+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 24. péntek, 08:06
Kézenfekvő lenne, hogy a 2018-ban második legtöbb szavazatot elért jobbikos Bíró László induljon a fideszes Koncz Ferenc tragikus halála miatti időközi választáson, közel sem lejátszott a kérdés.

Tragikus haláleset történt nemrég: július 10-én motorbalesetben elhunyt a fideszes Koncz Ferenc, aki Tiszaújváros egyéni országgyűlési képviselője volt. Emiatt időközi választást kell kiírni Borsod megye 6. számú választókerületében, méghozzá a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül, magyarán novemberig bezárólag. Az biztos, már felmerültek előválasztást szorgalmazó hangok, például a tavalyi főpolgármesteri előválasztás lebonyolításában részt vevő Civil Bizottság elnöke, Magyar György már javasolta ezt a Klubrádióban.

 

De a pártok vajon mit akarnak? Körbekérdeztünk!

 

 

Mik is az erőviszonyok?

 

A 2018-as országgyűlési választáson Koncz Ferenc magabiztos 49,3 százalékkal nyert a megmérettetésen, utána a második helyen a jobbikos Bíró László végzett 31,6 százalékkal, míg az MSZP-Párbeszéd színeiben induló Pap Zsolt 14,9 százalékot, az LMP-s Tarnai Gábor pedig közel 2,3 százalékot hozott.

 

Tény, akkor még az ellenzék korántsem volt egységes abban, hogy a kormánypárti jelöltek ellen egyetlen jelöltet kell indítani, vagyis bár Koncz magabiztosan győzött két éve, egy ellenzéki együttműködés az időközin már hozhat győzelmet. Az pedig, hogy csak egy jelöltje lehet az ellenzéknek, az minden egyes, az Azonnalinak válaszoló párt számára alapvetés, ahogy az is, hogy ha kell, nyitottak az előválasztásra. Utóbbi mellett egyébként az szól, hogy

 

ez a 2022-es választásra jó főpróba lehet jelöltállítás tekintetében, de hátránya, hogy augusztus környékén kéne megtartani, vagyis akkor, amikor a nyári szabadságok miatt feltehetően kisebb lesz az érdeklődés az előválasztás iránt,

 

ráadásul több kisebb település is a körzetbe tartozik.

 

Eddig még csak a Jobbik nevezte meg a jelöltjét

 

„A 2018-as választáson 31 százalékot szerzett Bíró László vállalná az összellenzéki képviselő-jelöltséget és a Jobbik ebben maximálisan támogatja is őt” – válaszolta Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke az Azonnalinak. Mint írták, egyeztetések már vannak ebben a kérdésben az ellenzéki pártok között, de ennek a részleteiről nem kívánnak nyilatkozni, a végeredménnyel – reményeik szerint – a sikeres tárgyalások után állnak a nyilvánosság elé. 

 

Ami a szocialistákat illeti, ők nem válaszoltak arra, indítanának-e saját jelöltet, de megerősítették, hogy megkezdődtek az egyeztetések. Ugyanakkor úgy tudjuk, az MSZP is latolgatja, hogy saját jelöltet indítson. 

 

„Ha már ebbe a rettenetes helyzetbe kerültünk, és időközi választás lesz, saját jelölttel szeretnénk hozzájárulni a sikerhez”

 

– ezt már a DK alelnöke, Varju László nyilatkozta az Azonnalinak. Mint elmondta, ő maga személyesen is dolgozik azon, hogy a pártnak legyen jelöltje az időközi választáson, három személyt is alkalmasnak látnak rá, ám hogy végül kit szeretnének, arról még nem döntöttek. Varju egyelőre nem kívánta elmondani, kik a potenciális indulók.

 

Ami a Momentumot illeti, „a támogatandó jelöltek személyéről az elnökség még nem döntött, de természetesen Bíró László neve is felmerült, mint aki 2018-ban a legerősebb jelölt volt a Fidesszel szemben”. Más pártokhoz hasonlóan egyébként a Momentum is hangsúlyozta: a jelölt személyéről még nincsen összellenzéki, konszenzusos döntés, és amíg ez meg nem születik, addig nem is akarnak róla beszélni.

 

Az Azonnali egyébként úgy tudja, a Momentum még nem döntött, legyen-e saját jelöltje az időközin.

 

Az LMP-t is kereste az Azonnali, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Míg volt olyan LMP- forrásunk, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy szeretnének egy zöld jelöltet, addig más ezt kizártnak tartotta.

 

Mint korábban írtuk, ugyan papíron a Fidesz elvesztette kétharmadát átmenetileg Koncz Ferenc halála miatt, de ha el is vesztenék a körzetet, akkor sem kell aggódniuk, több frakción kívüli politikusra is számíthatnak, például a német nemzetiségi képviselőként az Országgyűlésbe jutott Ritter Imrére.

 

FOTÓ: A jobbikos Bíró László Jakab Péter Jobbik-elnökkel / Fb

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás