+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Varsányi Bence
2020. július 20. hétfő, 17:06
Aki nem híve a jogállamiságnak, az lépjen ki az EU-ból, mondta Orbán Viktor vasárnap, miközben az ő kormánya miatt áll hetes cikkes eljárás alatt Magyarország. Ez lett volna a legcinikusabb beszólása? Összeszedtünk még párat.
„Ha valaki nem hajlandó elfogadni a jogállamiságot, annak azonnal távoznia kell az Európai Unióból. Nem pénzügyi büntetés kell, egyszerűen el kellene köszönni tőlük, azt mondani, hogy viszlát fiúk!”

 

 – erről nem más beszélt vasárnap az Euronews tudósítása szerint, mint maga Orbán Viktor az Európai Unió hitelből finanszírozandó, a koronavírus miatt szükségessé vált gazdasági mentőcsomagjának tárgyalásán. (Érdekes módon hasonló elmélettel állt elő májusban az Azonnalinak egy hollandiai jogtudós is, aki szerint Orbán gyakorlatilag már elkezdett kilépni az EU-ból azzal, hogy aláássa a jogállamiságot.)

 

Orbán kijelentése finoman szólva is meglepő, hiszen a csomagot Magyarország nem akarja elfogadni addig, amíg egyúttal jogállamisági feltételrendszerhez is kötnék az EU-s pénzek kifizetését. Sőt: a miniszterelnök azt is szeretné – és erről még a fidesz-KDNP-s többségű magyar parlament is elfogadott egy határozatot –, ha az EU-s szervek még a többéves pénzügyi keretről és a közös hitelfelvételről való döntés előtt lezárnák a folyamatban lévő hetes cikkes eljárásokat, ami Lengyelországon kívül csak Magyarországot érinti a tagországok közül, és ami éppen a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt indult (korábban itt írtunk részletesen az ezt megalapozó Sargentini-jelentésről).

 

Pedig Orbán a jogállamiság mellett az ahhoz szervesen kapcsolódó korrupcióról, vagy épp a sajtószabadságról is tett már pár emlékezetes kijelentést. Összeszedtünk párat.

 

 

1.  „Nincs elfogadható szintje a korrupciónak”

 

Ezt a miniszterelnök ugyancsak a már említett évindító sajtótájékoztatón mondta, miközben Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester, aki saját bevallása szeirnt is „a Jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktor személyének" köszönheti a vagyonát, mára már nemcsak gyakorlatilag a legggazdagabb magyarok listáján szerepel, hanem a világ leggazdagabbjaién is.

 

2. „Hát ennél korruptabb ügyet – itt ülök már jó néhány év óta – én még nem láttam, szégyellje magát"

 

A korrupciót emlegető cinikusabb kormányfői megnyilatkozások közül az is előkelő helyen indul, amikor Hadházy Ákos független parlamenti képviselő egy furcsa kórházi közbeszerzésről beszélt a parlamentben, majd Orbán azzal replikázott, hogy ő ennél korruptabb ügyet még nem látott a magyar Országgyűlésben.

 

Hadházy Ákos a miniszterelnöki válasz előtt arról beszélt, hogy egy lélegeztetőgépes közbeszerzésnél szerinte direkt úgy módsították a pályázás feltételeit, hogy az eszközöket a konkurenciához képest féláron biztosító cég ne indulhasson, ami magas labda volt egy olyan tapasztalt politikusnak, mint Orbán: rögtön le is csapta, és

 

viszontválaszában Hadházyt vádolta azzal, hogy az említett cég mellett lobbizik egy folyamatban lévő közbeszerzésnél,

 

így lett Hadházy felszólalása a magyar parlament elmúlt sok évének legkorruptabb ügye a miniszterelnök szerint.

 

3. „Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok”

 

2018 januárjában Orbán Viktor Sebastian Kurz oszták kancellárnál járt, ahol nem tudta elkerülni a sajtókérdéseket, egy újságíró pedig rákérdezett arra, hogy az Elios közbeszerzéseit az Európai Uniós Csalásellenes Hivatala, az OLAF is vizsgálta. Az Elios a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi cége, így joggal merülhetett fel a kérdés, de Orbán szerint ez egy üzleti ügy, amikkel ő politikusként nem foglalkozik.

 

4. „Boldog karácsonyt!”

 

2017 decemberében sok ellenzéki képviselő kritizálta a miniszterelnököt. Demeter Márta az Interpol által is körözött szaúdi üzletemberről, a Magyarországon üzletelt, majd 2017 elején elhunyt Gaith Pharaonról kérdezte a miniszterelnököt, aki válaszul egyszerűen csak boldog karácsonyt kívánt képviselőtársának. Na ezt nem tanítják a kommunikáció tanszékeken! 

 

5. „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.” 

 

Ezt Orbán Viktor a már említett hetes cikkes eljárásról szóló európai parlamenti vitában mondta, ahol páran ezen akkor fel is nevettek. Nem véletlenül: elég csak belegondolni, hogyan zárták be 2016-ban a Népszabadságot, hogyan áll hozzá a kormány a sajtóhoz – például sikerült kiherélniük a parlamenti újságírást, a miniszterelnöktől az esetek nagy részében lehetetlen kérdezni –, hogy az egybites kormányzati propagandát ne is említsük.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás