Közel 80 újságíró mondott fel az Indexnél, a szerkesztőség valamilyen formában maradna együtt

2020.07.24. 13:00

Közel 80 indexes újságíró mondott fel pénteken, miután a lapot kiadó alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László nem volt hajlandó visszavenni a szerdán menesztett főszerkesztőt, Dull Szabolcsot.

Közel 80 újságíró mondott fel az Indexnél, a szerkesztőség valamilyen formában maradna együtt
Péntek délben az Index közel teljes csapata felmondási papírral indult el Bodolai László irodájába,

az Index Zrt-t tulajdonló alapítvány vezetőjéhez. A szerkesztőség tagjai azután nyújtották be a felmondási papírjukat, hogy a főszerkesztőjüket, Dull Szabolcsot szerdán menesztették a lap éléről, amit Bodolai azzal magyarázott, hogy Dull az Index működését hátráltatta, hogy az Index függetlenségi barométerét nem volt hajlandó visszaállítani, ami Bodolai szerint elriasztja a hirdetőket.

Az Index szerkesztősége szerint azonban a háttérben az áll, hogy Dull nem akart engedni a politikai nyomásnak és nem akarta megbontani a szerkesztőség egységét, amit korábban az ún. Gerényi-tervvel (Gerényi Gábor az Azonnali kisebbségi tulajdonosa, az Azonnali véleményét az ügyről itt olvashatjátok, működési elveinket és gyakorlatainkat pedig itt) próbáltak véghezvinni, azonban Bodolai ezt cáfolta. Szerinte a Gerényi-tervet nem is akarták végrehajtani, ő mindössze arra kérte az igazgatóságot, hogy dolgozzanak ki egy olyan működési koncepciót, amely egy pénzügyi válsághelyzetet dinamikusabban és rugalmasabban tudna kezelni, viszont az Index értékeit megőrizve biztosítsa a cég közép- és hosszútávú stabil működését.

A szerkesztőség nagyrésze távozik

A szerkesztőség ezután azzal a kéréssel fordult Bodolaihoz, hogy vegye vissza főszerkesztőként Dullt, azonban az alapítvány vezetője ezt azzal hárította el, hogy Dull és közte olyan bizalomvesztés történt, ami miatt ezt nem látja lehetőségnek.

BALRÓL JOBBRA: SZOMBATHY PÁL, AZ INDEX ÜGYVEZETŐJE, BODOLAI LÁSZLÓ, AZ INDEXET TULAJDONLÓ ALAPÍTVÁNYÁNAK VEZETŐJE ÉS SZTANKÓCZY ANDRÁS, AZ INDEX IGAZGATÓTANÁCSÁNAK TAGJA A CSÜTÖRTÖKI ÁLLOMÁNYGYŰLÉSEN, AMIN ARRÓL AKARTÁK MEGGYŐZNI A SZERKESZTŐSÉGET, HOGY DULL SZABOLCS KIRÚGÁSA ELLENÉRE IS AZ EDDIGI MEDRÜKBEN FOLYTATÓDNAK A DOLGOK A LAPNÁL. FOTÓ: BŐDEY JÁNOS / INDEX

A szerkesztőség felmondott tagjai délben közös közleményt adtak ki, amiben leírták, hogy

a felmondásuk mögött az áll, hogy Bodolai nem volt hajlandó visszavenni Dull Szabolcsot, aki a szerkesztőség szerint a szakmai függetlenséget biztosító szereplő volt.

A közleményben ezenkívül felhívták a figyelmet, hogy évek óta két feltételt támasztottak, hogy a függetlenségük ne sérüljön: se a megjelenő tartalomba, se pedig a szerkesztőség összetételébe ne történjen külső beavatkozás, azonban szerintük Dull menesztésével ebből az utóbbi már nem teljesül. Azonban mivel Dullt nem hívta vissza a laphoz Bodolai, a közlemény szerint a vezető szerkesztő és két főszerkesztő-helyettes már nem látja tovább biztosítottnak a független működés alapvető felvételeit, ezért kezdeményezték a távozásukat. Összesen 69 újságíró mondott fel, az Eurológus csapata sem folytatja a lapnál.

Együtt maradnának valamilyen formában

A közlemény élesítését követően Munk Veronika főszerkesztő-helyettes a szerkesztőség nevében kiállt a sajtó elé, és elmondta, hogy ígéreteivel ellentétben Bodolai László nem volt bent az irodjában pénteken, de telefonon elérték, hogy közöljék vele, hogy a közel 90 fős szerkesztőségből 60-an nem szeretnének a továbbiakban az Indexnél dolgozni. Munk azt mondta, hogy Bodolai elfogadta a szerkesztőség döntését, és hétfőn majd személyesen is megbeszélhetik vele a történteket.

Ugyanakkor Munk újságírói kérdésre elmondta, hogy mindenki nevében nem tud nyilatkozni, de számára Dull kirúgása volt az a piros határ, ami után eldöntötte, nem tudja vállalni a munkát az újságnál. Majd hozzátette, hogy

a szerkesztőség tagjai szeretnének valamilyen formában továbbra is együttmaradni,

bár azt nem részletezte, hogy pontosan hogyan. Ugyanakkor a bejelentés után egy órával már létre is hoztak egy Facebook-oldalt Távozó indexesek néven, ami az oldal leírása szerint „az Index szerkesztőségéből távozó újságírók felületeként” szolgál majd.

Időközben elbúcsúzott közösségi oldalán az Index zenei aloldala, a Stenk is. Mint írták, azért nem frissült a Facebook-oldaluk az utóbbi időkben, mert az Index szerkesztőségének többsége felmondott a már jól ismert okok miatt. „Remélem, az aloldal 2014-es indulása óta sikerült elérnünk, hogy olyan magyar zenekarokra és előadókra is felfigyeljetek, akik értékek képviselnek” – írták búcsúzóul, arra buzdítva az olvasókat, hogy hallgassanak magyar zenét is, hiszen különösen fontos ez most a járvány miatt, miután az iparág hatalmas bajban van. A posztot egyébként a szintén a laptól távozó Sajó Dávid jegyezte.

Dull: „A mi történetünk itt ezzel véget ért” 

Dull Szabolcs, az Index héten menesztett főszerkesztője Facebook-bejegyzésben kommentálta az eseményeket. A bejegyzésben leírta, hogy egyszerre szívszorító és felemelő látni azt a tartást, ami a szerkesztőségben van. Azonban úgy látja, hogy 

az Index már soha többé nem lehet olyan, amilyennek az ott dolgozó újságírók és az olvasók millió szerették.

A bejegyzését azért valamennyire pozitívan zárta, mert úgy véli, hogy a most látott egységnek, „szakmai és emberi példamutatásnak helye van és helye kell, hogy legyen a magyar médiában: Magyarországon.” – zárta gondolatait Dull.

Bodolai: Kárfelmentés zajlik most

Az Azonnali megszólaltatta közben Bodolai Lászlót is. Három évig tartottam a hátam, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben – mondta az Index szerkesztőségéről a lapot tulajdonló alapítványt vezető jogász, aki szerint onnantól, hogy a függetlenségi barométert átállították, ő már csinálhatott bármit. Azt mondta: nem politikai szándék volt Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása, az viszont zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték. „Most a kárfelmérés zajlik, szerencsére maradtak olyanok, akik dolgozni szeretnének” – mondta a lap jövőjéről.

A Momentum Mozgalom szervezésében péntek 18 órakor tüntetnek a sajtószabadság és az Index mellett, felvonulva a miniszterelnöki iroda elé a budai várba. „Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy »szervezeti átalakításokra« és »szinergiákra« hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot” – írja a párt.

Az Azonnali keresett több indexes újságírót is, azonban a szerződésükre hivatkozva nem akartak nyilatkozni.

NYITÓKÉP:  Szabadindex.eu

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek