Új Ischgl? Növekszik a fertőzés az osztrák tóparti kisvárosban

Szerző: Techet Péter
2020.07.26. 10:16

A nyár az osztrák tavak szezonja. A félem, hogy ezért valamelyik tóparti üdülőhelyen következhet be az ischglihez hasonló tömeges fertőzés, a felső-ausztriai St. Wolfgangban kezd beigazolódni.

Új Ischgl? Növekszik a fertőzés az osztrák tóparti kisvárosban

A nyári turizmusszezon Ausztriában főleg a tavakat jelenti – a kínai koronavírus-járvány miatt sokan attól tartottak, valamelyik tóparti városban alakulhat ki hasonló helyzet, mint februárban a tiroli Ischglben, ahol több étteremben, diszkóban is kitört a fertőzés (amit egy ideig a helyi hatóságok el is próbáltak hallgatni).

Növekvő fertőzéssszemről most a felső-ausztriai Wolfgangseenél lehet hallani: St. Wolfgang városa, ahol több pozitív eset megjelenése után széleskörű tesztelésbe kezdtek. Szombaton több, mint 600 tesztet csináltak, eddig ennek harmadát sikerült kiértékelni (vasárnap estére ígérik az összeset): az OÖ Nachrichten napilap beszámolója szerint ennek alapján

eddig 44 pozitív esetet találtak. Egy vendég kivételével mindegyikük a szállodák és éttermek dolgozói körül került ki;

a napilap információi szerint többségük a szakmai gyakorlatát tölti, és munka utáni bulikon fertőződhetett meg.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy St. Wolfgang városa

azt kérte az ott nyaralóktól és dolgozóktól, hogy az estéket inkább otthon töltsék.

Ez egyelőre nem hivatalos előírás, csak javaslat. Ami viszont kötelező változás lesz: az éttermeknek és szórakozóhelyeknek – legalábbis augusztus 2-ig – már este 11-kor be kell zárniuk.

Jelenleg hét szállodában, két diszkóban és egy pizzériában lehet biztosan tudni, hogy legalább egy alkalmazott fertőzése miatt a vírus jelen van. Alois Lanz, a gmundeni kerületi elöljáró azonban elmondta az OÖ Nachrichtennek: az eddig pozitívra teszteltek között „egyetlen súlyos eset sincs”, a vírus lefolyása egyelőre náluk „gyenge vagy teljesen tünetmentes”.

Ausztriában eddig több, mint 800 ezer tesztelést hajtottak végre, ebből több, mint 20 ezer esetben tudtak március eleje óta koronavírus-fertőzést megállapítani. Az alpesi országban jelenleg 1502 aktív fertőzött van, ebből 85-en szorulnak csak kórházi ellátásra és tizenhatan vannak intenzív osztályon.

Bécs tartomány után Felső-Ausztriában van jelenleg a legtöbb aktív fertőzött: 466 ember.

Az látható, hogy miután június 15-én Sebastian Kurz kormánya jelentős lazításokat vezetett be – főleg a szájmaszkviselés kapcsán, amely zárt térben már nem volt kötelező pár kívétellel –, elkezdett ismét emelkedni a fertőzési görbe. Éppen ezért döntött úgy a bécsi konzervatív-zöld kormány:

péntektől ismét kötelező az élelmiszerboltokban, a bankfiókokban és több más zárt térben is a szájmaszk viselete.

Valamint Ausztria szigorúbb beutazási szabályokat vezet be azon nyugat-balkáni országokkal szemben, amelyekben jelentősen megugrott a fertőzés. Bécs ugyanis attól tart, hogy a nyaralásukat otthon töltő nyugat-balkáni vendégmunkások hozhatják ismét vissza a vírust, ezért aki ezen országokból érkezik, annak egy 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt kell felmutatnia a szabad beutazáshoz.

NYITÓKÉP: Panoráma St. Wolfgang fölött / Ubimo, Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek