Több tízezren tüntettek az orosz Távol-Keleten Putyin ellen

Szerző: Techet Péter
2020.07.26. 14:49

A távol-keleti Habarovszk városában az emberek egykori kormányzójukat akarják vissza, közben szombaton tízezrek skandálták: „Moszkva, takarodj” és „Putyin rabló”. Fellázadt volna az orosz Távol-Kelet, vagy mi történt szombaton?

Több tízezren tüntettek az orosz Távol-Keleten Putyin ellen

Szombaton a félmilliós lakosú Habarovszk városában több, mint harmincezer ember vonult utcára. A tüntetők a regionális és nem az orosz zászlót vitték, és a 2011-es Putyin-ellenes moszkvai tüntetéseken kialakult jelszót kiabálták: „Putyin – vor”, azaz „Putyin – rabló”.

A tüntetések egyik kiváltó oka az volt, hogy július elején letartóztatták Szergej Furgalt, a habarovszki régió kormányzóját,

akit két üzletember megöletésével vádolnak. Furgal a 1990-es években fémmel kereskedett. Az üzleti világból érkezező politikust aztán a Kreml július 20-án rendeletileg le is váltotta a kormányzói posztról – ami már tényleg sok volt helyben az embereknek.

Furgal amúgy nem a putyini Egységes Oroszország jelöltjeként került a régió élére: 2018-ban a Kreml hivatalos jelöltjét hatalmas többséggel (a szavazatok több, mint 66 százalékával) verte meg. Túlzás lenne persze teljesen ellenzékinek is nevezni, ugyanis Furgal azon – neve ellenére – radikális jobboldali Liberálisdemokrata Párt (LDPR) tagja, amelyet a Kreml udvari bolondja, Vlagyimir Zsirinovszkij vezet. A Kreml számára azonban az eredmény nem volt kedvező, ráadásul mivel Furgal kivételével minden más ellenzéki jelöltetet töröltetett a szavazólapról Moszkva,

Furgal mögé nem csak a Zsirinovszkij-hívek álltak fel.

A Kreml nyomást akart Zsirinovszkijra is gyakorolni: megígérték, hogy Furgal más fontos posztot kap, ha visszalép, de az egykori vállalkozó nem volt erre hajlandó.

SZERGEJ FURGAL, A ZSIRINOVSZKIJ-PÁRTI KORMÁNYZÓ HELYBEN A MOSZKVÁVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁST JELKÉPEZI. FOTÓ. INSTAGRAM / SF

A Kreml a 2019-es helyhatósági választásokat is elvesztette: helyben 13 százalékot kapott csak, a körzetet hatalmas többséggel a szélsőjobboldali LDPR húzta be.

A Zsirinovszkij-párti politikus helyben így a Kremllel szembeni kritika és ellenállás jele volt,

éppen ezért reagált most Habarovszk tüntetésekkel a leváltására – függetlenül attól, hogy nem tudni: igazak-e ténlyeg a gyilkossággal kapcsolatos vádak.

Alexander Kunev, moszkvai politológus az orosz hírekkel foglalkozó, német Dekodernek azt magyarázza: Furgal helyben „olyan volt, mint egy nyugati politikus“, azaz „nyitott volt, odafordult az emberekhez, csökkentette a hivatalnokra kiadott pénzt, kerülte az udvariatlanságot és a durvaságot, ellentétben elődjével, Vjacseszlav Sporttal“.

Az, hogy Furgal megválasztása nem illeszkedett Moszkva tervébe, mutatta:

az ellenzékinek számító politikus győzelmére Moszkva úgy reagált, hogy az Orosz Távol-Kelet fővárosát Habarovszkból áthelyezte Vlagyivosztokba.

Grigorij Goloszov, szentpétervári politológus azt hangsúlyozza a Dekodernek: a helyzet komolyságát már önmagában a tüntetések ténye mutatja, elvégre szerinte ilyen megmozdulásra „évtizedek óta“ nem került sor Moszkván és Szentpéterváron kívül.

Furgal főleg azzal lett népszerű, hogy látványosan a szerény, népközeli kormányzó imidzsét alakította ki. Egyrészről csökkentette saját fizetését, eladta elődje nagy hivatali kocsijait, másrészről az orosz helyi politikusok közül Ramszan Kadirov, csecsen elnök után neki van a legtöbb követővel rendelkező Instagram-oldala.

SZERGEJ FURGALT HELYBEN NÉPKÖZELISÉGE MIATT KEDVELIK. FOTÓ: INSTAGRAM / SF

Kunev szerint Habarovszkban a Kremlnek azért is van nehezebb gondja, mert itt a Zsirinovszkij-párt egy tényleges párt, erős aktivistahálózattal – vélhetően a szombati tüntetést is az LDPR szervezte a háttérben. Noha a párt országos szinten a Kreml kamuellenzéke, amely legfeljebb jobbról előzi Putyint, és azért kritizálja, ha nem elég nacionalista, Habarovszkban az LDPR Kunev szerint egyszerűen az ellenzéket jelenti – nem lévén más komoly erő. Kunev ezért úgy látja:

Zsirinovszkijtól függ, meddig engedi a habarovszki tüntetéseket

– vélhetően a Kremllel szembeni nyomásgyakorlásra is használhatja az eseményeket, és magának érhet el Moszkvában nagyobb befolyást.

NYITÓKÉP: Habarovszki második világháborús emlékmü ortodox templommal a háttérben / PxHere

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek