Leginkább az Index kormánypárti olvasóit sajnálom

2020.07.25. 13:45

Hogyhogy csak most eszkalálódott az Index-ügy, amikor Fidesz-közeli körök már rég megjelentek a lap körül? Lehetett volna-e előbb is tenni valamit? Mi lesz most? Ezt kérdeztük azoktól a politikusoktól és tüntetőktől, akik részt vettek az Index melletti szimpátiatüntetésen, miután a szerkesztőség nagyrésze felmondott. Videó!

Az Index mellett szervezett szimpátiatüntetést péntek estére a Momentum, miután kirúgták a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. A tüntetés napján ráadásul az Index újságíróinak többsége fel is mondott emiatt.

Az ügy előzménye, hogy Dull a veszélyzónára állította az Index függetlenségét jelző barométert, mert szerinte a lap működésének átalakítására vonatkozó, végül meg nem valósult tanácsadói ötlet (amelyet Gerényi Gábor, az Azonnali kisebbségi tulajdonosa prezentált, az Azonnali álláspontja erről itt olvasható) veszélybe sodorta a lap függetlenségét. Az Indexet kiadó alapítvány kuratóriumának vezetője, Bodolai László pénteken azt nyilatkozta az Azonnalinak: nem politikai utasításra rúgta ki Dullt, hanem mert üzleti titkot sértett, és annyira elfajultak a dolgok, hogy nem tudott vele együttműködni.

A pénteki tüntetésen néhányezren vettek részt: a tüntetők az Index szerkesztősége elől a budai várba, az Orbán Viktor miniszterelnöki irodájának helyt adó Karmelita kolostor elé vonultak, ahol momentumos politikusok, valamint a független országgyűlési képviselő Hadházy Ákos és Gulyás Balázs publicista mondtak beszédet.

A tüntetőktől és a rendezvényen megjelent ellenzéki politikusoktól azt kérdeztük,

miért nem volt már akkor tiltakozás, mikor kormányközeli üzletemberek először megjelentek az Index környékén, és arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz most szerintük.

Volt, aki azt mondta: az emberek mindig az utolsó pillanatban kapcsolnak, amikor már mindegy, és volt, aki szerint a politikusok nem tudnak újságokat megmenteni, így nem volt mit tenni évekkel ezelőtt. Ez utóbbit Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja mondta, aki azt  is hozzátette: leginkább az Index kormánypárti olvasóit sajnálja most, hiszen az ellenzéki beállítottságúak azért könnyen találnak más hírforrásokat, ahonnan tájékozódni tudnak.

Hadházy Ákos független képviselő úgy véli: az lesz a megoldás, ha nem húsz országgyűlési képviselő, hanem százezer tüntető megy majd be az MTVA-székházba, és videónkból az is kiderül: a Momentum vezetősége egyeztetett az indexesekkel a tüntetés szervezése kapcsán.

Ha kíváncsi vagy, mi az Azonnali álláspontja az indexesek felmondásáról és ezzel az Index jelen formájában való megszűnéséről, ide kattins!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek