Jöhet a TikTok-tiltás Lengyelországban

Szerző: Illés Gergő
2020.07.29. 09:54

A népszerű kínai alkalmazást Varsó a kínai emberi jogi helyzetre is hivatkozva tiltaná be. A háttérben azonban ismét geopolitikai játszma körvonalazódik.

Jöhet a TikTok-tiltás Lengyelországban

Egy, a Wirtualna Polska által kiszivárogtatott kormányzati dokumentum szerint letiltaná Lengyelország a népszerű kínai alkalmazást, a TikTokot, de a szintén kínai online csecsebecserendelő-oldal Aliexpressnek is nekimennének.

Adatvédelmi aggodalmak

A tiltás nagy felfordulást okozna a lengyel közösségi médiában, hiszen

a minivideók feltöltésére és megosztására szolgáló alkalmazásnak több mint 2,5 millió lengyel felhasználója van.

A többségük fiatal, de ismert celebeknek és politikusoknak is van TikTok-fiókjuk, az újraválasztásáért küzdő Andrzej Duda kormánypárti elnök is csinált például egy fiókot – és össze is szedett rajta 426 ezer követőt.

Nem Lengyelország lenne ezzel az első a TikTok elleni éles kritikákban: meglehet, az alkalmazásra az Egyesült Államokban is betiltás vár, amerikai kormányzati szereplők pedig folyamatosan fogalmaznak meg kritikákat a kínai alkalmazással kapcsolatban. A Qubit beszámolója szerint Mike Pompeo külügyminiszter szerint

csak az töltse le a TikTokot, aki „a kínai kommunista pártra akarja bízni a személyes adatait”,

és annyit elismert, komolyan foglalkoznak az alkalmazás betiltásának ügyével.

A TikTok – és az Egyesült Államok által célkeresztbe vett más kínai techszereplők, mint például a Huawei – is tagadja persze, hogy Kínának küldene adatokat. De a cég például Hongkongból már önként ki is vonult, Indiában pedig egy Kína és India közötti határvita áldozata lett az app, ahol 58 más kínai alkalmazással együtt tiltották, pedig már 200 millió felhasználója volt ott.

A hivatalos körítés: emberi jogok

Ehhez képest persze a 2,5 milliós lengyel piac aprócska, de az elvesztése mégis fájó pont lehet: a WP információi szerint a tiltásról szóló törvényjavaslaton a háttérben már nagyban dolgozik a Digitalizációs Minisztérium a belüggyel és a honvédelmi tárcával közösen. Az app sorsáról pedig közösen fog dönteni egy, a miniszterelnök által vezetett kibervédelmi tanács, amiben ott ül viszont ott ülnek a titkosszolgálatok képviselői, valamint a honvédelmi- és belügyminiszter is.

A törvényjavaslat vázlata bár nem mondja ki közvetlenül Kína szerepét, de úgy fogalmaz, hogy meg kell vizsgálni, hogy „a hardver- és szoftverszolgáltatók (mint például a TikTok mellett az Aliexpress, amelynek hatmillió lengyel felhasználója van) egy Európai Unión kívüli ország befolyása alatt állnak-e”. Hozzáteszik: az elbírálást az alapján fogják meghozni, hogy milyen annak a bizonyos országnak a viszonya az emberi jogok védelmével.

Ez utóbbival pedig Kínának elég komoly problémái akadnak.

Ha a kibervédelmi tanács a tiltás mellett foglal állást, akkor leszedethetik az alkalmazást az Apple és Google alkalmazásboltjaiból, persze ez nagyban függ attól is, hogy a két techóriást meghatja-e a lengyel kormány követelése. Persze a digitalizációs minisztérium szerint még a bevezetése előtt a törvényről lesz nyilvános vita és konzultáció a civil szervezetekkel, valamint az iparági szereplőkkel.

Amerikai nyomás a háttérben?

Persze van olyan narratíva is, hogy Lengyelország sem azért tiltaná a TikTokot, mert annyira aggódik a kínai emberi jogok helyzete miatt – hanem azért, mert az egyik legközelebbi szövetségese, egyben a TikTok ellen szintén háborút indító Egyesült Államok nyomást gyakorol rá, hogy így cselekedjen.

Ebből arra is lehet következtetni, hogy Georgette Mosbacher amerikai nagykövet erélyesen kérlelte a kormányt annak érdekében, hogy

ne hagyják a Huaweit 5G-hálózatot építeni a Visztula mentén,

de a nagykövet azt is kénytelen volt elismerni, hogy már háromszor is találkozott a miniszterelnökkel az 5G-hálózattal kapcsolatban. Ahogyan a téma könnyen lehet, hogy Andrzej Duda és Donald Trump nyári találkozásán is szóba került, hiszen a kínai befolyás megfékezése jelenleg az amerikai külpolitika egyik sarokkövét képezi. És az amerikaiaknak sikerült is kilobbizniuk, hogy Lengyelország úgynevezett „5G Clean Country” legyen, vagyis olyan ország, ahol az 5G-hálózat és egyéb digitális projektek kiépítése nem olyan szereplőktől függ, akik a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt állnak.

BORÍTÓKÉP: Maxpixel

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek