+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 26. vasárnap, 14:49
A távol-keleti Habarovszk városában az emberek egykori kormányzójukat akarják vissza, közben szombaton tízezrek skandálták: „Moszkva, takarodj” és „Putyin rabló”. Fellázadt volna az orosz Távol-Kelet, vagy mi történt szombaton?

Szombaton a félmilliós lakosú Habarovszk városában több, mint harmincezer ember vonult utcára. A tüntetők a regionális és nem az orosz zászlót vitték, és a 2011-es Putyin-ellenes moszkvai tüntetéseken kialakult jelszót kiabálták: „Putyin – vor”, azaz „Putyin – rabló”.

 

A tüntetések egyik kiváltó oka az volt, hogy július elején letartóztatták Szergej Furgalt, a habarovszki régió kormányzóját,

 

akit két üzletember megöletésével vádolnak. Furgal a 1990-es években fémmel kereskedett. Az üzleti világból érkezező politikust aztán a Kreml július 20-án rendeletileg le is váltotta a kormányzói posztról – ami már tényleg sok volt helyben az embereknek.

 

 

Furgal amúgy nem a putyini Egységes Oroszország jelöltjeként került a régió élére: 2018-ban a Kreml hivatalos jelöltjét hatalmas többséggel (a szavazatok több, mint 66 százalékával) verte meg. Túlzás lenne persze teljesen ellenzékinek is nevezni, ugyanis Furgal azon – neve ellenére – radikális jobboldali Liberálisdemokrata Párt (LDPR) tagja, amelyet a Kreml udvari bolondja, Vlagyimir Zsirinovszkij vezet. A Kreml számára azonban az eredmény nem volt kedvező, ráadásul mivel Furgal kivételével minden más ellenzéki jelöltetet töröltetett a szavazólapról Moszkva,

 

Furgal mögé nem csak a Zsirinovszkij-hívek álltak fel.

 

A Kreml nyomást akart Zsirinovszkijra is gyakorolni: megígérték, hogy Furgal más fontos posztot kap, ha visszalép, de az egykori vállalkozó nem volt erre hajlandó.

 

SZERGEJ FURGAL, A ZSIRINOVSZKIJ-PÁRTI KORMÁNYZÓ HELYBEN A MOSZKVÁVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁST JELKÉPEZI. FOTÓ. INSTAGRAM / SF

 

A Kreml a 2019-es helyhatósági választásokat is elvesztette: helyben 13 százalékot kapott csak, a körzetet hatalmas többséggel a szélsőjobboldali LDPR húzta be.

 

A Zsirinovszkij-párti politikus helyben így a Kremllel szembeni kritika és ellenállás jele volt,

 

éppen ezért reagált most Habarovszk tüntetésekkel a leváltására – függetlenül attól, hogy nem tudni: igazak-e ténlyeg a gyilkossággal kapcsolatos vádak.

 

Alexander Kunev, moszkvai politológus az orosz hírekkel foglalkozó, német Dekodernek azt magyarázza: Furgal helyben „olyan volt, mint egy nyugati politikus“, azaz „nyitott volt, odafordult az emberekhez, csökkentette a hivatalnokra kiadott pénzt, kerülte az udvariatlanságot és a durvaságot, ellentétben elődjével, Vjacseszlav Sporttal“.

 

Az, hogy Furgal megválasztása nem illeszkedett Moszkva tervébe, mutatta:

 

az ellenzékinek számító politikus győzelmére Moszkva úgy reagált, hogy az Orosz Távol-Kelet fővárosát Habarovszkból áthelyezte Vlagyivosztokba.

 

Grigorij Goloszov, szentpétervári politológus azt hangsúlyozza a Dekodernek: a helyzet komolyságát már önmagában a tüntetések ténye mutatja, elvégre szerinte ilyen megmozdulásra „évtizedek óta“ nem került sor Moszkván és Szentpéterváron kívül.

 

Furgal főleg azzal lett népszerű, hogy látványosan a szerény, népközeli kormányzó imidzsét alakította ki. Egyrészről csökkentette saját fizetését, eladta elődje nagy hivatali kocsijait, másrészről az orosz helyi politikusok közül Ramszan Kadirov, csecsen elnök után neki van a legtöbb követővel rendelkező Instagram-oldala.

 

SZERGEJ FURGALT HELYBEN NÉPKÖZELISÉGE MIATT KEDVELIK. FOTÓ: INSTAGRAM / SF

 

Kunev szerint Habarovszkban a Kremlnek azért is van nehezebb gondja, mert itt a Zsirinovszkij-párt egy tényleges párt, erős aktivistahálózattal – vélhetően a szombati tüntetést is az LDPR szervezte a háttérben. Noha a párt országos szinten a Kreml kamuellenzéke, amely legfeljebb jobbról előzi Putyint, és azért kritizálja, ha nem elég nacionalista, Habarovszkban az LDPR Kunev szerint egyszerűen az ellenzéket jelenti – nem lévén más komoly erő. Kunev ezért úgy látja:

 

Zsirinovszkijtól függ, meddig engedi a habarovszki tüntetéseket

 

– vélhetően a Kremllel szembeni nyomásgyakorlásra is használhatja az eseményeket, és magának érhet el Moszkvában nagyobb befolyást.

 

NYITÓKÉP: Habarovszki második világháborús emlékmü ortodox templommal a háttérben / PxHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás