+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 31. péntek, 07:06
Donald Trump novemberi újraválasztását akarja egy republikánus mozgalom megakadályozni. A Lincoln Projectben olyan jobboldaliak fogtak össze, akik szerint még Joe Biden is jobb lenne a mostani elnöknél. A Lincoln Project keményen személyeskedő, Trump-ellenes videókkal gyakorlatilag a demokratáktól átvállalja az övön aluli ütéseket.
„Trump egy barom, egy hazug, egy bukott”

 

– szól a videó, amelyben addig egy női hang sorolja fel, mi mindent vett el az amerikaiktól „Trump miatt” a koronavírus. A videó üzenete az, hogy számos ország megállította volna a vírust, de Trump elutasította. Azaz „ez most már Trump vírusa” – amivel értelemszerűen az amerikai elnök ellen fordítják, hogy ő meg „kínai vírusként” beszél mindig a Covidról.

 

Az üzenet világos: az elnök megbukott, le kell váltani. Ha egy újabb demokrata kampányvideóról lenne szó, értelemszerűen nem okozott volna akkora figyelmet – elvégre ez a fajta személyeskedő hangvétel része minden amerikai elnökválasztási kampánynak. Ami miatt a videóra sokan felfigyeltek, az a készítők személye, akik mind republikánusok.

 

A videó mögött ugyanis az a Lincoln Project nevű csoportosulás áll, amely a Trump-ellenes repulikánusokat fogja össze. Az, hogy itt a párton belüli hatalomból kisodródott, sértett egykori tanácsadókról, vagy az országuk sorsáért a pártérdekeket is félretenni tudó emberekről van-e szó, persze nézőpont kérdése.

 

A Lincoln Project 2019 végén indult el, amikor a New York Times-ban – tehát nem éppen egy tipikusan republikánus felületen – négy egykori republikánus tanácsadó már cikkük címével programot adott:

 

„Republikánusok vagyunk, és Trump bukását akarjuk.”

 

Mivel Lincoln volt az első republikánus elnök, aki ráadásul éppen azon konföderációs erőkkel szemben nyerte meg a polgárháborút, akiknek mai támogatói Trump mögött állnak, a név adta magát. A kérdés csak az, hogy amikor a Trump-ellenes republikánusok egy másik videóban fehér nacionalizmussal, konföderatív (azaz az egykori déli lázadókhoz köthető) elvekkel vádolják Trumpot, az mennyire hat a híveire.

 

Elvégre a Lincoln Projectnek ez lenne a célja. Elfordítani Trumptól a republikánusokat egyfajta patriotizmusra, alkotmányosságra hivatkozva. Éppen ezért különösen az ingadozó államokban akarnak sok reklámot elhelyezni, aktívak lenni. Az, hogy a projekt nem csak Trump ellen irányul, akkor lett egyértelmű, amikor idén áprilisban a szintén nem konzervatív Washington Postban bejelentették: „Még sohasem támogattunk demokratát, de Trumpot le kell győzni” – ergo a republikánus szavazókat is arra kérik, hogy ezúttal Joe Bidenre, a demokrata elnökjelöltre szavazzanak.

 

AZ ABRAHAM LINCOLN ÖRÖKSÉGÉT VALLÓ REPUBLIKÁNUSOK KONFÖDERÁCIÓS SZIMPÁTIÁVAL VÁDOLJÁK ÚJSÁGHIRDETÉSBEN TRUMPOT. FOTÓ: LP / FB

 

Bidennek a Lincoln Project azért is jól jön, mert egyelőre egyfajta

 

munkamegosztás kezd kialakulni a hivatalos demokrata kampánycsapat és a Trump-ellenes republikánusok között: a személyeskedő kampányokat utóbbiak vállalják magukra,

 

ami Bidennek lehetőséget ad – mondván: a Lincoln Projecthez semmi közük nem lenne a demokratáknak –, hogy neki és csapatának ne kelljen durván fogalmazni. Mivel Biden éppen a nemzetegyesítő államférfi formáját akarja mutatni a kampányban – mintegy a „megosztó” Trump ellenében –, nem állna jól neki, ha a hivatalos Biden-kampány nevezné mondjuk baromnak a regnáló elnököt.

 

A Lincoln Project azonban arra is törekszik, hogy a republikánus szavazók között népszerű üzeneteket, formátumokat használjon. Éppen ezért egy másik Trump-ellenes videójukat Ronald Reagan egykori republikánus elnök – akinek örökségét a Lincoln Project vállalja – jelszavát („Morning in America“) felhasználva készítették: csak itt a címben „Mourning in America” lett, azaz Gyász Amerikában.

 

De az üzenet itt is az: Donald Trump miatt ébred gyászosan Amerika újabb és újabb koronavírusos halálesetekre. A videó felsorolja a gazdasági következményeket, amelyekért Trump elhibázott járványpolitikáját teszi felelőssé:

 

„Trump megmentette a Wall Streetet, de nem a főutcát”

 

– a kisvárosi Amerika elhagyatottságára utaló beszólással az elitellenességre is hatni akar a videó.

 

A Lincoln Project a videók mellett, amelyeket hivatalosan adományokból készít, júniusban indított egy podcastet is, amiben egy-egy téma kapcsán győzködik a republikánusokat, hogy miért ne Trumpra szavazzanak.

 

Trumppal a republikánus értelmiségből is többen elégedetlenek – főleg azok, akik inkább a párt neokonzervatív irányához álltak közel. Anne Applebaum, a republikánusokhoz közelálló történész a brit Guardianben panaszolta el: számos eszmetársa tette lehetővé, hogy ma Trump a republikánus jelölt.

 

A hivatalos és aktív Republikánus Pártban azonban a Trump-ellenesség alig van jelen:

 

erről árulkodik, hogy az elnök elleni elmozdítási eljárásra is csak egy republikánus szenátor, az egykori elnökjelölt Mitt Romney mondott igent – pedig ennél több átszavazóra számítottak a demokraták.

 

NYITÓKÉP: Alex / Lincoln Project / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás