Lehetetlen feltétellel zsaroltak, mondja Bodolai László a távozó indexesekről az Azonnalinak

Szerző: Bakó Bea
2020.07.24. 14:36

Három évig tartottam a hátam, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben – mondja az Index szerkesztőségéről a lapot tulajdonló alapítványt vezető Bodolai László, aki szerint onnantól, hogy a függetlenségi barométert átállították, ő már csinálhatott bármit. Azt mondta: nem politikai szándék volt Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása, az viszont zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték.

Lehetetlen feltétellel zsaroltak, mondja Bodolai László a távozó indexesekről az Azonnalinak

Lehetetlen feltétellel zsaroltak – mondta Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke, amikor a lapnál történt pénteki tömeges felmondásról kérdeztük. Bodolai az Azonnalinak elmondta: nem gondolta, hogy ilyen létszámú felmondás várható, de a felmondások már a csütörtöki állománygyűlésen benne voltak a levegőben.

Bodolai szerint lehetetlen feltételt támasztott a szerkesztőség azzal, hogy az általa kirúgott Dull Szabolcs főszerkesztő visszavételét követelték.

Dull üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurenciának és a vezetőséggel való egyeztetés nélkül átállította az Index függetlenségét jelző barométert a veszélyzónába – sorolta Bodolai, hogy miért rúgta ki Dullt, és miért nem hajlandó a szerkesztőség követelésének megfelelően visszavenni az újságírót. Mint mondta: ő próbált egyeztetni a főszerkesztővel az elmúlt időszakban, de annyira elfajultak a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki.

Ennyi felmondásra nem számított

Ennek ellenére sem gondolta, hogy ilyen nagyszámú felmondás lesz,

mondta az Azonnalinak Bodolai, aki azt is méltatlannak tartotta, ahogy a szerkesztőség tagjai a csütörtöki állománygyűlésen beszéltek vele, azok után, hogy tizennyolc éven át védte őket ügyvédként.

Kérdésünkre, hogy tényleg nem ment-e be átvenni a felmondásokat, mint az a sajtóban megjelent, azt mondta: azért nem ment be az Index szerkesztőségébe, mert telefonon és e-mailen is kapott névtelen fenyegetéseket, ezért az Index mellett a Momentum által szervezett péntek esti szimpátiatüntetés előtt nem tartotta volna jó ötletnek, hogy bemenjen a szerkesztőségbe:

„Egyébként a felmondás hatályát nem érinti, hogy én ezt ma átveszem-e vagy sem.”

Hozzátette: távolmaradása indokát, a fenyegetéseket közölte is a szerkesztőség tagjaival, és a megromlott viszonyukra jellemző, hogy az azonnal ki is szivárgott a hvg.hu-nak.

Mi lesz most, ki lesz a főszerkesztő, egyáltalán megmarad-e az Index?

Erre a kérdésünkre Bodolai kitérő választ adott. Mint mondta: most felmérik, kik maradtak, és gondolkodnak a dolog rendbehozatalán. Hangsúlyozta: nem volt politikai szándék sem Dull kirúgása, sem vissza nem helyezése mögött. „Ez az én saját személyi döntésem volt” – így Bodolai, aki szerint egyértelműen zsarolás volt a szerkesztőség részéről a Dull visszavételére vonatkozó követelés.

„Most a kárfelmérés zajlik, szerencsére maradtak olyanok, akik dolgozni szeretnének.”

Kérdésünkre, hogy Vaszily Miklóssal, az Indamedia résztulajdonosával miben maradtak az ügyben, annyit mondott: beszélt vele telefonon a feszült helyzetről, ám ezt nem kívánta részletezni. Bodolai közölte azt is: azért nem mond le az Indexet tulajdonló alapítvány éléről, mert akkor exlex állapot lenne, még a fizetéseket se tudnák kifizetni.

Bodolai kifejezte: nagyon csalódott a szerkesztőségben, hiszen három évig „tartotta a hátát” tulajdonosi képviselőként (ügyvédként pedig még régebb óta képviselte őket). Ez 

„nagyon kényelmes állapot volt nekik, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben.

A függetlenségi barométer átállításával viszont olyan helyzetet teremtettek, hogy onnantól már csinálhattam bármit...”

Arra a kérdésre, hogy nem bánta-e meg Dull kirúgását, Bodolai határozott nemmel válaszolt, mondván: „az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt”.

Az Azonnali keresett több, felmondott indexes újságírót is, de szerződésükre hivatkozva nem akartak nyilatkozni.

FOTÓ: Bődey János / Index

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek