Csak olyan EU-s népek nyaralnak nálunk kevesebbet, akiknek vannak tengerparti strandjaik

2020.07.20. 14:18

Románia, Horvátország, Görögország, Olaszország és Ciprus van csak mögöttünk a nyaralásokról szóló EU-s statisztikában.

Csak olyan EU-s népek nyaralnak nálunk kevesebbet, akiknek vannak tengerparti strandjaik
Az EU állampolgárainak 29 százaléka nem engedhette meg magának 2019-ben az egyhetes, otthonától távoli üdülést,

derült ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból, amelyeket nem kifejezetten külföldi nyaralásokra végeztek, hanem általában az „otthontól távol” eltöltött nyaralásokat vizsgálták.

Arra rá kell mutatni, hogy a különbség a tavalyi adat és az erre vonatkozó legutóbbi, 2010-es adat között éppen 10 százalékpontos, vagyis az elmúlt tíz évben 39 százalékról 29-re csökkent összességében azon EU-s állampolgárok száma, akik nem engedhették meg maguknak az egyhetes nyaralást. Magyarán az elmúlt tíz évben az EU népességének jóléte nőtt. Az idei évben viszont a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések valószínűleg ezeket az adatokat majd jelentősen módosítani fogják.

Az Eurostat adatai szerint keleti szomszédunk,

Románia áll a lista utolsó helyén.

A romániai népesség 54 százaléka nem engedhette meg magának 2019-ben az otthontól távoli nyaralást. Romániát Görögország (49 százalék), Horvátország (48 százalék), Ciprus (45 százalék), és Olaszország (44 százalék) követi.

A listán Magyarország éppen ezen államok után következik, vagyis

a magyar állampolgárok 42 százaléka nem engedhette meg magának 2019-ben azt, hogy egy hetet otthonától távol töltsön el nyaralási céllal.

Az ellenkező póluson a jóléti államok állampolgárai szerepelnek. Eszerint az EU-ból a svédek (10 százalék), a dánok és luxemburgiak (10-10 százalék), a finnek (12 százalék), és Németország és Ausztria (13-13 százalék) állampolgárai nem engedhették meg maguknak az egyhetes nyaralást. 

NYITÓKÉP: Strand a horvátországi Cres szigetén. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek