Ha baj van Párizsban, mindenütt lépnek, ha nincs, nem foglalkoznak velünk

Szerző: Techet Péter
2020.07.20. 15:47

Elzász Franciaország egyik leginkább koronavírus-fertőzöttebb régiója volt. Noha a maszkot eleve itt sokan önkéntesen hordták az utcákon, hétfőtől ez kötelező lesz egész Franciaországban. Van, aki biztonsági őrrel verette össze magát emiatt, és van, aki szerint a németeket kéne eleve követni, nem Párizst. Helyszíni riport!

Ha baj van Párizsban, mindenütt lépnek, ha nincs, nem foglalkoznak velünk

Miközben Franciaország lakosságának alig tizede él a Elzászt is magában foglaló Grand Est (Nagy Kelet) régióban, a kínai koronavírus tekintetében a párizsi régió után ez a legfertőzöttebb: az 19 591 eddigi franciaországi halott majdnem húsz százaléka innen származik.

A helyzet különösen a járvány első heteiben volt drámai: mára a számok stabilizálódtak, gyakorlatilag május közepe óta az új fertőzések és halálozások száma egy százalék alatti. Ez azzal is összefügghet, hogy a régióban szigorú szabályokat vezettek be.

MULHOUSE-BA (AZ ELZÁSZI NYELVEN MÍLHÜSÁBA) VISSZATÉRT MOSTANRA AZ ÉLET, EGY HELYI SÖRÖZŐ PINCÉRE SZERINT 30-40 SZÁZALÉKOS EDDIG A FORGALOMBELI VISSZAESÉS, DE Ő ROSSZABBRA SZÁMÍTOTT ELEVE. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Az egyik legkorábban és leginkább érintett város a franciaországi autógyártás központja, a 110 ezer lakosú dél-elzászi Mulhouse (Mülhausen/Mìlhüsa) volt, itt jelent meg hivatalosan legelőször a vírus, vélhetően egy februári protestáns találkozón – amin elzászi, svájci, német és belga szabadegyházi gyülekezetek vettek részt – fertőződhettek meg sokan.

Csak márciusban több, mint ezer fertőzött került kórházba. Ahogy a Le Point-nek a helyi kórház vezetője fogalmazott:

március első heteiben mást se lehetett hallani a városban, mint helikopterek zúgását, mert más dél-elzászi városból is hozták be a sürgős eseteket.

Altkirchben (Àltkìrechben), egy közeli kisvárosban például a képviselő-testület nagyrésze is megbetegedett. Az egész megyében márciusban és áprilisban félárbócon volt a zászló a polgármesteri hivatalokon és a megyei tanácson. Altkirchben például az addig szokásos napi egy halott helyett 8-9 halott volt. A helyi kapacitások a mulhouse-i kórházban már áprilisra annyira kimerültek, hogy katonai sátorkórházat kellett létesíteni. Svájc és Németország, amely amúgy jelentősen össze van nőve a régióval (Baselnek és Freiburgnak például közös a reptere Mulhouse-szal) lezárta a határait, de baden-württembergi kórházak átvettek több intenzív ellátásra szoruló beteget is az elzászi városból.

Mostanra a helyzet kezd lecsengeni a felső-rajnai megyében. A helyi napilap, a DNA tudósítása szerint július 10-én 500 ember volt még koronavírus-fertőzés miatt kórházban, de csak alig húszan szorulnak közülük lélegeztetőgépekre.

PIACOZÁS JÚLIUS KÖZEPÉN. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Újra kötelező lesz mindenütt beltéren a szájmaszk

A helyzet inkább Franciaország más részein kezd rosszabbodni. Főleg azon megyékben növekszik a fertőzések száma – például Provence-ben, Bretagne-ban vagy a tengerentúli, Brazíliával határos Guyanában –, amelyeket az első hullám elkerült. Azonban ahogy az SOS Médecins főtitkára, Serge Smadja a France Internek elmondta:

nem a második hullámról, hanem az elsőnek a távolibb régiókba való megérkezéséről lehet beszélni.

A helyzet olyan súlyos lett, hogy már múlt héten, a július 14-i francia nemzeti ünnep előtt a Le Parisien/Aujourd´hui bulvárnapilap vasárnapi számában több orvos is a szájmaszk kötelező viseletének kiterjesztését javasolta. Vasárnapig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező szájmaszkot viselni, a többi zárt térre vonatkozó rendelkezések nem csak városonként voltak eltérőek – például már Mulhouse-ban se kellett a boltokban vagy éttermekben maszkot hordani –, hanem a betartásuk és betartatásuk is változó volt.

A MULHOUSE-I VILLAMOSOKON MINDEN MÁSODIK SZÉKET ELEVE LEZÁRTAK, HOGY ÍGY CSÖKKENTSÉK A KÖZELSÉGET. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Vasárnap Mulhouse főterén egy vendég kifogásolta is az egyik étteremben, hogy miért ül mindenki maszk nélkül: „Belgiumban már kötelező újra a maszkviselet mindenütt!”

A pincér elnézést kérve mondta el: Franciaország egésze csak hétfőtől tér vissza a szabályozáshoz.

„Mi elzásziak fegyelmezettek vagyunk, most a többieken a sor”

Hétfőtől ugyanis minden zárt térben, de akár a piacok sátorral zárt tereiben is, kötelező lesz a maszkviselet újra. Isabelle, egy mulhouse-i nyugdíjas, aki már szombaton is szájmaszkban vásárolt a főtéri piacon, nagyon üdvözli „Macron elnök úr bölcs döntését”. Hozzátette:

„Itt, nálunk Elzászban szabálykövető emberek élnek, de sajnos nem mindenütt ez a helyzet Franciaországban...”

Paul, aki a környékről jár be Mulhouseba, de a svájci és badeni (német) részekre is átjár piacolni, szintén arra panaszkodott, hogy „az elzásziak fegyelmezettek, mint a németek és a svájciak, de nem csak elzásziak élnek már itt”.

A MULHOUSE-I PIACON SZOMBATON, AMIKOR MÉG NEM VOLT KÖTELEZŐ; NEM MINDENKI HORDTA A MASZKOT. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Noha Bruno, aki pincér egy helyben kedvelt sörözőben, magát „tőzsgyökeres elzásziként” írja le, már nem annyira örül az új rendelkezésnek, mert szerinte így „a végre kicsit beindult turizmus, vendéglátás vissza fog megint esni”. A sörözőjükben, ahova szívesen járnak át svájci és német turisták is, már most 30-40 százalékos visszaeséssel számolnak, „bár én rosszabbra voltam felkészülve”.

A vita, hogy kell-e maszkot hordani, már szombat éjjel is kitört ebben a sörözőben. Bent – noha akkor még nem volt kötelező – maszkban lehetett csak ugyanis rendelni, ami nem mindegyik fiatalnak tetszett. Az eredmény:

az egyik biztonsági őr olyan szerencsétlenül fejelte le a felháborodott fiatalt, hogy az egyik fogát ki is verte közben.

EGY MULHOUSE-I FALRAGASZ (ÖSSZEFIRKÁLT SZÁJMASZKOS FOTÓK MELLETT) AZT MONDJA: „MÁR NEM IS TUDOM, KELL-E FÉLNEM VAGY SEM.” FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Serge (barátainak Sergio, ezt többször hangsúlyozza), aki a Peugeot-gyári munkások negyedében él, szintén nem ért egyet a kötelező maszkkal, noha ő maga hordja, és az olasz katolikus misszió templomában eddig is ez volt az előírás. Szerinte azonban a kötelező jelleg „megint tipikus francia megoldás: ha baj van Párizsban, mindenütt lépnek, ha nincs, akkor nem foglalkoznak velünk”. Úgy látja: Elzász már túl van az első hullámon, „most a többi megyén a sor, mi itt fegyelmezettek voltunk, már legyőztük a vírust”.

SERGE, AZAZ SERGIO CSAK ADDIG TOLTA LE A MASZKOT, AMÍG KIMENT CIGIZNI A BÁR ELÉ. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

Neki az tetszik, amit a németek és svájciak csinálnak: „csak azon régiók szigorítanak, ahol baj van”.

Szerinte a mostani rendelet árt Elzásznak, mert „úgy nézhet ki, mi is visszaestünk”.

Barátja, a szintén a Peugeot-gyárban dolgozó Abdullah hozzátette: „Csodálkoztam volna, ha sikerül ebben a németeket követnünk...”

A mulhouse-i régió most a tesztelésben akar példamutató lenni: hétfőn a megyei elöljáróság bejelentette, hogy a következő hetekben 100-120 ezer Covid-tesztet fognak végrehajtani Mulhouse agglomerációjában – ez a szám majdnem le is fedi a teljes ottani lakosságot.

NEM AKARNAK ÚGY KINÉZNI, MINT AKIK VISSZAESTEK. FOTÓ: TECHET PÉTER 

NYITÓKÉP: Place de la Réunion (Rothüsplatz), Mulhouse (Mìlhüsa) / Techet Péter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek