Zöldítenék az Ázsia leghosszabb folyója körüli területet a kínaiak

Szerző: Galavits Patrik
2020.07.28. 13:10

Ezermilliárd forintokat költene Kína a Jangce körüli régióra, és végre jelentős javulást érnének el a légszennyezettség terén is, az ugyanis évente másfél millió ember életét követeli.

Zöldítenék az Ázsia leghosszabb folyója körüli területet a kínaiak

A kínai gazdaság zöldebbé tételét tűzte ki célul Peking: ezt egyebek mellett a piaci szereplők károsanyag-kibocsátás elleni küzdelemben való érdekeltté tételével akarnak elérni. Noha Kína a világ egyik legnagyobb szennyezője, amely miatt rengeteg kritika éri, 2016 és 2020 között 78 milliárdnyi jüant (3000 milliárd forint) különített el a vizei szennyezésének megakadályozására, további 97 milliárd jüant (4000 milliárd forint) pedig a légszennyezés elleni küzdelemre. További jelentős összegeket pedig a talajszennyezések megakadályozására, illetve a vidéki környezetvédelmi problémák felszámolására.

Most további 88 milliárd jüant, vagyis mintegy 3700 milliárd forintot szán Kína a Nemzeti Zöld Fejlesztési Alapjából (NZFA) finanszírozott program környezetvédelmi céljaira – mondta a Reuters tudósítása szerint az ország környezetvédelmi minisztériumának egyik képviselője keddi sajtótájékoztatóján. Zu Sumin, a kínai gazdasági minisztérium finanszírozásért felelős igazgatója kiemelte, hogy a kontinens leghosszabb folyója, az 5980 kilométer hosszú Jangce környékére koncentrálják a forrásokat. Az NZFA-t formálisan már július közepén elindították, és megvalósításában a kormány mellett a sanghaji városvezetés is részt vesz.

Arra már évekkel korábban rájöttek Kínában, hogy a világ harmadik leghosszabb folyójához, a Jangcéhoz való hozzáállásukat jelentősen meg kell változtatniuk. 2018-ban Hszi Csin-ping elnök ellátogatott a hunani régióba, hogy személyesen győződhessen meg a környezetvédelem állapotáról. Azóta a 400 millió ember vízellátását biztosító Jangce mellett 1600, a szennyvízgazdálkodását környezettudatos módon megoldani nem tudó gyárat zártak be. 2020 végéig pedig további, a folyópart egykilométeres körzetében lévő 400 ezer gyárnak kell környezetvédelmi jelentést készítenie a tevékenységéről. Ezek megregulázása egyébként egyáltalán nem egyszerű feladat: a kínai kémiai ipar 46 százalékát teszik ki ugyanis ezek a cégek. Az NZFA most ennek a folyamatnak is lökést adhat.

Szmogból megárt a sok

Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátójaként jogosan kerül a kritikák kereszttüzébe – még úgy is, hogy az USA-val ellentétben az ázsiai ország elkötelezte magát a 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben foglaltak teljesítésére – erre korábban, Barack Obama elnöksége alatt az USA is vállalkozott, de Donald Trump kilépni készül az egyezményből. Igaz, Trump demokrata ellenfele az őszi elnökválasztáson, Joe Biden a megválasztása esetén ha nagyon akarja, visszafordíthatja a folyamatot: formálisan ugyanis az idei elnökválasztásig még biztosan nem léphet ki az USA az egyezményből.

Kínai részről ezzel szemben maga Hszi Csin-ping elnök 2017-ben Davosban a Világgazdasági Fórumon fogalmazott úgy, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem a világ vezetőinek „közös felelőssége, amelyet a jövő generációiért kell vállalnunk”.

Ennek ellenére Kína rovásán környezetvédelmi szempontból jóval több van, minthogy azt néhány nyilatkozattal vagy akár valóban ambíciózus programok belengetésével el lehetne intézni. Az ország károsanyag-kibocsátása minden jól hangzó ígéret ellenére még 2019 első felében is 4 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatti korlátozások aztán jelentősen, negyedével visszafogták a kínai kibocsátást, de az ország újraindítását követően májusban már rögtön túl is lépték a korábbi értékeiket.

AZ ELSŐ KORONAVÍRUS-GÓCPONT VUHAN, MÉG A JÁRVÁNY ELŐTT. A KÍNAI NAGYVÁROSOKBAN GYAKRAN ELŐFORDUL, HOGY A SZMOGTÓL A NAPOT SEM LEHET LÁTNI / FOTÓ: WIKIMEDIA

Azonban már ez a leállás is megmutatta, milyen drasztikus változást lehetne elérni az emberek életminőségében, ha sikerülne tartósan megszabadítani a levegőt a szennyező anyagoktól:

a Stanford Egyetem oktatója, Marshall Burke márciusban úgy becsülte, hogy Kína járvány miatti leállása 50-75 ezer ember életét menthette meg a szmog jelentős csökkenésével.

A gazdasági fellendülés és a jólét növekedése csak egy darabig homályosíthatja el az ezzel járó problémákat: egyes becslések szerint ugyanis a légszennyezettség évente 1,5 millió, tehát napi négyezer halálesetért felelős az 1,4 milliárd fős országban.

NYITÓKÉP: picrazy2 / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek