+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 23. csütörtök, 15:17
Csak sikerült megállapodniuk a tagállamoknak az EU következő költségvetéséről és a koronavírus-mentőcsomagról. Mindenki azt állítja, hogy ő a győztes, de az Azonnalin döntsd el te, hogy ki is nyert valójában!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Kedd hajnalban az Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel tett pontot a péntek óta tartó tanácskozásra, amikor kitweetelte, hogy sikerült megállapodniuk az állam- és kormányfőknek az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetéséről, illetve a koronavírus-járvány miatti, hitelből finanszírozandó mentőcsomagról.

 

Orbán Viktor először a Facebookon üzente meg követőinek, hogy „kiharcoltuk”, majd a bejelentés után a lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ugyan próbálták őket megcsuklóztatni, de végül a lengyelekkel közösen kiharcolták, hogy a jogállamisági kérdéseket ne vegyék figyelembe a pénzosztások kapcsán.

 

A DK még aznap sajtóközleményben közölte, hogy Orbán vesztett, mivel a jogállamisági kérdéseket igenis figyelembe fogják venni, az nem került ki a megállapodást záró konklúzióból. Emiatt még rendkívüli parlamenti ülést is szeretnének összehívni, mondván, Orbán egyik feltételt sem teljesítette, amire a parlament fideszes többsége felszólította.

 

Arról már írtunk, hogy valóban

 

figyelembe fogják venni a jogállamisági kérdéseket az EU-s pénzek elosztásánál, de erről nem az Európai Tanács dönt, hanem a részleteket egy két éve napirenden lévő rendeletjavaslat tartalmazza.

 

A pénzügyek vonatkozásában a szakértők is másképpen látják a dolgokat: szerintük ugyanis Magyarország nem Orbán miatt kap az előző költségvetési ciklushoz arányaiban azonos mennyiségű pénzt, hanem mert a magyar gazdaság még mindig elmarad az EU-s átlagtól. 

 

De akkor hogy lehet, hogy a megállapodást mindenki ünnepelte: nemcsak Orbán veregette meg lengyel kollégája, a PiS-es Mateusz Morawiecki hátát, de a „fukar négyek” is, köztük „a holland fickóként” elhíresült holland miniszterelnök, Mark Rutte és az osztrák kancellár Sebastian Kurz is, mivel sikerült kiharcolniuk, hogy a 750 milliárdos koronavírus helyreállító alapból ne 500, hanem „csak” 390 milliárd eurót hívhassanak le a tagállamok vissza nem térítendő támogatásként.

 

Szóval mindenki boldog, de olyan nem lehet, hogy mindenki teljes mértékben elégedett lenne a megállapodással és igaziból mindenki győzött volna.

 

Döntsd el te, szerinted ki járt jól az EU-megállapodással!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás