Ki nyert valójában az EU-s hitelmegállapodással?

2020.07.23. 15:17

Csak sikerült megállapodniuk a tagállamoknak az EU következő költségvetéséről és a koronavírus-mentőcsomagról. Mindenki azt állítja, hogy ő a győztes, de az Azonnalin döntsd el te, hogy ki is nyert valójában!

Ki nyert valójában az EU-s hitelmegállapodással?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Kedd hajnalban az Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel tett pontot a péntek óta tartó tanácskozásra, amikor kitweetelte, hogy sikerült megállapodniuk az állam- és kormányfőknek az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetéséről, illetve a koronavírus-járvány miatti, hitelből finanszírozandó mentőcsomagról.

Orbán Viktor először a Facebookon üzente meg követőinek, hogy „kiharcoltuk”, majd a bejelentés után a lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ugyan próbálták őket megcsuklóztatni, de végül a lengyelekkel közösen kiharcolták, hogy a jogállamisági kérdéseket ne vegyék figyelembe a pénzosztások kapcsán.

A DK még aznap sajtóközleményben közölte, hogy Orbán vesztett, mivel a jogállamisági kérdéseket igenis figyelembe fogják venni, az nem került ki a megállapodást záró konklúzióból. Emiatt még rendkívüli parlamenti ülést is szeretnének összehívni, mondván, Orbán egyik feltételt sem teljesítette, amire a parlament fideszes többsége felszólította.

Arról már írtunk, hogy valóban

figyelembe fogják venni a jogállamisági kérdéseket az EU-s pénzek elosztásánál, de erről nem az Európai Tanács dönt, hanem a részleteket egy két éve napirenden lévő rendeletjavaslat tartalmazza.

A pénzügyek vonatkozásában a szakértők is másképpen látják a dolgokat: szerintük ugyanis Magyarország nem Orbán miatt kap az előző költségvetési ciklushoz arányaiban azonos mennyiségű pénzt, hanem mert a magyar gazdaság még mindig elmarad az EU-s átlagtól. 

De akkor hogy lehet, hogy a megállapodást mindenki ünnepelte: nemcsak Orbán veregette meg lengyel kollégája, a PiS-es Mateusz Morawiecki hátát, de a „fukar négyek” is, köztük „a holland fickóként” elhíresült holland miniszterelnök, Mark Rutte és az osztrák kancellár Sebastian Kurz is, mivel sikerült kiharcolniuk, hogy a 750 milliárdos koronavírus helyreállító alapból ne 500, hanem „csak” 390 milliárd eurót hívhassanak le a tagállamok vissza nem térítendő támogatásként.

Szóval mindenki boldog, de olyan nem lehet, hogy mindenki teljes mértékben elégedett lenne a megállapodással és igaziból mindenki győzött volna.

Döntsd el te, szerinted ki járt jól az EU-megállapodással!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek