+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 29. szerda, 18:57
A bukott FPÖ-vezér saját listával vágna neki az októberi bécsi helyhatósági választásoknak, de egy helyi kispárt megakadályozná az „illegális bevándorlását” a bécsi közgyűlésbe.

A tavaly májusban kikerült Ibiza-videóba belebukott Heinz-Christian Strache végül nem csak az FPÖ elnökségéről és az alkancellárságról mondott le, de pártja tavaly decemberben ki is zárta. Azzal vádolták a volt pártelnöküket, hogy a nyáron kiderült további botrányok vezettek volna a párt beomlásához a tavalyi előrehozott választásokon.

 

Amint arról az Azonnali többször is beszámolt: a vádak szerint Strache a pártszámlájából fizette volna több magánkiadását, és hasonlóan tett volna felesége is. (A politikussal készített interjúnkat itt olvashatjátok el.)

 

Noha Strache először bejelentette: visszalép teljesen a politikából, már novemberben ismét bejelentkezett. Először az FPÖ bécsi elnökségét kérte vissza – erre tett a párt pontot Strache pártból való kizárásával –, majd miután ez nem jött neki össze, élére állt az év végén azon szakadárcsoportosulásnak, amelyet Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven alapítottak az FPÖ-ből kilépett bécsi politikusok.

 

Mostanra már egészen egyértelmű: a párt Team Strache néven elindul az októberi bécsi helyhatósági választásokon, amivel egyrészről Strache további politikusi karrierjét biztosítják, másrészről sikeresen osztják meg az osztrák fővárosban hagyományosan erős szélsőjobboldali „harmadik tábort“.

 

SZÍNPADON JANUÁRBAN AZ FPÖ-SZAKADÁROK. HC STRACHE MELLETT JOBBRA ÁLL KARL BARON, AKI A DAÖ-T LÉTREHOZTA, HOGY ITT TEREMTSEN PLATFORMOT STRACHE VISSZATÉRÉSÉNEK. FOTÓ: HEINZ-CHRISTIAN STRACHE / FB

 

Hol lakik Strache?

 

HC Strachénak azonban most akadt egy gondja, ami akár a mandátumába is kerülhet. A törvények szerint Bécsben csak az indulhat a helyi választásokon, akinek a bejelentett lakhelye, de legalább életvitelszerű tartózkodási helye az osztrák fővárosban van. Márpedig Strachéről – már csak többszöri bulvárinterjúiból is – tudható: a Bécs melletti Klosterneuburgban él. Ettől persze lehetséges, hogy van Bécsben bejelentett lakcíme, de az ökoszocialista kispárt, a Wandel (Változás) bejelentette: szerintük

 

az esetleges bejelentett lakcím csak fedősztori lehet, Strache életvitelszerűen Klosterneuburgban él.

 

Azaz megtámadják az indulását a választási bizottságnál, ha pedig mégis elindulna és mandátumot szerezne (amire a Bécsben 4-5 százalékre mért Strachének jó esélye van), akkor a mandátumszerzését akarná a kispárt megakadályozni.

 

Christoph Schütter, a Wandel politusa gunyorosan – utalva Strache menekültellenességére – azt mondta:

 

meg kell akadályozni Strache „illegális bevándorlását a bécsi képviselői immunitásba”,

 

elvégre ha Strache bejut a bécsi tartományi parlamentbe, a jelenleg is több ügyben nyomozás alatt álló politkus mentelmi jogot nyerne.

 

A Team HC azonban visszautasította a vádakat, mondván: Strache „életvitelének középpontja” Bécs 3. kerületében van, persze ezzel a párt áttételesen beismerte: a hír, miszerint Klosterneuburgban van a bejelentett lakása, igaz.

 

Strache Bécs harmadik kerületét amúgy azért tudta megnevezni, mert ott él az édesanyja. Amikor azonban az egyik, Strache elleni büntetőügy kapcsán házkutatást tartottak ott,

 

az édesanyja azt mondta a rendőröknek: fia legalább 19 éve már nem él ott.

 

A Wandel szerint tehát Strache nem mond igazat, hogy a mai napig az édesanyja lakása lenne az életvitelszerű lakhelye. Strache ezzel kapcsolatban azt közölte: mivel az édesanyja nemrég öregek otthonába került, ő vette át a lakást, azaz igenis ott él.

 

A bécsi választási bizottsághoz egy másik feljelentés is érkezett, amely azt állítja: Strache nem jogszerűen jelentkezett ki Bécs 3. kerületéből, és Klosterneuburgban sincs megfelelően bejelentkezve –

 

ami azt jelentené: Strachénak ma nem lenne legális lakcíme Ausztriában.

 

Emellett Norbert Hofer, az FPÖ elnöke – azaz Strache utódja – szintén bejelentette: ha kiderül, hogy Strache jogszerűtlenül indul el a választásokon, az FPÖ meg fogja támadni volt elnökük mandátumszerzését.

 

És hol van a felesége?

 

A lakhely kérdése annak kapcsán is aktualitást nyert, hogy a sajtóban ismét megjelentek olyan hírek, miszerint Strache és felesége külön költözött volna. Philippa Strache az ibiziai botrány után rövid időre már elhagyta férjét, de aztán visszatért hozzá. Most azonban már hetek óta nem látni Strache mellett, holott a szélsőjobboldali politikus rendszeresen vele szokott megjelenni.

 

Június óta azonban egyetlen közös fellépésük sem volt, Philippa férje 51. születésnapi partijára se ment el.

 

Philippa a híreszteléseket most azzal akarja eloszlatni, hogy szívecskével posztolt egy fotót Strachével és a közös kutyájukkal, amihez csak annyit írt: „...ehhez nem kell magyarázat”. A fotó – azontúl hogy szintén a klosterneuburgi otthonukat mutatja – az Österreich bulvárnapilap szerint legalább két éves.

 

... es braucht keine Erklärung! ❤️.

Posted by Philippa Strache on Tuesday, July 28, 2020

 

Strache azt ígérte, hogy szerdán fog nyilatkozni arról, hol is lakik valójában, de ez végül elmaradt. A Team Strache csak annyit jelentett be: megbeszélik az ügyet a hatóságokkal.

 

Hogyan áll Strache?

 

Azzal, hogy Strache nem tisztázta lakhatását, fennáll számára a veszély, hogy

 

a választási eredményét bárki megtámadhatja – amint erre az FPÖ ígéretet is tett.

 

A Team Strache jelenleg még gyűjti az aláírásokat, hogy elindulhasson. Pénteken

 

a politikus ingyenvirslivel és ingyensörrel várta a Lugner City bevásárlóközpontban azokat, akik aláírnak neki.

 

Köztük volt a bevásárlóközpont tulajdonosa, Richard Lugner nagyvállalkozó is.

 

Lugner és Strache viszonya pár héttel előtte még feszültnek tűnt. Amikor ugyanis kiderült, hogy Strache elvileg potencianövelő szereket is az FPÖ számlájára vásárolt, és azzal védekezett, hogy azokat herebetegségre szedte, a 87 éves Lugner – aki mindig nyíltan beszél arról, hogy potencianövelőket szed – azt mondta: a Strache által elszámolt gyógyszerek valóban potencianövelők.

 

A legfrissebb közvéleménykutatás július elejéről származik. Eszerint a jelenlegi vörös-zöld bécsi kormány biztosan vezet. A Bécsben Michael Ludwig polgármester vezette szociáldemokraták (SPÖ) 38 százalékon, a jelenlegi pénzügyminiszter, Gernot Blümel irányította Néppárt (ÖVP) 23 százalékon áll.

 

Az ÖVP láthatóan profitál az FPÖ és a Stache közötti vitából:

 

a konzervatív párt öt éve még a tíz százalékot se érte el Bécsben, de most több egykori FPÖ-szavazó ikszel át a Kurz-pártra.

 

A Zöldek tartják harmadik helyüket 15 százalékkal, bár elvileg ők szeretnének az ÖVP-t leelőzve a második helyre befutni. Az öt éve – akkor még Strache vezetésével – 30 százalékot szerzett FPÖ Dominik Nepp-pel az élén most 9 százalékon áll csak. A neoliberális Neost Bécsben 8 százalékra,

 

a Strache-pártot pedig öt százalékra mérik,

 

azaz – ha addig sikerül tisztáznia, hol is lakik – a volt FPÖ-elnök bécsi tartományi mandátumot szerezhet. Ami eddig látható: Strache tartja az Azonnalinak tett ígéretét, és egyelőre nem jelent meg rapszámmal a kampányban – igaz, az majd szeptemberben fog igazán felpörögni.

 

Az Azonnalinak Strache azt nyilatkozta: kétszámjegyű eredményt szeretne (ettől még messze van), majd utána

 

egy országos párt felépítésébe kezdene, amely országos szinten is a szélsőjobboldal megosztottságát eredményezné.

 

Andreas Mölzer, az FPÖ főideológusa azonban májusban még azt nyilatkozta az Azonnalinak: Strachénak csak olyan időleges sikerekre lehet esélye, mint Jörg Haidernek, aki 2005-ban maga is elhagyta az FPÖ-t. Mölzer úgy véli: „a harmadik tábor” pártja hosszú távon csak az FPÖ lesz.

 

NYITÓKÉP: HC Strache egyik klipje

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás