meghívás miatt az EBESZ már nem tudott missziót összeállítani, így a megfigyelői szerepkör az állampolgárokra hárul, akik így tömegével is jelentkeztek erre a szerepkörre. Azonban Lukasenkáéknak erre is volt egy válaszuk: lecsökkentették a szavazókerületenként delegálható megfigyelők számát, miszerint a megfigyelők nem lehetnek többen, mint a választási bizottság létszámának fele.

 

A július 29-ig regisztrált, valamivel több, mint 45 ezer megfigyelőből 32 ezren olyan civil szervezetek és szakszervezetek képviselői, akik túlnyomóan kormánypártiak, így pedig továbbra is kétséges, hogy a választások tiszták és szabadok lesznek-e.

 

Viszont Lukasenkáék nem csak az EBESZ-t hívták meg később, hanem immáron a külföldi újságírókat is azzal fenyegetik, hogy kitiltják őket a választás idejére az országból és bíróság elé állítják őket. Lukasenka szerint ugyanis azzal vádolta meg az újságírókat, hogy ők hergelik a tömeget, hogy egy, az ukrajnai majdani eseményekhez hasonló forradalmat robbantsanak ki. 

 

„Inkább foglalkozzanak a valódi harcokkal, például az aratással. Menjenek el és fotózzanak le egy kombájnt és foglalkozzanak az átlagemberrel.”

 

– ajánlotta az újságíróknak Lukasenka, miközben a független Belarusz történelmének legnagyobb tüntetései zajlanak épp.

 

NYITÓKÉP: Franak Viačorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás