+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 21. kedd, 13:40
Tovább dagad a plágiumbotrány Szlovákiában: Peter Pellegrini, a Smer korábbi miniszterelnöke bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a plágiumbotrányba keveredett szlovák miniszterelnökkel, Igor Matovičcsal szemben, mivel annak ellenére, hogy elismerte a vádakat, önszántából nem hajlandó lemondani.

A Smerből kivált korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini kedd késő este Facebokon jelentette be, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be Igor Matovič szlovák miniszterelnökkel szemben, amiért a plágiumbotrányba került politikus nem mondott le.

 

Pellegrini a videóban arról beszélt, hogy hiába szólították fel a lemondásra pénteken Matovičot, érdemben nem reagált a felszólításra, „csak annyit tudtunk meg, hogy mit reggelizett, ebédelt és vacsorázott Brüsszelben, de azt már nem, hogy a tárgyalások során milyen álláspontot képviselt és kikkel tárgyalt”.

 

Pellegrini ezért bejelentette, hogy a többi ellenzéki párttal együttműködve bizalmatlansági indítványt fog benyújtani Matovič ellen, kiemelve, hogy a miniszterelnök saját magát is tolvajnak titulálta,

 

miután kiderült, hogy a 79 oldalas mesterképzéses szakdolgozatában több helyen is forrásmegjelölés nélkül közölt újra több oldalt és táblázatot. „Egy hazug tolvaj nem lehet Szlovákia miniszterelnöke” – zárta gondolatait Pellegrini.

 

Az indítványt a Pellegrini körül csoportosuló 10 független képviselő mellett korábbi pártja, a Smer-SD is támogatja, ahonnan még júniusban vált ki a korábbi miniszterelnök, mivel nem sikerült kiszorítania párt elnökét, Robert Ficot.

 

Mennyi az esélye, hogy Matovič elbukik?

 

Ahhoz, hogy egyáltalán egy rendkívüli parlamenti ülésen szavazzanak a bizalmatlansági indítványról, a Szlovák Nemzeti Tanács egyötödének támogató aláírására van szükség, azaz 30 képviselőre. Ez Pellegriniéknek és a Smernek nem gond, hiszen a Smerből kivált politikussal tíz korábbi Smer képviselő tartott, emellett pedig a Smernek még továbbra is egy 26 főből álló koalíciója van.

 

Valószínű, hogy ezt támogatni fogja a szélsőjobboldali-nacionalista Kotleba-párt is, akiknek 14 képviselőjük van, így azzal nem lesz probléma, hogy szavazásra bocsátsák a bizalmatlansági indítványt.

 

Azonban számukra a problémát nem is ez jelenti, hanem hogy

 

Matovič elmozdításához, ami esetén a teljes kormány bukna, a képviselők többségének, azaz 76 főnek kellene támogatnia a bizalmatlansági indítványt,

 

de míg az ellenzéknek összesen 55 mandátuma van, addig a kormányzó koalíciónak 95, akik nem valószínű, hogy hátat fordítanak a miniszterelnöküknek.

 

Főleg azt is figyelembe véve, hogy a február végi választások után megalakult, négy pártot magában foglaló koalícióban (a Matovič vezette OĽaNO, a jobboldali-nacionalista Sme Rodina, és két liberális párt, az SaS és a korábbi köztársasági elnök, Andrej Kiska alapította Za ľudí) már mások is kerültek plágiumbotrányba: például a jelenlegi házelnököt, a Sme Rodina (Család vagyunk) elnökét, Boris Kollárt szintén plágiummal vádolták meg idén júniusban. Ő bizalmi szavazást is kért maga mellett, amit ugyan 103 képviselő szavazatával napirendre vettek, de a bizalmi indítványnál mindössze öt képviselő szavazott Kollár ellen, így nem hívták vissza házelnöki posztjából.

 

Matovič ügyével szinte egy időben robbant az oktatási miniszter, az SaS-es Branislav Gröhling plágiumbotránya is, azonban az ő ügye kapcsán mind Matovič, mind a koalíció más tagjai is kijelentették, hogy nem várják el a minisztertől a lemondást, mondván, Gröhling nem plagizált, csak rosszul írta meg a dolgozatát.

 

Így Matovič ellen hiába nyújtják be a bizalmatlansági indítványt Pellegriniék, vélhetően mögötte is össze fog zárni a négy pártot tömörítő kormánykoalíció,

 

főleg, mivel Matovič már korábban is belengette lemondását, igaz, csak azután, ha teljesítette a választási ígéreteit. Ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben már arról írt a kormányfő, hogy ha tudta volna, hogy a 22 évvel ezelőtt írt szakdolgozatával problémák vannak, akkor nem lépett volna fel ilyen vehemensen a korábbi házelnök, a választáson mandátumot sem szerző SNS-es Andrej Danko plágiumügye kapcsán, ahol Matovič követelte a leghangosabban Danko lemondását.

 

Ezzel valószínűleg Pellegriniék is tisztában vannak, ennek ellenére mégis elindítják a bizalmatlansági indítványt, amit vélhetően július 21-én nyújtanak majd be. A korábbi miniszterelnök célja valószínűleg csak a közbeszéd tematizálása lehet, amivel megpróbálhatja kikezdeni a miniszterelnöki pozícióban őt váltó Matovič népszerűségét.

 

FOTÓ: OĽaNO / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás