Amerikai kézbe kerülhet a kínai tulajdonú TikTok, mert túl nagy a feszültség a két ország között

Szerző: Varsányi Bence
2020.07.25. 19:30

Annyira, hogy Donald Trump újraválasztási kampányának új témájává a TikTok állítólagos kémkedése vált az amerikai felhasználók után. A cég emiatt pedig úgy tűnik, hogy nem Kínában képzeli el a jövőjét.

Amerikai kézbe kerülhet a kínai tulajdonú TikTok, mert túl nagy a feszültség a két ország között

Amerikai techbefektetők azt tervezik, hogy többségi tulajdont vásárolnak az utóbbi évek legnagyobb közösségi médiás szenzációjában, a TikTok nevű alkalmazásban – írja a Guardian.

A hír előzménye, hogy az utóbbi napokban

Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányának szerves részéve vált az a vád, hogy a TikTok kémkedik az amerikai felhasználói után.

A vádat az alkalmazás mögött álló cég, a ByteDance cáfolta, de Trump már egy ideje azt szeretné, hogy kitiltsák a kormány által biztosított készülékekről, ezt a törekvést pedig számos amerikai döntéshozó is támogatja, sőt, hétfőn már meg is szavazták a döntést.

Jó, de mi is az a TikTok?

A korábban Musical.ly néven futott okostelefonos alkalmazás és weboldal koncepciója nagyon egyszerű: ez egy olyan közösségi oldal, amin a felhasználók nagyon egyszerűen tudnak rövid videókat szerkeszteni és kilőni a netre.

A fiatal korosztály nagyon gyorsan rákapott a platformra, ők főleg dalokra tátogós videókat gyártanak, amikkel néhányan közel olyan népszerűségre tudnak szert tenni, mint az igazi sztárénekesek.

Népszerűsége miatt sokan ebbe a platformban látják a jövőt, így egyre nagyobb számban jelennek meg a komolyabb, akár politikai tartalmak is azalkalmazáson. A TikTokról korábban itt írtunk részletesebben az Azonnalin.

De miért kerülne át amerikai kézbe a kínai tulajdonú vállalkozás?

Az ügy kulcsa igazából a folyamatosan növekvő feszültség az Egyesült Államok és Kína között, a helyzet fokozódásával párhuzamosan pedig a ByteDance is próbál távolodni Kínától:

kedden már be is jelentették, hogy a következő három évben tízezer munkahelyet akar létrehozni az USÁ-ban, ami nagyon nagy szám, tekintve, hogy jelenleg 1400 alkalmazottal dolgoznak, tavaly pedig ennek még csak a harmadát foglalkoztatták.

A TikTok tulajdonosainak nem ez az első hasonló lépése, júliusban korábban már kivonult a cég Hong Kongból, rögtön az Indiából való kitiltásukat követően, illetve azt is bejelentették, hogy a cég új központjának helyszínét Kínán kívül keresik.

Az alkalmazás amerikai kézbe kerülése viszont mindezek ellenére is kérdéses, mert nagyon nehezen lehet belőni, hogy az amerikai befektetők mennyit is lennének hajlandóak fizetni érte.

2018-ban 75 milliárd dollárra becsülték a tulajdonos ByteDance értékét, viszont a vállalkozás még mindig nem tűnik profitábilisnak, ráadásul a Facebook is bejelentette, hogy Reels néven indít majd egy olyan platformot, ahol szintén rövid, 15 másodperces videókat lehetne közzétenni.


A nagyértékű felvásárlás mellett szól viszont, hogy a koronavírus-járvánnyal kilőtt az app népszerűsége, így már összességében kétmilliárd letöltésnél jár.

NYITÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek