+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. július 27. hétfő, 15:03
A román kormánypárthoz köthető cég és egy kínai vállalat furcsa együttműködésével lesz elkerülőútja Zilahnak.

 

Egy több botrányba keveredett kínai és egy egészen a közelmúltig fizetésképtelen román cég épít utat Romániában,

 

tájékoztat a Szabad Európa Rádió romániai kiadása.

 

A Szilágy megyei megyeszékhelyt, Zilahot elkerülő terelőút megépítését egy román-kínai vegyes konzorcium nyerte el. Az ügynek politikai háttere is van, mivel a jelenlegi jobbközép, nemzeti liberális közlekedésügyi miniszter Lucian Bode Zilahról származik, a konzorcium román cégét vezető Andrei Dorin Hodiș pedig az ismerőse. Hodiș a PNL-vel azóta egyesült liberális demokrata párt (PDL) önkormányzati képviselője volt korábban, míg a jelenlegi közlekedési miniszter a megyei szervezetet vezette, a felettese volt.

 

A kínai társcég, a leginkább gát- és vízierő-műépítésekre szakosodott Sinohydro a kínai államkapitalizmus tipikus példája: a Kínai Kommunista Párt helyettes titkára kell legyen az, aki a cég igazgatótanácsának is tagja. A Világbank által összeállított elemzés szerint

 

a kínai cég több kétes ügyben is érintett,

 

rossz minőségű afrikai építkezésektől kezdve a Nikola Gruevszki volt észak-macedóniai miniszterelnök bukásához vezető autópályaépítésen keresztül a szerb-magyar határig tartó szerb autópályaépítésig. A kínai cégek jelenléte Kelet-Európában Pekingnek az „új selyemút” programjához kapcsolódik.

 

A Sinohydro romániai leányvállalatát 2018-ban jegyezték be a romániai bíróságokon,

 

jelenleg pedig nulla alkalmazottjuk van.

 

A cég több romániai útépítési és karbantartási munkálatban érintett, amik közül a legfontosabb a bukaresti A0-s autópálya. A 2018-ban a bukaresti körgyűrűre vonatkozó megnyert közbeszerzésen ugyanazt a módszert alkalmazták, mint a jelenleg elnyert közbeszerzéssel, csak a politikai szereplők különböznek. A bukaresti körgyűrű esetében a román-kínai konzorcium román társcégét egy máramarosi szociáldemokrata PSD-s vezette , míg a mostani zilahi körgyűrűt építő román társcég pedig jobbközép PNL-érdekeltség.

 

Nemcsak a Sinohydro az egyetlen jelen levő kínai cég a romániai építkezéseken. Egy másik kínai cég egy török céggel például 2018-ban még a szociáldemokrata Viorica Dăncila miniszterelnöksége alatt megnyerte a Brassó-Ploiești sztrádára kiírt közbeszerzést, amelyet a jelenleg kormányzó jobbközép PNL felmondott. Jelenleg az ügy bírósági tárgyalása zajlik, mivel a kínai-török konzorcium beperelte a román kormányt.

 

FOTÓ: CNAIR / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás