+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 24. péntek, 13:00
Közel 80 indexes újságíró mondott fel pénteken, miután a lapot kiadó alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László nem volt hajlandó visszavenni a szerdán menesztett főszerkesztőt, Dull Szabolcsot.
Péntek délben az Index közel teljes csapata felmondási papírral indult el Bodolai László irodájába,

 

az Index Zrt-t tulajdonló alapítvány vezetőjéhez. A szerkesztőség tagjai azután nyújtották be a felmondási papírjukat, hogy a főszerkesztőjüket, Dull Szabolcsot szerdán menesztették a lap éléről, amit Bodolai azzal magyarázott, hogy Dull az Index működését hátráltatta, hogy az Index függetlenségi barométerét nem volt hajlandó visszaállítani, ami Bodolai szerint elriasztja a hirdetőket.

 

 

Az Index szerkesztősége szerint azonban a háttérben az áll, hogy Dull nem akart engedni a politikai nyomásnak és nem akarta megbontani a szerkesztőség egységét, amit korábban az ún. Gerényi-tervvel (Gerényi Gábor az Azonnali kisebbségi tulajdonosa, az Azonnali véleményét az ügyről itt olvashatjátok, működési elveinket és gyakorlatainkat pedig itt) próbáltak véghezvinni, azonban Bodolai ezt cáfolta. Szerinte a Gerényi-tervet nem is akarták végrehajtani, ő mindössze arra kérte az igazgatóságot, hogy dolgozzanak ki egy olyan működési koncepciót, amely egy pénzügyi válsághelyzetet dinamikusabban és rugalmasabban tudna kezelni, viszont az Index értékeit megőrizve biztosítsa a cég közép- és hosszútávú stabil működését.

 

A szerkesztőség nagyrésze távozik

 

A szerkesztőség ezután azzal a kéréssel fordult Bodolaihoz, hogy vegye vissza főszerkesztőként Dullt, azonban az alapítvány vezetője ezt azzal hárította el, hogy Dull és közte olyan bizalomvesztés történt, ami miatt ezt nem látja lehetőségnek.

 

BALRÓL JOBBRA: SZOMBATHY PÁL, AZ INDEX ÜGYVEZETŐJE, BODOLAI LÁSZLÓ, AZ INDEXET TULAJDONLÓ ALAPÍTVÁNYÁNAK VEZETŐJE ÉS SZTANKÓCZY ANDRÁS, AZ INDEX IGAZGATÓTANÁCSÁNAK TAGJA A CSÜTÖRTÖKI ÁLLOMÁNYGYŰLÉSEN, AMIN ARRÓL AKARTÁK MEGGYŐZNI A SZERKESZTŐSÉGET, HOGY DULL SZABOLCS KIRÚGÁSA ELLENÉRE IS AZ EDDIGI MEDRÜKBEN FOLYTATÓDNAK A DOLGOK A LAPNÁL. FOTÓ: BŐDEY JÁNOS / INDEX

 

A szerkesztőség felmondott tagjai délben közös közleményt adtak ki, amiben leírták, hogy

 

a felmondásuk mögött az áll, hogy Bodolai nem volt hajlandó visszavenni Dull Szabolcsot, aki a szerkesztőség szerint a szakmai függetlenséget biztosító szereplő volt.

 

A közleményben ezenkívül felhívták a figyelmet, hogy évek óta két feltételt támasztottak, hogy a függetlenségük ne sérüljön: se a megjelenő tartalomba, se pedig a szerkesztőség összetételébe ne történjen külső beavatkozás, azonban szerintük Dull menesztésével ebből az utóbbi már nem teljesül. Azonban mivel Dullt nem hívta vissza a laphoz Bodolai, a közlemény szerint a vezető szerkesztő és két főszerkesztő-helyettes már nem látja tovább biztosítottnak a független működés alapvető felvételeit, ezért kezdeményezték a távozásukat. Összesen 69 újságíró mondott fel, az Eurológus csapata sem folytatja a lapnál.

 

Együtt maradnának valamilyen formában

 

A közlemény élesítését követően Munk Veronika főszerkesztő-helyettes a szerkesztőség nevében kiállt a sajtó elé, és elmondta, hogy ígéreteivel ellentétben Bodolai László nem volt bent az irodjában pénteken, de telefonon elérték, hogy közöljék vele, hogy a közel 90 fős szerkesztőségből 60-an nem szeretnének a továbbiakban az Indexnél dolgozni. Munk azt mondta, hogy Bodolai elfogadta a szerkesztőség döntését, és hétfőn majd személyesen is megbeszélhetik vele a történteket.

 

Ugyanakkor Munk újságírói kérdésre elmondta, hogy mindenki nevében nem tud nyilatkozni, de számára Dull kirúgása volt az a piros határ, ami után eldöntötte, nem tudja vállalni a munkát az újságnál. Majd hozzátette, hogy

 

a szerkesztőség tagjai szeretnének valamilyen formában továbbra is együttmaradni,

 

bár azt nem részletezte, hogy pontosan hogyan. Ugyanakkor a bejelentés után egy órával már létre is hoztak egy Facebook-oldalt Távozó indexesek néven, ami az oldal leírása szerint „az Index szerkesztőségéből távozó újságírók felületeként” szolgál majd.

 

Időközben elbúcsúzott közösségi oldalán az Index zenei aloldala, a Stenk is. Mint írták, azért nem frissült a Facebook-oldaluk az utóbbi időkben, mert az Index szerkesztőségének többsége felmondott a már jól ismert okok miatt. „Remélem, az aloldal 2014-es indulása óta sikerült elérnünk, hogy olyan magyar zenekarokra és előadókra is felfigyeljetek, akik értékek képviselnek” – írták búcsúzóul, arra buzdítva az olvasókat, hogy hallgassanak magyar zenét is, hiszen különösen fontos ez most a járvány miatt, miután az iparág hatalmas bajban van. A posztot egyébként a szintén a laptól távozó Sajó Dávid jegyezte.

 

Dull: „A mi történetünk itt ezzel véget ért” 

 

Dull Szabolcs, az Index héten menesztett főszerkesztője Facebook-bejegyzésben kommentálta az eseményeket. A bejegyzésben leírta, hogy egyszerre szívszorító és felemelő látni azt a tartást, ami a szerkesztőségben van. Azonban úgy látja, hogy 

 

az Index már soha többé nem lehet olyan, amilyennek az ott dolgozó újságírók és az olvasók millió szerették.

 

A bejegyzését azért valamennyire pozitívan zárta, mert úgy véli, hogy a most látott egységnek, „szakmai és emberi példamutatásnak helye van és helye kell, hogy legyen a magyar médiában: Magyarországon.” – zárta gondolatait Dull.

 

Bodolai: Kárfelmentés zajlik most

 

Az Azonnali megszólaltatta közben Bodolai Lászlót is. Három évig tartottam a hátam, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben – mondta az Index szerkesztőségéről a lapot tulajdonló alapítványt vezető jogász, aki szerint onnantól, hogy a függetlenségi barométert átállították, ő már csinálhatott bármit. Azt mondta: nem politikai szándék volt Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása, az viszont zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték. „Most a kárfelmérés zajlik, szerencsére maradtak olyanok, akik dolgozni szeretnének” – mondta a lap jövőjéről.

 

A Momentum Mozgalom szervezésében péntek 18 órakor tüntetnek a sajtószabadság és az Index mellett, felvonulva a miniszterelnöki iroda elé a budai várba. „Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy »szervezeti átalakításokra« és »szinergiákra« hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot” – írja a párt.

 

Az Azonnali keresett több indexes újságírót is, azonban a szerződésükre hivatkozva nem akartak nyilatkozni.

 

NYITÓKÉP:  Szabadindex.eu

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás