+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. július 25. szombat, 10:14
Bojko Boriszov miniszterelnök ugyan változtatott néhány miniszter személyén, de a tüntetők Boriszov, az egész kabinet és a legfőbb ügyész lemondását követelik.

Pénteken már zsinórban tizenhatodik napja tüntettek Bulgáriában a hatalom ellen, a teljes kormány és a legfőbb ügyész lemondását követelve. A tüntetéssorozat közvetlen előzménye, hogy július elején a korrupcióellenes Da, Bulgaria! (Igen, Bulgária!) párt elnöke, Hriszto Ivanov egy motorcsónakon megindult Ahmed Dogan tengerparti villája felé, viszont

 

mikor az épület melletti parthoz ért, testőrök rángatták el és lökdösték a vízbe, majd rendőrök tűntek fel a semmiből, akik úgy tűnt, hogy pont a villát őrzik.

 

Dogan szerepe a bolgár politikában sokak számára problémás, ugyanis a kommunista rezsim összeomlásakor gründolt egy Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) nevű, papíron liberális pártot, ami elvileg az ország török kisebbségének érdekeit akarta védeni, viszont habár a DPSZ most ellenzékben van, Dogan rendkívül jó kapcsolatot ápol Bojko Boriszov miniszterelnökkel.

 

A DA, BULGARIA! PÁRT „DELEGÁCIÓJA” ÚTON DOGAN VILLÁJA FELÉ. FORRÁS: DA, BULGARIA! / TWITTER

 

Sok bolgár szerint Boriszov, Dogan, illetve Ivan Gesev legfőbb ügyész és Deljan Pejevszki üzletember, DPSZ-es politikus maga a „mélyállam”, gyakorlatilag mindenféle valódi hatalom az ő kezükben összpontosul az országban. A bolgár „maffiaállamról” részletesebben itt írtunk korábban az Azonnalin.

 

Az egyébként a koronavírus-járvány félrekezelését is bíráló tüntetéseken eddig több tízezren vettek részt,

 

a demonstrációkon pedig a nagyvárosi, liberális értelmiségtől kezdve a zöldeken át az euroszkeptikus szocialistákig tényleg mindenki jelen volt.

 

A tüntetések központi helyszíne eddig mindig a szófiai Hatalom Háromszögeként is emlegetett, erős szimbolikával bíró tér volt, ugyanis itt található a volt kommunista párt főhadiszállása, ami most az országgyűlésnek ad otthont, és az ahhoz tartozó két épület, amikben most a miniszteri tanács és az elnöki hivatal működik.

 

A HATALOM HÁROMSZÖGE SZÓFIÁBAN, KÖZÉPEN A VOLT KOMMUNISTA PÁRTSZÉKHÁZZAL. FORRÁS: PUDELEK / WIKIMEDIA COMMONS

 

A jelenlegi hatalomhoz való viszonyulásukat a tüntetők napról napra újabb és újabb dolgok dobálásával fejezték ki: szerdán vécépapírral indítottak, csütörtökön napraforgómagra és cukorkákra váltottak, pénteken pedig már fürjtojásokat dobtak a szimbolikus épületekre.

 

Péntek este kilenc után viszont már komolyabb érdekérvényesítő eszközzel is éltek, amikor lezárták a főváros tíz kulcsfontosságú útját.

 

Az utakat ugyan később újra megnyitották, a tüntetés során komolyabb incidens sem történt, leszámítva, hogy a tüntetők hangosítását szállító teherautót Szófia közelében lekapcsolták, illetve egy autós péntek éjszaka megelégelte a helyzetet és áthajtott a lezáráson, közben pedig egy tizenkilenc éves lánynak is nekiment, aki szerencsére nem sérült meg.

 

„BOJKO 2013: UTCÁRA KELL MENNI, HOGY MEGBUKJON A KORMÁNY. BOJKO 2020: NE TÜNTESSETEK, TÖNKRETESZITEK AZ ORSZÁGOT ;(” A TRANSZPARENS ARRA UTAL, HOGY 2013-BAN BORISZOV MÉG TÁMOGATTA A TÜNTETÉSEKET, IGAZ, AKKOR NEM ELLENE, HANEM A BALOLDALI KOALÍCIÓS KORMÁNY ELLEN VONULTAK UTCÁRA A BOLGÁROK. FORRÁS: KUROLEV / TWITTER

 

Bojko Boriszov kormányfőt eddig nem igazán érintették meg a korrupcióellenes tüntetések, szerinte a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetet egyedül ő tudja megoldani, így biztosan nem mond le, viszont csütörtökön tett pár gesztust a demonstrálók felé: leváltotta a belügyminisztert, a pénzügyminisztert, a gazdasági minisztert, és a turizmusért felelős minisztert is.

 

A tüntetők szerint azonban ezek jelentéktelen változások, amik csak azt a célt szolgálják, hogy mérsékeljék a közhangulatot az utcákon,

 

ők viszont addig nem akarnak hazamenni, amíg az egész garnitúra le nem mond a miniszterelnökkel és a legfőbb ügyésszel együtt.

 

Ha ez nem történik meg, akkor leghamarabb jövő tavasszal lehet parlamenti választás Bulgáriában.

 

NYITÓKÉP: Tüntetők az országgyűlés épületénél Szófiában, 2020. július 17-én. Cheep / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás