+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. július 25. szombat, 19:30
Annyira, hogy Donald Trump újraválasztási kampányának új témájává a TikTok állítólagos kémkedése vált az amerikai felhasználók után. A cég emiatt pedig úgy tűnik, hogy nem Kínában képzeli el a jövőjét.

Amerikai techbefektetők azt tervezik, hogy többségi tulajdont vásárolnak az utóbbi évek legnagyobb közösségi médiás szenzációjában, a TikTok nevű alkalmazásban – írja a Guardian.

 

A hír előzménye, hogy az utóbbi napokban

 

Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányának szerves részéve vált az a vád, hogy a TikTok kémkedik az amerikai felhasználói után.

 

A vádat az alkalmazás mögött álló cég, a ByteDance cáfolta, de Trump már egy ideje azt szeretné, hogy kitiltsák a kormány által biztosított készülékekről, ezt a törekvést pedig számos amerikai döntéshozó is támogatja, sőt, hétfőn már meg is szavazták a döntést.

 

Jó, de mi is az a TikTok?

 

A korábban Musical.ly néven futott okostelefonos alkalmazás és weboldal koncepciója nagyon egyszerű: ez egy olyan közösségi oldal, amin a felhasználók nagyon egyszerűen tudnak rövid videókat szerkeszteni és kilőni a netre.

 

A fiatal korosztály nagyon gyorsan rákapott a platformra, ők főleg dalokra tátogós videókat gyártanak, amikkel néhányan közel olyan népszerűségre tudnak szert tenni, mint az igazi sztárénekesek.

 

Népszerűsége miatt sokan ebbe a platformban látják a jövőt, így egyre nagyobb számban jelennek meg a komolyabb, akár politikai tartalmak is azalkalmazáson. A TikTokról korábban itt írtunk részletesebben az Azonnalin.

 

De miért kerülne át amerikai kézbe a kínai tulajdonú vállalkozás?

 

Az ügy kulcsa igazából a folyamatosan növekvő feszültség az Egyesült Államok és Kína között, a helyzet fokozódásával párhuzamosan pedig a ByteDance is próbál távolodni Kínától:

 

kedden már be is jelentették, hogy a következő három évben tízezer munkahelyet akar létrehozni az USÁ-ban, ami nagyon nagy szám, tekintve, hogy jelenleg 1400 alkalmazottal dolgoznak, tavaly pedig ennek még csak a harmadát foglalkoztatták.

 

A TikTok tulajdonosainak nem ez az első hasonló lépése, júliusban korábban már kivonult a cég Hong Kongból, rögtön az Indiából való kitiltásukat követően, illetve azt is bejelentették, hogy a cég új központjának helyszínét Kínán kívül keresik.

 

Az alkalmazás amerikai kézbe kerülése viszont mindezek ellenére is kérdéses, mert nagyon nehezen lehet belőni, hogy az amerikai befektetők mennyit is lennének hajlandóak fizetni érte.

 

2018-ban 75 milliárd dollárra becsülték a tulajdonos ByteDance értékét, viszont a vállalkozás még mindig nem tűnik profitábilisnak, ráadásul a Facebook is bejelentette, hogy Reels néven indít majd egy olyan platformot, ahol szintén rövid, 15 másodperces videókat lehetne közzétenni.


A nagyértékű felvásárlás mellett szól viszont, hogy a koronavírus-járvánnyal kilőtt az app népszerűsége, így már összességében kétmilliárd letöltésnél jár.

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás