Rohamrendőrök várakoznak a parlamentnél

2020.07.24. 18:01

Olvasónk küldött képet, amin látható, hogy rohamrendőrök várakoznak a Parlamentnél délután öt órakor.

Rohamrendőrök várakoznak a parlamentnél

A Momentum Mozgalom péntek estére szervezett tüntetést „Szabad ország, szabad sajtó!” néven, hogy szolidaritást vállaljanak az Index szerkesztőségével, ahol pénteken közel 70 ember mondott fel, mivel szerintük a főszerkesztő, Dull Szabolcs szerdai menesztésével már nem teljesülnek azok a feltételek, ami alapján az újságírók továbbra is külső hatástól függetlenül tudnák végezni a munkájukat. 

A Momentum ezért még július 22-én, Dull menesztésekor szolidaritási tüntetésre hívott mindenkit, akik féltik a magyar sajtószabadságot. Az Index mellett a sajtószabadságért is tüntetnek, felvonulva a miniszterelnöki iroda elé a budai várba. „Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy »szervezeti átalakításokra« és »szinergiákra« hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot” – írja a párt.

Ugyan a tüntetés hivatalosan csak 17.30-kor kezdődik a harmadik kerületi Puskás Öcsi téren és onnan majd csak 18 órakor fognak elvonulni a Karmelita kolostor elé, olvasónk képei alapján azt látni, 

hogy már 17 órakor a parlament előtt sorakotnak rohamrendőrök, miközben a tüntetés útvonala és hivatalos programjában eleve nem is szerepel a Kossuth tér.

A demonstrációnak a hivatalos útvonala és programja így néz ki:

Kérdéseinket megküldtük a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának arról, hogy miért vezényelték ki ilyen korán a parlament elé a rendőröket rohamfelszerelésben, köze van-e ennek a demonstrációhoz vagy ez egy általános eljárás.

A BRFK az alábbi választ küldte meg nekünk:

Tisztelt Uram!

Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy 2020. július 24-re 18 órától egy magánszemély – a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó – a III. kerületi Puskás öcsi tértől az I. kerület Szent György térig tartó vonulással egybekötött gyűlést jelentett be, melyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint gyülekezési hatóság tudomásul vett.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a gyűlést a Budapesti Rendőr-főkapitányság a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja A bejelentett gyűlés biztosítása kizárólag rendőrszakmai kérdés, amely részleteiről bővebb tájékoztatást adni nem kívánunk. A gyűléssel kapcsolatos kérdéseivel a szervezőkhöz tud fordulni.

Tisztelettel: BRFK

A tüntetésről szóló tudósításunkat itt olvashatjátok.

NYITÓKÉP: Kiss Brigi / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek