Kísérleti jelleggel indul a forgalomcsillapítás Budapesten, Erzsébetváros a leginkább érintett

Szerző: Varsányi Bence
2020.07.23. 16:38

Lezárás csak a bulinegyedben, a Kazinczy utcán lesz, a cél inkább az, hogy az autósok a főútvonalakat használják a kis utcák „menekülőútvonalai” helyett.

Kísérleti jelleggel indul a forgalomcsillapítás Budapesten, Erzsébetváros a leginkább érintett

Balogh Samu fővárosi kabinetfőnök ismertette a főpolgármester által április végén beígért fővárosi forgalomcsillapítás első szakaszát csütörtök délután egy háttérbeszélgetésen, amelyen részt vett Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere, és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi polgármestere is, akik hangsúlyozták, hogy a két szomszédos kerület szorosan együtt fog működni a forgalomcsillapításban.

Erzsébetvárosban jön a legtöbb változás

A budapesti forgalomcsillapítás elsősorban Erzsébetvárost fogja érinteni, itt augusztus tizedikén kezdődik egy nagyjából háromhónapos tesztidőszak, ami ugyan október végéig tart, az intézkedések viszont maradnak egészen a visszajelzések kiértékeléséig, illetve a hosszútávú megoldások bevezetéséig. Balogh és Niedermüller kiemelte, hogy az erzsébetvárosi intézkedések korlátozásokat vagy lezárásokat egyáltalán nem tartalmaznak, hanem

főleg a forgalmi irány megváltoztatásával próbálják elérni azt, hogy aki áthaladna a kerületen, inkább más irányban, a főútvonalakat használva közlekedjen.

Az egyik legnagyobb belpesti főútvonal, a Nagykörút egyébként épp most lett egy sávval kisebb, miután biciklisávot létesítettek rajta, így a szokásos forgalom mellett is érezhetően lassabb a haladás autóval.

A beszélgetés résztvevőinek kiosztott anyagban is hangsúlyozták azt, hogy lezárások nem lesznek, viszont már rögtön a következő bekezdésben írják, hogy a bulinegyed főutcájának is tekinthető Kazinczy utcát a Király utca és a Wesselényi utca között például teljesen lezárják a forgalom elől.

Ezen kívül viszont tényleg nem lesz lezárás, a forgalmi irány megváltoztatásán kívül viszont

a pakolóhelyek csökkentését is tervezik, egyrészt hogy több hely legyen a bicikliseknek és a gyalogosoknak, másrészt pedig lesz olyan utca, ahol az így felszabadult helyet kihasználva kétirányúsítják a forgalmat:

az egyik irányban a trolik és a biciklisek, míg a másik irányban az autósok fognak közlekedni. Továbbá lesznek olyan helyek is, ahol a megfelelő kanyarodási ív biztosítása miatt szüntetnek meg parkolóhelyeket.

EZEKRE A VÁLTOZÁSOKRA LEHET SZÁMÍTANI ERZSÉBETVÁROSBAN AUGUSZTUS TIZEDIKÉTŐL.

A városvezetők úgy gondolják, hogy a parkolóhelyek számának csökkentésével a kerület lakói is jól járnak majd, mert így csökkenni fog a zaj- és levegőszennyezés mértéke, és hosszútávon az autósoknak sem fog problémát okozni, mert egyre többen fogják használni a parkolóházakat, így könnyebb lesz az utcán találni parkolóhelyet. 

Baloghék egyébként arra is számítanak, hogy

a Fővárosi Önkormányzat augusztus végén dönteni fog arról, hogy Erzsébetváros egy magasabb parkolási díjzónába kerüljön, ezzel is támogatva a forgalomcsillapítási intézkedéseket.

Kisebb forgalomcsillapítási intézkedések lesznek máshol is

Ugyan a háttérbeszélgetés fókusza elsősorban Erzsébetváros volt, Balogh röviden ismertette a többi kerületre vonatkozó terveket is, például a Bécsi út és a Vörösvári út az óbudai lakótelepet érintő szakaszán a sebességkorlátot 60 km/óráról 50 km/órára módosítják, hogy alacsonyabb legyen a zajszennyezés, Ferencvárosban pedig szintén a parkolóhelyek csökkentésével akarják majd elérni, hogy az autósok ne használják a kisebb utcákat „menekülőútvonalnak”.

Ugyan Kerpel-Fronius Gábor, Budapest részvételiségért, átláthatóságért, és okosvárosért felelős főpolgármester-helyettese jelen volt, de végül nem szólalt fel a beszélgetésen, Balogh viszont többször is hangsúlyozta a rendezvényen, hogy a fővárosi változtatások nem önkényesek, az egészet tesztjelleggel próbálják ki, és több platformon is várják majd a közlekedő emberek véleményét az intézkedésekről.

NYITÓKÉP: BKK / Facebook

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek