+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. július 24. péntek, 14:36
Három évig tartottam a hátam, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben – mondja az Index szerkesztőségéről a lapot tulajdonló alapítványt vezető Bodolai László, aki szerint onnantól, hogy a függetlenségi barométert átállították, ő már csinálhatott bármit. Azt mondta: nem politikai szándék volt Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása, az viszont zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték.

Lehetetlen feltétellel zsaroltak – mondta Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke, amikor a lapnál történt pénteki tömeges felmondásról kérdeztük. Bodolai az Azonnalinak elmondta: nem gondolta, hogy ilyen létszámú felmondás várható, de a felmondások már a csütörtöki állománygyűlésen benne voltak a levegőben.

 

Bodolai szerint lehetetlen feltételt támasztott a szerkesztőség azzal, hogy az általa kirúgott Dull Szabolcs főszerkesztő visszavételét követelték.

 

Dull üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurenciának és a vezetőséggel való egyeztetés nélkül átállította az Index függetlenségét jelző barométert a veszélyzónába – sorolta Bodolai, hogy miért rúgta ki Dullt, és miért nem hajlandó a szerkesztőség követelésének megfelelően visszavenni az újságírót. Mint mondta: ő próbált egyeztetni a főszerkesztővel az elmúlt időszakban, de annyira elfajultak a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki.

 

Ennyi felmondásra nem számított

 

Ennek ellenére sem gondolta, hogy ilyen nagyszámú felmondás lesz,

 

mondta az Azonnalinak Bodolai, aki azt is méltatlannak tartotta, ahogy a szerkesztőség tagjai a csütörtöki állománygyűlésen beszéltek vele, azok után, hogy tizennyolc éven át védte őket ügyvédként.

 

Kérdésünkre, hogy tényleg nem ment-e be átvenni a felmondásokat, mint az a sajtóban megjelent, azt mondta: azért nem ment be az Index szerkesztőségébe, mert telefonon és e-mailen is kapott névtelen fenyegetéseket, ezért az Index mellett a Momentum által szervezett péntek esti szimpátiatüntetés előtt nem tartotta volna jó ötletnek, hogy bemenjen a szerkesztőségbe:

 

„Egyébként a felmondás hatályát nem érinti, hogy én ezt ma átveszem-e vagy sem.”

 

Hozzátette: távolmaradása indokát, a fenyegetéseket közölte is a szerkesztőség tagjaival, és a megromlott viszonyukra jellemző, hogy az azonnal ki is szivárgott a hvg.hu-nak.

 

Mi lesz most, ki lesz a főszerkesztő, egyáltalán megmarad-e az Index?

 

Erre a kérdésünkre Bodolai kitérő választ adott. Mint mondta: most felmérik, kik maradtak, és gondolkodnak a dolog rendbehozatalán. Hangsúlyozta: nem volt politikai szándék sem Dull kirúgása, sem vissza nem helyezése mögött. „Ez az én saját személyi döntésem volt” – így Bodolai, aki szerint egyértelműen zsarolás volt a szerkesztőség részéről a Dull visszavételére vonatkozó követelés.

 

„Most a kárfelmérés zajlik, szerencsére maradtak olyanok, akik dolgozni szeretnének.”

 

Kérdésünkre, hogy Vaszily Miklóssal, az Indamedia résztulajdonosával miben maradtak az ügyben, annyit mondott: beszélt vele telefonon a feszült helyzetről, ám ezt nem kívánta részletezni. Bodolai közölte azt is: azért nem mond le az Indexet tulajdonló alapítvány éléről, mert akkor exlex állapot lenne, még a fizetéseket se tudnák kifizetni.

 

Bodolai kifejezte: nagyon csalódott a szerkesztőségben, hiszen három évig „tartotta a hátát” tulajdonosi képviselőként (ügyvédként pedig még régebb óta képviselte őket). Ez 

 

„nagyon kényelmes állapot volt nekik, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben.

 

A függetlenségi barométer átállításával viszont olyan helyzetet teremtettek, hogy onnantól már csinálhattam bármit...”

 

Arra a kérdésre, hogy nem bánta-e meg Dull kirúgását, Bodolai határozott nemmel válaszolt, mondván: „az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt”.

 

Az Azonnali keresett több, felmondott indexes újságírót is, de szerződésükre hivatkozva nem akartak nyilatkozni.

 

FOTÓ: Bődey János / Index

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás