Csak az idei évre plusz 800 millió forintot hagyott jóvá a kormány a hungarikumok népszerűsítésére

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.29. 08:35

Eredetileg az idei évre „csak” 490,5 milliót szánt volna erre a költségvetés, ezen felül érkezik a plusz pénz.

Csak az idei évre plusz 800 millió forintot hagyott jóvá a kormány a hungarikumok népszerűsítésére

Ugyan a „hungarikumok és a nemzeti értéktár megőrzésének, népszerűsítésének támogatására” eredetileg 490,5 milliót szánt a kormány a 2020. évi költségvetésben, egy Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat további 800 millió forintot adna erre a célra idén. Vagyis idén összesen közel 1,3 milliárd forintot költene erre a célra a kormány – derül ki a keddi Magyar Közlönyből.

Sőt: a kormány felhívja a  pénzügyminisztert arra is, hogy ezen felül gondoskodjon a  2021. költségvetési évre, illetve az azt követő évekre vonatkozóan „beépülő jelleggel” évi 800 millió forint többletforrás biztosításáról.

Hogy konkrétan, tételese mire fog menni a pénz, az viszont már egyáltalán nem világos, csak annyi derül ki a határozatból: a kormány egyetért a többletforrás biztosításával. 

A hungarikumokról egyébként törvény is rendelkezik, eszerint konkrétan a hungarikum olyan „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye”. Hungarikumnak számít például az alföldi kamillavirágzat, a fröccs, a pálinka, a csabai kolbász, a hízott libából előállított termékek, a magyar akácméz, a karcagi birkapörkölt, vagy a kürtőskalács.

Az Azonnali a plusz támogatás kapcsán írásban kereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot és a Nagy István miniszter vezette agrártárcát, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FOTÓ: Nagy István / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek