+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 31. péntek, 07:06
Donald Trump novemberi újraválasztását akarja egy republikánus mozgalom megakadályozni. A Lincoln Projectben olyan jobboldaliak fogtak össze, akik szerint még Joe Biden is jobb lenne a mostani elnöknél. A Lincoln Project keményen személyeskedő, Trump-ellenes videókkal gyakorlatilag a demokratáktól átvállalja az övön aluli ütéseket.
„Trump egy barom, egy hazug, egy bukott”

 

– szól a videó, amelyben addig egy női hang sorolja fel, mi mindent vett el az amerikaiktól „Trump miatt” a koronavírus. A videó üzenete az, hogy számos ország megállította volna a vírust, de Trump elutasította. Azaz „ez most már Trump vírusa” – amivel értelemszerűen az amerikai elnök ellen fordítják, hogy ő meg „kínai vírusként” beszél mindig a Covidról.

 

Az üzenet világos: az elnök megbukott, le kell váltani. Ha egy újabb demokrata kampányvideóról lenne szó, értelemszerűen nem okozott volna akkora figyelmet – elvégre ez a fajta személyeskedő hangvétel része minden amerikai elnökválasztási kampánynak. Ami miatt a videóra sokan felfigyeltek, az a készítők személye, akik mind republikánusok.

 

A videó mögött ugyanis az a Lincoln Project nevű csoportosulás áll, amely a Trump-ellenes repulikánusokat fogja össze. Az, hogy itt a párton belüli hatalomból kisodródott, sértett egykori tanácsadókról, vagy az országuk sorsáért a pártérdekeket is félretenni tudó emberekről van-e szó, persze nézőpont kérdése.

 

A Lincoln Project 2019 végén indult el, amikor a New York Times-ban – tehát nem éppen egy tipikusan republikánus felületen – négy egykori republikánus tanácsadó már cikkük címével programot adott:

 

„Republikánusok vagyunk, és Trump bukását akarjuk.”

 

Mivel Lincoln volt az első republikánus elnök, aki ráadásul éppen azon konföderációs erőkkel szemben nyerte meg a polgárháborút, akiknek mai támogatói Trump mögött állnak, a név adta magát. A kérdés csak az, hogy amikor a Trump-ellenes republikánusok egy másik videóban fehér nacionalizmussal, konföderatív (azaz az egykori déli lázadókhoz köthető) elvekkel vádolják Trumpot, az mennyire hat a híveire.

 

Elvégre a Lincoln Projectnek ez lenne a célja. Elfordítani Trumptól a republikánusokat egyfajta patriotizmusra, alkotmányosságra hivatkozva. Éppen ezért különösen az ingadozó államokban akarnak sok reklámot elhelyezni, aktívak lenni. Az, hogy a projekt nem csak Trump ellen irányul, akkor lett egyértelmű, amikor idén áprilisban a szintén nem konzervatív Washington Postban bejelentették: „Még sohasem támogattunk demokratát, de Trumpot le kell győzni” – ergo a republikánus szavazókat is arra kérik, hogy ezúttal Joe Bidenre, a demokrata elnökjelöltre szavazzanak.

 

AZ ABRAHAM LINCOLN ÖRÖKSÉGÉT VALLÓ REPUBLIKÁNUSOK KONFÖDERÁCIÓS SZIMPÁTIÁVAL VÁDOLJÁK ÚJSÁGHIRDETÉSBEN TRUMPOT. FOTÓ: LP / FB

 

Bidennek a Lincoln Project azért is jól jön, mert egyelőre egyfajta

 

munkamegosztás kezd kialakulni a hivatalos demokrata kampánycsapat és a Trump-ellenes republikánusok között: a személyeskedő kampányokat utóbbiak vállalják magukra,

 

ami Bidennek lehetőséget ad – mondván: a Lincoln Projecthez semmi közük nem lenne a demokratáknak –, hogy neki és csapatának ne kelljen durván fogalmazni. Mivel Biden éppen a nemzetegyesítő államférfi formáját akarja mutatni a kampányban – mintegy a „megosztó” Trump ellenében –, nem állna jól neki, ha a hivatalos Biden-kampány nevezné mondjuk baromnak a regnáló elnököt.

 

A Lincoln Project azonban arra is törekszik, hogy a republikánus szavazók között népszerű üzeneteket, formátumokat használjon. Éppen ezért egy másik Trump-ellenes videójukat Ronald Reagan egykori republikánus elnök – akinek örökségét a Lincoln Project vállalja – jelszavát („Morning in America“) felhasználva készítették: csak itt a címben „Mourning in America” lett, azaz Gyász Amerikában.

 

De az üzenet itt is az: Donald Trump miatt ébred gyászosan Amerika újabb és újabb koronavírusos halálesetekre. A videó felsorolja a gazdasági következményeket, amelyekért Trump elhibázott járványpolitikáját teszi felelőssé:

 

„Trump megmentette a Wall Streetet, de nem a főutcát”

 

– a kisvárosi Amerika elhagyatottságára utaló beszólással az elitellenességre is hatni akar a videó.

 

A Lincoln Project a videók mellett, amelyeket hivatalosan adományokból készít, júniusban indított egy podcastet is, amiben egy-egy téma kapcsán győzködik a republikánusokat, hogy miért ne Trumpra szavazzanak.

 

Trumppal a republikánus értelmiségből is többen elégedetlenek – főleg azok, akik inkább a párt neokonzervatív irányához álltak közel. Anne Applebaum, a republikánusokhoz közelálló történész a brit Guardianben panaszolta el: számos eszmetársa tette lehetővé, hogy ma Trump a republikánus jelölt.

 

A hivatalos és aktív Republikánus Pártban azonban a Trump-ellenesség alig van jelen:

 

erről árulkodik, hogy az elnök elleni elmozdítási eljárásra is csak egy republikánus szenátor, az egykori elnökjelölt Mitt Romney mondott igent – pedig ennél több átszavazóra számítottak a demokraták.

 

NYITÓKÉP: Alex / Lincoln Project / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás