Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a plágiumbotrányba keveredett szlovák miniszterelnökkel szemben

2020.07.21. 13:40

Tovább dagad a plágiumbotrány Szlovákiában: Peter Pellegrini, a Smer korábbi miniszterelnöke bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a plágiumbotrányba keveredett szlovák miniszterelnökkel, Igor Matovičcsal szemben, mivel annak ellenére, hogy elismerte a vádakat, önszántából nem hajlandó lemondani.

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a plágiumbotrányba keveredett szlovák miniszterelnökkel szemben

A Smerből kivált korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini kedd késő este Facebokon jelentette be, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be Igor Matovič szlovák miniszterelnökkel szemben, amiért a plágiumbotrányba került politikus nem mondott le.

Pellegrini a videóban arról beszélt, hogy hiába szólították fel a lemondásra pénteken Matovičot, érdemben nem reagált a felszólításra, „csak annyit tudtunk meg, hogy mit reggelizett, ebédelt és vacsorázott Brüsszelben, de azt már nem, hogy a tárgyalások során milyen álláspontot képviselt és kikkel tárgyalt”.

Pellegrini ezért bejelentette, hogy a többi ellenzéki párttal együttműködve bizalmatlansági indítványt fog benyújtani Matovič ellen, kiemelve, hogy a miniszterelnök saját magát is tolvajnak titulálta,

miután kiderült, hogy a 79 oldalas mesterképzéses szakdolgozatában több helyen is forrásmegjelölés nélkül közölt újra több oldalt és táblázatot. „Egy hazug tolvaj nem lehet Szlovákia miniszterelnöke” – zárta gondolatait Pellegrini.

Az indítványt a Pellegrini körül csoportosuló 10 független képviselő mellett korábbi pártja, a Smer-SD is támogatja, ahonnan még júniusban vált ki a korábbi miniszterelnök, mivel nem sikerült kiszorítania párt elnökét, Robert Ficot.

Mennyi az esélye, hogy Matovič elbukik?

Ahhoz, hogy egyáltalán egy rendkívüli parlamenti ülésen szavazzanak a bizalmatlansági indítványról, a Szlovák Nemzeti Tanács egyötödének támogató aláírására van szükség, azaz 30 képviselőre. Ez Pellegriniéknek és a Smernek nem gond, hiszen a Smerből kivált politikussal tíz korábbi Smer képviselő tartott, emellett pedig a Smernek még továbbra is egy 26 főből álló koalíciója van.

Valószínű, hogy ezt támogatni fogja a szélsőjobboldali-nacionalista Kotleba-párt is, akiknek 14 képviselőjük van, így azzal nem lesz probléma, hogy szavazásra bocsátsák a bizalmatlansági indítványt.

Azonban számukra a problémát nem is ez jelenti, hanem hogy

Matovič elmozdításához, ami esetén a teljes kormány bukna, a képviselők többségének, azaz 76 főnek kellene támogatnia a bizalmatlansági indítványt,

de míg az ellenzéknek összesen 55 mandátuma van, addig a kormányzó koalíciónak 95, akik nem valószínű, hogy hátat fordítanak a miniszterelnöküknek.

Főleg azt is figyelembe véve, hogy a február végi választások után megalakult, négy pártot magában foglaló koalícióban (a Matovič vezette OĽaNO, a jobboldali-nacionalista Sme Rodina, és két liberális párt, az SaS és a korábbi köztársasági elnök, Andrej Kiska alapította Za ľudí) már mások is kerültek plágiumbotrányba: például a jelenlegi házelnököt, a Sme Rodina (Család vagyunk) elnökét, Boris Kollárt szintén plágiummal vádolták meg idén júniusban. Ő bizalmi szavazást is kért maga mellett, amit ugyan 103 képviselő szavazatával napirendre vettek, de a bizalmi indítványnál mindössze öt képviselő szavazott Kollár ellen, így nem hívták vissza házelnöki posztjából.

Matovič ügyével szinte egy időben robbant az oktatási miniszter, az SaS-es Branislav Gröhling plágiumbotránya is, azonban az ő ügye kapcsán mind Matovič, mind a koalíció más tagjai is kijelentették, hogy nem várják el a minisztertől a lemondást, mondván, Gröhling nem plagizált, csak rosszul írta meg a dolgozatát.

Így Matovič ellen hiába nyújtják be a bizalmatlansági indítványt Pellegriniék, vélhetően mögötte is össze fog zárni a négy pártot tömörítő kormánykoalíció,

főleg, mivel Matovič már korábban is belengette lemondását, igaz, csak azután, ha teljesítette a választási ígéreteit. Ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben már arról írt a kormányfő, hogy ha tudta volna, hogy a 22 évvel ezelőtt írt szakdolgozatával problémák vannak, akkor nem lépett volna fel ilyen vehemensen a korábbi házelnök, a választáson mandátumot sem szerző SNS-es Andrej Danko plágiumügye kapcsán, ahol Matovič követelte a leghangosabban Danko lemondását.

Ezzel valószínűleg Pellegriniék is tisztában vannak, ennek ellenére mégis elindítják a bizalmatlansági indítványt, amit vélhetően július 21-én nyújtanak majd be. A korábbi miniszterelnök célja valószínűleg csak a közbeszéd tematizálása lehet, amivel megpróbálhatja kikezdeni a miniszterelnöki pozícióban őt váltó Matovič népszerűségét.

FOTÓ: OĽaNO / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek