Hazafias nevelés, zsebszerződések, cirkusz: ennyi mindenre vannak külön kormányzati megbízottak

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.23. 07:04

Már több, mint 290 főből áll a kormányzati apparátus 2020 nyarára. Melyik tárcánál dolgozik a legtöbb államtitkár, helyettes államtitkár és miniszteri biztos? Milyen fizetést kaphat, aki kormánybiztos vagy miniszterelnöki megbízott lesz? Mik a legfurcsább kinevezések? Az Azonnali összeszedett mindent.

Hazafias nevelés, zsebszerződések, cirkusz: ennyi mindenre vannak külön kormányzati megbízottak

Államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszterelnöki megbízottak, miniszterelnöki, miniszteri- vagy éppen kormánybiztosok – nincs hiány a kormányt segítő kinevezettekből. Vajon 2020 nyarán hány megbízott van és mennyit keresnek, mikor Orbán Viktor jó pár éve még puritán és plebejus kormányzást ígért? Az Azonnali összesítette a kormányzati honlap adatai alapján!

Jöjjenek a számok!

Az Azonnali összesítése szerint már több, mint 290-en dolgoznak a kormányzati apparátusban 2020 júliusában.

Eszerint így alakul a munkatársak száma:

+ kormánytag, vagyis miniszter: 14 fő

államtitkár: 66 fő

helyettes államtitkár: 113 fő

+ miniszterelnöki biztos: 10 fő

+ miniszterelnöki megbízott: 17 fő

+ kormánybiztos: 20 fő

+ miniszteri biztos: 53 fő

+ összesen: 293 fő

A tárcák közül az alábbi háromnak a legnagyobb az apparátusa: a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), a Kásler Miklós irányította Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) és Gulyás Gergely miniszter Miniszterelnökségének.

Ha összesítjük az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát, az ITM-nél jelenleg 40 fő, az EMMI-nél 38 fő, míg a Miniszterelnökségen 35 fő dolgozik ezekben a tisztségekben.

Igaz, az ITM egyik államtitkára, Perényi Zsigmond maga mondott le egészségügyi okokra hivatkozva június végén, tehát előtte 41 fő volt ez a létszám az ITM-nél. Érdekesség, hogy 2018 decemberében még – ahogy a Napi.hu beszámolt róla –  a 13 miniszter mellett összesen „csak” 237 államtitkára, helyettes államtitkára és miniszteri biztosa volt az Orbán-kormánynak, továbbá 14 kormánybiztos és 6 miniszterelnöki biztos, valamint 12 miniszterelnöki megbízott. Vagyis 2020-ra további tíz fővel nőtt az apparátus.

 

Mennyibe kerül ez az adófizetőknek?

Az mfor összesítése szerint 2020-ban a miniszterek már bruttó 1 979 400 forintot keresnek, akik pedig a miniszterség mellett a parlamentben is képviselők, azok bruttó 3 082 800 forintot. A miniszterek közül ugyanakkor Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter keres a legjobban, miután képviselői fizetése mellé ötmilliós miniszteri illetmény is jár: így összesen havi bruttó 6 103 400 forintot kap. Ahhoz egyébként, hogy Sülinek az átlagos miniszteri fizetés helyett magasabb összeg járjon, Orbán Viktor jóváhagyása kellett, ugyanis a miniszterelnök a miniszterek részére, ha szeretne, az alapfizetéstől eltérő személyi illetményt állapíthat meg.

Ami az államtitkárokat illeti, nekik bruttó 1,75 millió forint jár, azoknak közülük pedig, akik egyben parlamenti képviselők is, bruttó 2 399 700 forint a havi illetmény.

A helyettes államtitkárok bruttó 1,3 és 1,65 millió forint között kereshetnek, a pontos összeget munkáltatójuk határozza meg, méghozzá a vonatkozó törvény szerint teljesítményértékelés nélkül, mérlegelés alapján.

A miniszteri biztosok akár helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást is kaphatnak, míg a kormánybiztosoknak, miniszterelnöki biztosoknak, illetve a miniszterelnöki megbízottaknak akár államtitkári illetmény is járhat. Ugyanakkor mindegyik poszt esetén alacsonyabb összeg is megállapítható, sőt, van, aki egyáltalán nem is kap a tevékenységéért pénzt.

Mit csinálnak a kinevezettek?

Például van, aki a csángó-magyar együttműködés feladatait koordinálja, az illető pedig nem más, mint Járai Zsigmond volt jegybankelnök, aki miniszterelnöki megbízottként felel a területért.

Van miniszterelnöki megbízott a „keresztény mozgalmakkal és közösségekkel” való kapcsolattartással és támogatással összefüggő feladatok ellátására, ezt Giró-Szász Áron végzi. A kormány oldala nem részletezi jobban a két megbízott feladatait. Az Azonnali szerette volna megtudni, pontosan mennyit keresnek a miniszterelnöki megbízottak (vagyis hogy megkapják-e a törvény által lehetővé tett maximális összeget), de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

Külön helyettes államtitkárt tart fenn a kormány a „migrációs kihívások kezelésére”, a feladat Dancs Ferencre hárul. Dancs önéletrajza szerint itt olyan feladatai vannak, mint „Magyarország migrációs kihívásokkal kapcsolatos nemzetközi álláspontja kialakításának koordinációja”,  a migrációval kapcsolatos magyar álláspont és érdekek megfelelő képviseletének biztosítása, vagy például az ENSZ és más nemzetközi szervezetek napirendjén szereplő kérdésekkel kapcsolatos magyar álláspontok kialakítása.

Hogy a helyettes államtitkárok pontosan mennyit keresnek a külügynél, arra a tárca csak annyit írt: „Az állami vezetők fizetését törvény szabályozza. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ennek megfelelően jár el.” Vagyis nem derült ki, mindegyik helyettes államtitkárnak jár-e a maximum fizetés.

Ugyancsak van felelőse a magyar zenei nevelésnek is, ezért miniszteri biztosként egy volt fideszes országgyűlési képviselő, Rónaszékiné Keresztes Monika felel. Az ő feladata többek között  „koordinálni a magyarországi és határon túli zenei nevelés stratégiai céljait”, „figyelemmel kísérni a zenei nevelés intézményeiben folyó szakmai munkát”, „szerepet vállalni a  magyar zenei nevelés népszerűsítésében”, vagy éppen „a szakmai elvek gyakorlati megvalósíthatóságának érdekében egyeztetést kezdeményezni az Oktatásért Felelős Államtitkárság állami vezetőivel” (igaz, hogy milyen konkrét szakmai elvekre gondolhatnak, az nem derült ki a kinevezésből). Hogy pontosan mennyit keres Rónaszékiné – és más miniszteri biztosok is az Emminél –, arról kérdeztük a tárcát, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Érdekesség, hogy ugyan

Fekete Péter eleve kultúráért felelős államtitkár, emellé még külön miniszteri biztosi kinevezést is kapott,

hogy a „cirkuszművészet megújítása és az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elhelyezése céljából” tevékenykedjen, igaz, a miniszteri biztosságért plusz díjazásban nem részesül. Fekete feladata egyebek mellett folyamatosan figyelemmel kísérni a Fővárosi Nagycirkusz művészeti tevékenységét, ápolni és építeni a hazai és a nemzetközi cirkuszművészeti kapcsolatokat, részt venni a művészeti ágat érintő konferenciákon, egyéb rendezvényeken.

Nem hagyták az exminisztereket sem az út szélén

A korábbi Orbán-kormányok lecserélt minisztereinek is jutott megbízás. Például Fazekas Sándor volt agrárminiszter jelenleg „a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos”, ezért neki államtitkári fizetés jár a kinevezéséről szóló kormányhatározat szerint, a már említett bruttó 1,75 millió forint. Fazekas így például a kinevezéséről szóló határozat szerint „megvizsgálja és nyomon követi a  zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemzi a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat”. Emellett áttekinti a földügyi szabályozást „különös tekintettel a  haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményének vizsgálatára”.

Ami Seszták Miklós egykori fejlesztési minisztert illeti, ő „egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos”, amiért államtitkári fizetést kap, míg Simicskó István volt honvédelmi miniszter „a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos”, amiért szintén jár neki fizetés. 

Az Azonnali kereste Simicskó munkájával kapcsolatban a Miniszterelnökséget, illetve a Kormányzati Tájékoztatási Központot, ám ők sem válaszoltak. Holott Simicskóval kapcsolatban az is kérdés, folytathatja-e kormánybiztosi munkáját, ugyanis a kormányzati honlapon még szerepel a kormánybiztosok között, de elvileg csak idén május 17-ig szólt a megbízatása.

A legtöbb megbízás ugyanakkor Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszternek jutott.

Ő nemcsak, hogy a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, de egyben a mezőhegyesi nemzeti ménesbirtok koordinálásáért felelős kormánybiztos is, sőt: szintén kormánybiztosként felel a Hódmezővásárhely és Szeged között megépülő tram-train projektért.

„Ezen túlmenően a kormánybiztos feladata a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged-Szabadka-Baja vonal kialakításának koordinációja” – írják a politikus feladatairól a kinevezésében. Ugyanakkor Lázárnak a miniszteri biztosságért és a ménesbirtokkal kapcsolatos feladataiért nem jár díjazás, csak a tram-train projektért. 

Egyébként Tarlós Istvánnak, Budapest volt főpolgármesterének is jutott megbízás azt követően, hogy tavaly az önkormányzati választáson veszített Karácsony Gergellyel szemben: azóta miniszterelnöki megbízott, akinek feladata „személyes tanácsadás az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztése vonatkozásában”, ezért államtitkári fizetést kap. A miniszterelnöki megbízotti feladatairól Tarlós nemrég külön nagyinterjúban beszélt az Azonnalinak, bár a beszélgetést többször félbe akarta szakítani.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

GRAFIKONOK: Karóczkai Balázs / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek