+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 29. szerda, 09:54
A népszerű kínai alkalmazást Varsó a kínai emberi jogi helyzetre is hivatkozva tiltaná be. A háttérben azonban ismét geopolitikai játszma körvonalazódik.

Egy, a Wirtualna Polska által kiszivárogtatott kormányzati dokumentum szerint letiltaná Lengyelország a népszerű kínai alkalmazást, a TikTokot, de a szintén kínai online csecsebecserendelő-oldal Aliexpressnek is nekimennének.

 

Adatvédelmi aggodalmak

 

A tiltás nagy felfordulást okozna a lengyel közösségi médiában, hiszen

 

a minivideók feltöltésére és megosztására szolgáló alkalmazásnak több mint 2,5 millió lengyel felhasználója van.

 

A többségük fiatal, de ismert celebeknek és politikusoknak is van TikTok-fiókjuk, az újraválasztásáért küzdő Andrzej Duda kormánypárti elnök is csinált például egy fiókot – és össze is szedett rajta 426 ezer követőt.

 

Nem Lengyelország lenne ezzel az első a TikTok elleni éles kritikákban: meglehet, az alkalmazásra az Egyesült Államokban is betiltás vár, amerikai kormányzati szereplők pedig folyamatosan fogalmaznak meg kritikákat a kínai alkalmazással kapcsolatban. A Qubit beszámolója szerint Mike Pompeo külügyminiszter szerint

 

csak az töltse le a TikTokot, aki „a kínai kommunista pártra akarja bízni a személyes adatait”,

 

és annyit elismert, komolyan foglalkoznak az alkalmazás betiltásának ügyével.

 

A TikTok – és az Egyesült Államok által célkeresztbe vett más kínai techszereplők, mint például a Huawei – is tagadja persze, hogy Kínának küldene adatokat. De a cég például Hongkongból már önként ki is vonult, Indiában pedig egy Kína és India közötti határvita áldozata lett az app, ahol 58 más kínai alkalmazással együtt tiltották, pedig már 200 millió felhasználója volt ott.

 

A hivatalos körítés: emberi jogok

 

Ehhez képest persze a 2,5 milliós lengyel piac aprócska, de az elvesztése mégis fájó pont lehet: a WP információi szerint a tiltásról szóló törvényjavaslaton a háttérben már nagyban dolgozik a Digitalizációs Minisztérium a belüggyel és a honvédelmi tárcával közösen. Az app sorsáról pedig közösen fog dönteni egy, a miniszterelnök által vezetett kibervédelmi tanács, amiben ott ül viszont ott ülnek a titkosszolgálatok képviselői, valamint a honvédelmi- és belügyminiszter is.

 

A törvényjavaslat vázlata bár nem mondja ki közvetlenül Kína szerepét, de úgy fogalmaz, hogy meg kell vizsgálni, hogy „a hardver- és szoftverszolgáltatók (mint például a TikTok mellett az Aliexpress, amelynek hatmillió lengyel felhasználója van) egy Európai Unión kívüli ország befolyása alatt állnak-e”. Hozzáteszik: az elbírálást az alapján fogják meghozni, hogy milyen annak a bizonyos országnak a viszonya az emberi jogok védelmével.

 

Ez utóbbival pedig Kínának elég komoly problémái akadnak.

 

Ha a kibervédelmi tanács a tiltás mellett foglal állást, akkor leszedethetik az alkalmazást az Apple és Google alkalmazásboltjaiból, persze ez nagyban függ attól is, hogy a két techóriást meghatja-e a lengyel kormány követelése. Persze a digitalizációs minisztérium szerint még a bevezetése előtt a törvényről lesz nyilvános vita és konzultáció a civil szervezetekkel, valamint az iparági szereplőkkel.

 

Amerikai nyomás a háttérben?

 

Persze van olyan narratíva is, hogy Lengyelország sem azért tiltaná a TikTokot, mert annyira aggódik a kínai emberi jogok helyzete miatt – hanem azért, mert az egyik legközelebbi szövetségese, egyben a TikTok ellen szintén háborút indító Egyesült Államok nyomást gyakorol rá, hogy így cselekedjen.

 

Ebből arra is lehet következtetni, hogy Georgette Mosbacher amerikai nagykövet erélyesen kérlelte a kormányt annak érdekében, hogy

 

ne hagyják a Huaweit 5G-hálózatot építeni a Visztula mentén,

 

de a nagykövet azt is kénytelen volt elismerni, hogy már háromszor is találkozott a miniszterelnökkel az 5G-hálózattal kapcsolatban. Ahogyan a téma könnyen lehet, hogy Andrzej Duda és Donald Trump nyári találkozásán is szóba került, hiszen a kínai befolyás megfékezése jelenleg az amerikai külpolitika egyik sarokkövét képezi. És az amerikaiaknak sikerült is kilobbizniuk, hogy Lengyelország úgynevezett „5G Clean Country” legyen, vagyis olyan ország, ahol az 5G-hálózat és egyéb digitális projektek kiépítése nem olyan szereplőktől függ, akik a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt állnak.

 

BORÍTÓKÉP: Maxpixel

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás