+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. július 27. hétfő, 18:06
Kolozsvár első embere azt ígérte, ott is fa lesz, ahol soha nem volt. El is ültette őket, erre eltűntek.

„Elvesszük a sofőröktől és a gyalogosoknak adjuk, fákat ültetünk oda is, ahol soha nem voltak!” Ezekkel a szavakkal mutatta be nemrég Kolozsvár polgármestere, Emil Boc azt a grandiózus városfejlesztési stratégiát, amely 100 ezer új fa elültetését, autósávok lenyesését, és durva parkosítást ír elő 2030-ig. Kinyitnák a lebetonozott patakokat, felújítanák végre a Fellegvárat, több parkot is rendberaknának: egyszóval mindent megtesznek azért, hogy Románia legélhetőbb, már így is rengeteg külföldit, főleg digital nomadokat vonzó városa még vonzóbb legyen.

 

A Kolozsvár belvárosában lévő Központi Egyetemi Könyvtár előtti téren ennek jegyében két héttel ezelőtt a sajtó jelenlétében fákat ültetett a polgármester. A teret korábban leginkább az áthaladó autóforgalom jellemezte, ezt kívánják most oly módon átalakítani, hogy több hely jusson a gyalogos forgalomnak és a fáknak. Csakhogy hétfőn a kolozsvári járókelők azt észlelték,

 

hogy eltűntek a polgármester által napokkal azelőtt ültetett fák a felásott térről.

 

EMIL BOC ÉPPEN FÁT ÜLTET

 

AZ ELÜLTETT FÁK ELTŰNTEK

 

Emil Boc a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártban (PNL) politizál, korábban, a 2008-as világgazdasági válság alatt Románia miniszterelnöke is volt. Válságmenedzselése nem volt a legnépszerűbb, mivel 25 százalékkal csökkentette közalkalmazottak fizetését és 15 százalékkal vágta meg nyugdíjakat. Az emiatt kirobbant tüntetések ellenére Emil Boc 2012-ig kormányfő maradt, ekkor azonban a jobbközép PNL és a posztkommunista-nacionalista PSD választási szövetsége, a Szociálliberális Unió (USL) 60 százalékos győzelemét követően átvette a kormányzást a népszerűtlen Boctól, aki kiszállva a nagypolitikából inkább a kolozsvári polgármesteri székért indult el.

 

Kolozsváron viszont továbbra is Boc egyik legnépszerűbb politikus, a legutóbbi önkormányzati választások alkalmával 2016-ban 64 százalékot szerzett. Kolozsvár az ő mandátuma alatt fejlődött az egyik legdinamikusabban fejlődő romániai várossá, és az őszi helyhatósági választásoknak is ő fut neki a legjobb esélyekkel.

 

FOTÓ: Emil Boc / Facebook, Ştiri de Cluj

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás