Több mint két hete tüntetnek Bulgáriában a „maffiaállam” ellen, elkezdték lezárni az utakat is

Szerző: Varsányi Bence
2020.07.25. 10:14

Bojko Boriszov miniszterelnök ugyan változtatott néhány miniszter személyén, de a tüntetők Boriszov, az egész kabinet és a legfőbb ügyész lemondását követelik.

Több mint két hete tüntetnek Bulgáriában a „maffiaállam” ellen, elkezdték lezárni az utakat is

Pénteken már zsinórban tizenhatodik napja tüntettek Bulgáriában a hatalom ellen, a teljes kormány és a legfőbb ügyész lemondását követelve. A tüntetéssorozat közvetlen előzménye, hogy július elején a korrupcióellenes Da, Bulgaria! (Igen, Bulgária!) párt elnöke, Hriszto Ivanov egy motorcsónakon megindult Ahmed Dogan tengerparti villája felé, viszont

mikor az épület melletti parthoz ért, testőrök rángatták el és lökdösték a vízbe, majd rendőrök tűntek fel a semmiből, akik úgy tűnt, hogy pont a villát őrzik.

Dogan szerepe a bolgár politikában sokak számára problémás, ugyanis a kommunista rezsim összeomlásakor gründolt egy Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) nevű, papíron liberális pártot, ami elvileg az ország török kisebbségének érdekeit akarta védeni, viszont habár a DPSZ most ellenzékben van, Dogan rendkívül jó kapcsolatot ápol Bojko Boriszov miniszterelnökkel.

A DA, BULGARIA! PÁRT „DELEGÁCIÓJA” ÚTON DOGAN VILLÁJA FELÉ. FORRÁS: DA, BULGARIA! / TWITTER

Sok bolgár szerint Boriszov, Dogan, illetve Ivan Gesev legfőbb ügyész és Deljan Pejevszki üzletember, DPSZ-es politikus maga a „mélyállam”, gyakorlatilag mindenféle valódi hatalom az ő kezükben összpontosul az országban. A bolgár „maffiaállamról” részletesebben itt írtunk korábban az Azonnalin.

Az egyébként a koronavírus-járvány félrekezelését is bíráló tüntetéseken eddig több tízezren vettek részt,

a demonstrációkon pedig a nagyvárosi, liberális értelmiségtől kezdve a zöldeken át az euroszkeptikus szocialistákig tényleg mindenki jelen volt.

A tüntetések központi helyszíne eddig mindig a szófiai Hatalom Háromszögeként is emlegetett, erős szimbolikával bíró tér volt, ugyanis itt található a volt kommunista párt főhadiszállása, ami most az országgyűlésnek ad otthont, és az ahhoz tartozó két épület, amikben most a miniszteri tanács és az elnöki hivatal működik.

A HATALOM HÁROMSZÖGE SZÓFIÁBAN, KÖZÉPEN A VOLT KOMMUNISTA PÁRTSZÉKHÁZZAL. FORRÁS: PUDELEK / WIKIMEDIA COMMONS

A jelenlegi hatalomhoz való viszonyulásukat a tüntetők napról napra újabb és újabb dolgok dobálásával fejezték ki: szerdán vécépapírral indítottak, csütörtökön napraforgómagra és cukorkákra váltottak, pénteken pedig már fürjtojásokat dobtak a szimbolikus épületekre.

Péntek este kilenc után viszont már komolyabb érdekérvényesítő eszközzel is éltek, amikor lezárták a főváros tíz kulcsfontosságú útját.

Az utakat ugyan később újra megnyitották, a tüntetés során komolyabb incidens sem történt, leszámítva, hogy a tüntetők hangosítását szállító teherautót Szófia közelében lekapcsolták, illetve egy autós péntek éjszaka megelégelte a helyzetet és áthajtott a lezáráson, közben pedig egy tizenkilenc éves lánynak is nekiment, aki szerencsére nem sérült meg.

„BOJKO 2013: UTCÁRA KELL MENNI, HOGY MEGBUKJON A KORMÁNY. BOJKO 2020: NE TÜNTESSETEK, TÖNKRETESZITEK AZ ORSZÁGOT ;(” A TRANSZPARENS ARRA UTAL, HOGY 2013-BAN BORISZOV MÉG TÁMOGATTA A TÜNTETÉSEKET, IGAZ, AKKOR NEM ELLENE, HANEM A BALOLDALI KOALÍCIÓS KORMÁNY ELLEN VONULTAK UTCÁRA A BOLGÁROK. FORRÁS: KUROLEV / TWITTER

Bojko Boriszov kormányfőt eddig nem igazán érintették meg a korrupcióellenes tüntetések, szerinte a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetet egyedül ő tudja megoldani, így biztosan nem mond le, viszont csütörtökön tett pár gesztust a demonstrálók felé: leváltotta a belügyminisztert, a pénzügyminisztert, a gazdasági minisztert, és a turizmusért felelős minisztert is.

A tüntetők szerint azonban ezek jelentéktelen változások, amik csak azt a célt szolgálják, hogy mérsékeljék a közhangulatot az utcákon,

ők viszont addig nem akarnak hazamenni, amíg az egész garnitúra le nem mond a miniszterelnökkel és a legfőbb ügyésszel együtt.

Ha ez nem történik meg, akkor leghamarabb jövő tavasszal lehet parlamenti választás Bulgáriában.

NYITÓKÉP: Tüntetők az országgyűlés épületénél Szófiában, 2020. július 17-én. Cheep / Wikimedia Commons

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek