Tiszaújvárosi időközi választás: a Jobbik és a DK is indítana jelöltet

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.24. 08:06

Kézenfekvő lenne, hogy a 2018-ban második legtöbb szavazatot elért jobbikos Bíró László induljon a fideszes Koncz Ferenc tragikus halála miatti időközi választáson, közel sem lejátszott a kérdés.

Tiszaújvárosi időközi választás: a Jobbik és a DK is indítana jelöltet

Tragikus haláleset történt nemrég: július 10-én motorbalesetben elhunyt a fideszes Koncz Ferenc, aki Tiszaújváros egyéni országgyűlési képviselője volt. Emiatt időközi választást kell kiírni Borsod megye 6. számú választókerületében, méghozzá a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül, magyarán novemberig bezárólag. Az biztos, már felmerültek előválasztást szorgalmazó hangok, például a tavalyi főpolgármesteri előválasztás lebonyolításában részt vevő Civil Bizottság elnöke, Magyar György már javasolta ezt a Klubrádióban.

De a pártok vajon mit akarnak? Körbekérdeztünk!

Mik is az erőviszonyok?

A 2018-as országgyűlési választáson Koncz Ferenc magabiztos 49,3 százalékkal nyert a megmérettetésen, utána a második helyen a jobbikos Bíró László végzett 31,6 százalékkal, míg az MSZP-Párbeszéd színeiben induló Pap Zsolt 14,9 százalékot, az LMP-s Tarnai Gábor pedig közel 2,3 százalékot hozott.

Tény, akkor még az ellenzék korántsem volt egységes abban, hogy a kormánypárti jelöltek ellen egyetlen jelöltet kell indítani, vagyis bár Koncz magabiztosan győzött két éve, egy ellenzéki együttműködés az időközin már hozhat győzelmet. Az pedig, hogy csak egy jelöltje lehet az ellenzéknek, az minden egyes, az Azonnalinak válaszoló párt számára alapvetés, ahogy az is, hogy ha kell, nyitottak az előválasztásra. Utóbbi mellett egyébként az szól, hogy

ez a 2022-es választásra jó főpróba lehet jelöltállítás tekintetében, de hátránya, hogy augusztus környékén kéne megtartani, vagyis akkor, amikor a nyári szabadságok miatt feltehetően kisebb lesz az érdeklődés az előválasztás iránt,

ráadásul több kisebb település is a körzetbe tartozik.

Eddig még csak a Jobbik nevezte meg a jelöltjét

„A 2018-as választáson 31 százalékot szerzett Bíró László vállalná az összellenzéki képviselő-jelöltséget és a Jobbik ebben maximálisan támogatja is őt” – válaszolta Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke az Azonnalinak. Mint írták, egyeztetések már vannak ebben a kérdésben az ellenzéki pártok között, de ennek a részleteiről nem kívánnak nyilatkozni, a végeredménnyel – reményeik szerint – a sikeres tárgyalások után állnak a nyilvánosság elé. 

Ami a szocialistákat illeti, ők nem válaszoltak arra, indítanának-e saját jelöltet, de megerősítették, hogy megkezdődtek az egyeztetések. Ugyanakkor úgy tudjuk, az MSZP is latolgatja, hogy saját jelöltet indítson. 

„Ha már ebbe a rettenetes helyzetbe kerültünk, és időközi választás lesz, saját jelölttel szeretnénk hozzájárulni a sikerhez”

– ezt már a DK alelnöke, Varju László nyilatkozta az Azonnalinak. Mint elmondta, ő maga személyesen is dolgozik azon, hogy a pártnak legyen jelöltje az időközi választáson, három személyt is alkalmasnak látnak rá, ám hogy végül kit szeretnének, arról még nem döntöttek. Varju egyelőre nem kívánta elmondani, kik a potenciális indulók.

Ami a Momentumot illeti, „a támogatandó jelöltek személyéről az elnökség még nem döntött, de természetesen Bíró László neve is felmerült, mint aki 2018-ban a legerősebb jelölt volt a Fidesszel szemben”. Más pártokhoz hasonlóan egyébként a Momentum is hangsúlyozta: a jelölt személyéről még nincsen összellenzéki, konszenzusos döntés, és amíg ez meg nem születik, addig nem is akarnak róla beszélni.

Az Azonnali egyébként úgy tudja, a Momentum még nem döntött, legyen-e saját jelöltje az időközin.

Az LMP-t is kereste az Azonnali, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Míg volt olyan LMP- forrásunk, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy szeretnének egy zöld jelöltet, addig más ezt kizártnak tartotta.

Mint korábban írtuk, ugyan papíron a Fidesz elvesztette kétharmadát átmenetileg Koncz Ferenc halála miatt, de ha el is vesztenék a körzetet, akkor sem kell aggódniuk, több frakción kívüli politikusra is számíthatnak, például a német nemzetiségi képviselőként az Országgyűlésbe jutott Ritter Imrére.

FOTÓ: A jobbikos Bíró László Jakab Péter Jobbik-elnökkel / Fb

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek