+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 23. csütörtök, 15:17
Csak sikerült megállapodniuk a tagállamoknak az EU következő költségvetéséről és a koronavírus-mentőcsomagról. Mindenki azt állítja, hogy ő a győztes, de az Azonnalin döntsd el te, hogy ki is nyert valójában!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Kedd hajnalban az Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel tett pontot a péntek óta tartó tanácskozásra, amikor kitweetelte, hogy sikerült megállapodniuk az állam- és kormányfőknek az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetéséről, illetve a koronavírus-járvány miatti, hitelből finanszírozandó mentőcsomagról.

 

Orbán Viktor először a Facebookon üzente meg követőinek, hogy „kiharcoltuk”, majd a bejelentés után a lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ugyan próbálták őket megcsuklóztatni, de végül a lengyelekkel közösen kiharcolták, hogy a jogállamisági kérdéseket ne vegyék figyelembe a pénzosztások kapcsán.

 

A DK még aznap sajtóközleményben közölte, hogy Orbán vesztett, mivel a jogállamisági kérdéseket igenis figyelembe fogják venni, az nem került ki a megállapodást záró konklúzióból. Emiatt még rendkívüli parlamenti ülést is szeretnének összehívni, mondván, Orbán egyik feltételt sem teljesítette, amire a parlament fideszes többsége felszólította.

 

Arról már írtunk, hogy valóban

 

figyelembe fogják venni a jogállamisági kérdéseket az EU-s pénzek elosztásánál, de erről nem az Európai Tanács dönt, hanem a részleteket egy két éve napirenden lévő rendeletjavaslat tartalmazza.

 

A pénzügyek vonatkozásában a szakértők is másképpen látják a dolgokat: szerintük ugyanis Magyarország nem Orbán miatt kap az előző költségvetési ciklushoz arányaiban azonos mennyiségű pénzt, hanem mert a magyar gazdaság még mindig elmarad az EU-s átlagtól. 

 

De akkor hogy lehet, hogy a megállapodást mindenki ünnepelte: nemcsak Orbán veregette meg lengyel kollégája, a PiS-es Mateusz Morawiecki hátát, de a „fukar négyek” is, köztük „a holland fickóként” elhíresült holland miniszterelnök, Mark Rutte és az osztrák kancellár Sebastian Kurz is, mivel sikerült kiharcolniuk, hogy a 750 milliárdos koronavírus helyreállító alapból ne 500, hanem „csak” 390 milliárd eurót hívhassanak le a tagállamok vissza nem térítendő támogatásként.

 

Szóval mindenki boldog, de olyan nem lehet, hogy mindenki teljes mértékben elégedett lenne a megállapodással és igaziból mindenki győzött volna.

 

Döntsd el te, szerinted ki járt jól az EU-megállapodással!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás