+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 26. vasárnap, 14:49
A távol-keleti Habarovszk városában az emberek egykori kormányzójukat akarják vissza, közben szombaton tízezrek skandálták: „Moszkva, takarodj” és „Putyin rabló”. Fellázadt volna az orosz Távol-Kelet, vagy mi történt szombaton?

Szombaton a félmilliós lakosú Habarovszk városában több, mint harmincezer ember vonult utcára. A tüntetők a regionális és nem az orosz zászlót vitték, és a 2011-es Putyin-ellenes moszkvai tüntetéseken kialakult jelszót kiabálták: „Putyin – vor”, azaz „Putyin – rabló”.

 

A tüntetések egyik kiváltó oka az volt, hogy július elején letartóztatták Szergej Furgalt, a habarovszki régió kormányzóját,

 

akit két üzletember megöletésével vádolnak. Furgal a 1990-es években fémmel kereskedett. Az üzleti világból érkezező politikust aztán a Kreml július 20-án rendeletileg le is váltotta a kormányzói posztról – ami már tényleg sok volt helyben az embereknek.

 

 

Furgal amúgy nem a putyini Egységes Oroszország jelöltjeként került a régió élére: 2018-ban a Kreml hivatalos jelöltjét hatalmas többséggel (a szavazatok több, mint 66 százalékával) verte meg. Túlzás lenne persze teljesen ellenzékinek is nevezni, ugyanis Furgal azon – neve ellenére – radikális jobboldali Liberálisdemokrata Párt (LDPR) tagja, amelyet a Kreml udvari bolondja, Vlagyimir Zsirinovszkij vezet. A Kreml számára azonban az eredmény nem volt kedvező, ráadásul mivel Furgal kivételével minden más ellenzéki jelöltetet töröltetett a szavazólapról Moszkva,

 

Furgal mögé nem csak a Zsirinovszkij-hívek álltak fel.

 

A Kreml nyomást akart Zsirinovszkijra is gyakorolni: megígérték, hogy Furgal más fontos posztot kap, ha visszalép, de az egykori vállalkozó nem volt erre hajlandó.

 

SZERGEJ FURGAL, A ZSIRINOVSZKIJ-PÁRTI KORMÁNYZÓ HELYBEN A MOSZKVÁVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁST JELKÉPEZI. FOTÓ. INSTAGRAM / SF

 

A Kreml a 2019-es helyhatósági választásokat is elvesztette: helyben 13 százalékot kapott csak, a körzetet hatalmas többséggel a szélsőjobboldali LDPR húzta be.

 

A Zsirinovszkij-párti politikus helyben így a Kremllel szembeni kritika és ellenállás jele volt,

 

éppen ezért reagált most Habarovszk tüntetésekkel a leváltására – függetlenül attól, hogy nem tudni: igazak-e ténlyeg a gyilkossággal kapcsolatos vádak.

 

Alexander Kunev, moszkvai politológus az orosz hírekkel foglalkozó, német Dekodernek azt magyarázza: Furgal helyben „olyan volt, mint egy nyugati politikus“, azaz „nyitott volt, odafordult az emberekhez, csökkentette a hivatalnokra kiadott pénzt, kerülte az udvariatlanságot és a durvaságot, ellentétben elődjével, Vjacseszlav Sporttal“.

 

Az, hogy Furgal megválasztása nem illeszkedett Moszkva tervébe, mutatta:

 

az ellenzékinek számító politikus győzelmére Moszkva úgy reagált, hogy az Orosz Távol-Kelet fővárosát Habarovszkból áthelyezte Vlagyivosztokba.

 

Grigorij Goloszov, szentpétervári politológus azt hangsúlyozza a Dekodernek: a helyzet komolyságát már önmagában a tüntetések ténye mutatja, elvégre szerinte ilyen megmozdulásra „évtizedek óta“ nem került sor Moszkván és Szentpéterváron kívül.

 

Furgal főleg azzal lett népszerű, hogy látványosan a szerény, népközeli kormányzó imidzsét alakította ki. Egyrészről csökkentette saját fizetését, eladta elődje nagy hivatali kocsijait, másrészről az orosz helyi politikusok közül Ramszan Kadirov, csecsen elnök után neki van a legtöbb követővel rendelkező Instagram-oldala.

 

SZERGEJ FURGALT HELYBEN NÉPKÖZELISÉGE MIATT KEDVELIK. FOTÓ: INSTAGRAM / SF

 

Kunev szerint Habarovszkban a Kremlnek azért is van nehezebb gondja, mert itt a Zsirinovszkij-párt egy tényleges párt, erős aktivistahálózattal – vélhetően a szombati tüntetést is az LDPR szervezte a háttérben. Noha a párt országos szinten a Kreml kamuellenzéke, amely legfeljebb jobbról előzi Putyint, és azért kritizálja, ha nem elég nacionalista, Habarovszkban az LDPR Kunev szerint egyszerűen az ellenzéket jelenti – nem lévén más komoly erő. Kunev ezért úgy látja:

 

Zsirinovszkijtól függ, meddig engedi a habarovszki tüntetéseket

 

– vélhetően a Kremllel szembeni nyomásgyakorlásra is használhatja az eseményeket, és magának érhet el Moszkvában nagyobb befolyást.

 

NYITÓKÉP: Habarovszki második világháborús emlékmü ortodox templommal a háttérben / PxHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken tárgyal erről, Kurz kancellár már előre nyomást gyakorol a többiekre.

Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15-e után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el.

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

1991. február 25-én szűnt meg a Varsói Szerződés katonai szervezete – többek között a magyar miniszterelnök, Antall József közreműködése folytán.

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás