+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. július 22. szerda, 13:06
Az emiatt feljelentést tevő maneleénekesek ezzel két bukaresti klán közötti bandaháborúba csöppentek bele.

Kedden szürreális képre ébredtek Bukarest egyik hírhedt negyedének, a Pantelimonnak a lakói. Száz rohamrendőr lezárta az egyik utcát, mivel az egyik villában házkutatások zajlottak, aminek végeztével több egyént is kihallgatásra szállítottak be. A negyed Bukarest egyik legkülsőbb negyede, amely körülbelül a budapesti Csepelnek felel meg. Látképét leginkább a panelok határozzák meg, társadalmát pedig a lecsúszó, hátrányos helyzetű osztályok alkotják. 

 

Mi történt?

 

Nicoale Guță és Florin Salam maneleénekesek feljelentést tettek a rendőrségen.

 

Szerintük ugyanis számos alkalommal előfordult már, hogy meghívták őket az egyik alvilági csoport, a Duduieni-klán mulatságaira, ahol a bulizó bűnözők a nyilvánosság előtt pénzzel szórták őket zenélés közben. A maneleénekesek gondja ezzel az volt, hogy ezeket

 

a bankjegyeket másnap vissza kellett adják.

 

Ezt elégelték meg a művészek, sőt feljelentésükben még védelmi pénz követelésével is megvádolták a klán tagjait, arról nem is beszélve, hogy a bűnözők több fellépésük után bezsebelték a művészeknek járó hasznot is. Egy ilyen buli valahogy így néz ki:

 

 

Mit kell tudni a maneleről és a klánokról?

 

A manele zenei műfaj, a románok mulatósa, leginkább a szerb turbofolkra hasonlít. A közvélemény általában a szegényebb, gettósodott városi lakótelepek és elmaradott falvak világával azonosítja, és az egészre sokszor nemzetiségi jelleget is ráhúz, ugyanis leginkább a romániai cigány közösségből származó zenészek művelik kiemelkedően ezt a műfajt.

 

Az utóbbi időben a romániai közvélemény kezdett szembenézni tudományosan és művészileg is ezzel a szubkultúrával, például a Soldații. Poveste din Ferentari (Katonák. Ferentári mese) filmmel is, amely ki is csapta a biztosítékot a tradicionálisabb román közvéleményben. A filmben ugyanis egy börtönből frissen szabadult cigány férfi és egy román szociológus meleg kapcsolatát jelenítették meg.

 

A rendőrségi botrány másik szereplői a klánok. Ahogyan politikailag minden romániai megyének van egy bárója, úgy a városok negyedeinek is van egy-egy klánja, akik a helyi bűnügyeket (prostitúció, drogkereskedelem stb.) összefogják. Az Adevărul szerint a Duduianu-klán jelenleg a Pantelimon negyednek az ura, és mint ilyen, jó kapcsolatokat ápolnak a „szociáldemokrata” PSD-vel. Még évekkel korábban például két klántag biztosította az akkor még szabadlábon levő PSD-exelnök, Liviu Dragnea védelmét, miután kézhez kapta a vádiratot. A klántagok akkor abban is megakadályozták az újságírókat és a tüntető civileket, hogy Dragneanak kellemetlen kérdéseket tegyenek fel.

 

A két zenész, Salam és Guță nem először keveredett összetűzésbe az alvilággal.

 

Dalszövegeikben eleve a bűnözésről, pénzről, nőkről énekelnek, de ezen túl is állandó kapcsolat létezik az énekesek és az alvilág között. Guță-t már verték meg azért, mert pénzzel tartozott valamelyik klánnak, Salamot pedig múlt ősszel egy mulatság alkalmával pofozták fel, mert az egyik alvilági alak feleségével megivott egy italt. De a román politikától sincsenek túl messze: Guță-nek például nem jelent problémát hogy egyik évben a volt államelnöknek, Traian Băsescunak szerezzen kampánydalt, pár év múlva pedig a rivális pártalakulatnak, a nevében szociáldemokrata PSD európai választási kampánydalát írja.

 

A Libertatea tudósítása szerint

 

a feljelentést tevő maneleénekesek valójában két klán közötti bandaháborúba csöppentek bele.

 

A történet másik szereplője ugyanis a Vasiloi-klán, akik Bukarest egy másik negyedét uralják. A Vasiloi-klán egyik tagja, Gheorghiță Vasiloi fiának a szalagavató ünnepségét rendezte meg, amelyhez Florin Salam biztosította a jó hangulatot. Egy adott pontban az ünnepségen megjelentek a rivális Duduianu-klán tagjai és Salamtól a felgyűlt tartozásait kezdték követelni. Ezt a Vasiloi-klán sérelmezte, és „hadüzenetként” értelmezte. A maneleénekesek pedig, hogy bosszút álljanak a Duduianu-klánon, feljelentették őket a rendőrségen. Hogy pontosan kiket vitt be végül kihallgatásra a rendőrség Pantelimonból, nem tudni egyelőre.

 

NYITÓKÉP: Nicolae Guta / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás