Ugrik a külföldi vakáció? Nyaralj Baranyában!

Szerző: Bukovics Martin
2020.07.19. 18:50

Magyarország legsokszínűbb régióját magyarok, svábok, sokácok, szerbek, törökök, cigányok, hegyek és szőlőtőkék tették izgalmassá. Belvárosi dzsámik, ortodox templomok, svábok és sokácok gasztrokultúrája: aki egy kicsit is élvezni szeretné az életet, elutazik a magyar délre!

Ugrik a külföldi vakáció? Nyaralj Baranyában!

Miután az utóbbi hetekben óriási volt a forgalom az általában békésen kihalt M6-os autópályán, nem tudtam nem arra gondolni, hogy hirtelen népszerű belföldi turistacélpont lett Baranya megye! Akár így van, akár nem, már a pécsi városvezetés turisztikai kampánya előtt is rég annak kellett volna lennie, és el is mondom, miért.

1. Itt van Pécs

Noha a sok, Pécsről Budapestre költözött pécsi kifejezetten szereti szidni a várost, Pécs az elmúlt években kifejezetten élhető hely lett, köszönhetően az elmúlt évek gazdasági növekedésének, a rengeteg (részben külföldi) egyetemistának és a rájuk épülő szolgáltatásoknak. Pécs belvárosának éjszakai élete lekörözi minden magyarországi megyeszékhelyét, és erősebb péntek-szombat esték Király utcája még a budapesti bulinegyed itthoni egyeduralmát is megkérdőjelezi.

A KÖTELEZŐ KÖR PÉCS BELVÁROSÁBAN: A FŐTÉR A MA MÁR KATOLIKUS TEMPLOMKÉNT MŰKÖDŐ DZSÁMIVAL ÉS JOBBOLDALT A VÁROSHÁZÁVAL

Nem beszélve arról, hogy Pécsben egy kicsit minden benne van, ami tágabb értelemben véve Közép-Európa: a fekvése egy az egyben Zágrábé, a belváros épületei állhatnának bárhol Győrtől Kolozsváron át Ljubljanáig, a Tettye úgy fut fel a hegyre, mint bármelyik szebb város Boszniában, a dzsámiban és zsinagógában is megnyilvánuló vallási sokszínűség Szarajevót idézi, a Jókai tér bizonyos szögből nézve még Olaszországban is lehetne, egyszerre főznek sört a városban és készítenek borokat, a 6-os út úgy szeli át a belvárost, mint Belgrádot akármelyik forgalmasabb útja, az újhullámos kocsmák kínálatára Varsóban is csettintenének, a repülőtere legalább annyira működik, mint a brassói, az Európa Kulturális Fővárosa-projekt bukásának okait pedig sehol se kéne hosszabban magyarázni.

A TETTYE EGYIK MEREDEK UTCÁJA: A PÉCSBEN REJLŐ SZARAJEVÓ

Miután a pécsi kötelező látnivalókra (székesegyház, ókeresztény sírkamrák, főtéri dzsámi, Csontváry- és Vasarely-múzeumok, eleve a teljes belváros, Zsolnay-negyed, tévétorony, Tettye meg hát a pécsi kesztyűk) egy, de inkább két teljes napot simán érdemes rászánni, egy akár hosszabb hétvégére is érdemes eljönni csak a városba, és simán lehet ebből egy hosszabb nyaralás is a környékkel együtt. Aki gyerekekkel jön, imádni fogja a Mecsextrém Parkot és az állatkertet.

2. Mit nézzek meg a környéken?

+ Orfű. Tó, kemping, panorámás présház a hegytetőn.

A PÉCSTŐL 20 PERCNYI AUTÓÚTRA LÉVŐ ORFŰI (HIVATALOS NEVÉN PÉCSI) TÓ A GÁTRÓL. VAN KIÉPÍTETT STRAND, DE JOBBAK AZ INGYENES SZABADSTRANDOK.

+ Villány. Mármint a borvidék. Ha valahol sikerült rengeteg szolgáltatást és ezáltal jövedelmező üzletet építeni egy kifejezetten jól kitalált helyi termék köré, az ugyanis Villány: sikerüket sokan magyarázzák azzal, hogy a svábok összetartanak. Aki azt hiszi, hogy a legdélebbi borvidékünk már csak magas alkoholú vörösborokat tud a rozék mellett, az miután kigyönyörködte magát a Kopár-dűlőben, jöjjön el a villányi főutcai pincesorra, vagy kóstolja meg mondjuk Riczu Tamás olaszrizlingjét vagy Bakonyi Pétertől bármit. Előtte pedig olvassa el ezt a cikket a Pécsi Borozón. Így ugyanis már átugorhat megnézni Siklóst, ahol nemcsak pár méterre van egymástól a vár, a dzsámi és egy szerb ortodox templom, de az olaszrizling egyik legjobb hazai termőhelye is. És nem szabad kihagyni a két gyönyörű állapotban megóvott falut, Palkonyát és Villánykövesdet sem.

+ Mászd meg a Zengőt. A Mecsek legmagasabb pontján, a 682 méter magas Zengőn nemrég épült meg az új kilátó, megfelelő felszereléssel látni innen a Balaton-felvidéki tanúhegyeket is, anélkül meg csak simán a környéket a szlavóniai Papuktól kezdve a pécsi tévétoronyig. Érdemes venni túratérképet, azzal ugyanis kényelmesen meg lehet tervezni, hogy Hosszúhetényből merrefelé akarsz felmászni a hegyre. Én azt mondom: a szőlőhegyen át!

+ Püspökszentlászló. Évszázadokon keresztül itt pihenték ki híveiket a pécsi püspökök, van itt kastély, arborétum, több vendégház. Az ország egyik legeldugottabb, ezért leginkább stresszmentes helye, térerő se nagyon van. Érdemes lerakni az autót Hosszúhetényben, és kigyalogolni ide a völgyön át.

AZ ÓBÁNYAI PATAK VIZE CSENDESEN FOLYIK

+ Óbányai-völgy. A korábban németek lakta Óbánya és Kisújbánya nemcsak két gyönyörűen konzervált, hanem ráadásul élő falu a Mecsek völgyeiben, pluszban össze is köti őket egy népszerű turistaösvény, amit végigjárni egyenesen kötelező. 

+ A horvát Baranya. Kiskőszeg Duna-partja, a vörösmarti pincesor, a kiváló halászlevek, a kulen, a Kopácsi rét. Noha sokakat eltántorít, hogy át kell lépni hozzá a horvát határt, az Azonnali olvasóit remélhetőleg nem fogja: egy-másfél órát bőven megér az út Pécsről a falusi turizmus horvátországi központjába.

3. Hol és mit egyek, igyak?

+ Pécsen enni. Reggelizni Magyarország messze legjobb reggelizős helyén, a Reggeliben érdemes. Ebédelni/vacsorázni: a belvárosi Balkán Bisztró az ország legjobb balkáni éttermeinek egyike, ráadásul a folyóboruk a kutjevói Krauthaker pincészettől jön. A belvárostól jó tizenöt percnyi sétára lévő Krédli az egyik legszimpatikusabb étterem itthon, felélesztették és bisztrókompatibilissé tették ugyanis a baranyai sváb konyhát. És egy igazi pécsi intézmény a város fölötti Tettye vendéglő, amit hosszú évtizedek óta ugyanaz a család visz. Cukrászda: Jókai.

A BALKÁN BISZTRÓ CSEVAPJÁT ÉS PLJESKAVICÁJÁT NEM ÉRDEMES KIHAGYNI

+ A környéken enni. Hosszúhetényben egy példaértékűen felújított malomban ott az Almalomb, aminek a kedvéért több budapesti ismerősöm is képes csak azért autózni 200 kilométert, hogy ott egyen. Szintén itt van a Hosszú Kávé nevű kávézó kertjében a tavaly ősszel indult Hosszú Tányér, ami olyan szinten űzi a fine diningot, hogy az ételfotóikat látva néha úgy érzem, csak tönkretenném a művészetüket, ha megenném az ételeiket. Zengő-túrák után pedig csakis a jó értelemben vett kockásterítős Tavasz vendéglő jön szóba. Villány egy külön világ, a nevesebb pincészetek éttermei egytől egyik jók. Aki pedig a környék legjobb pizzájára vágyik, annak közmegegyezésszerűen a mohácsi szőlőhegyen a helye a Tánczos pálinkaháznál

+ Pécsen inni. Ha bor és fröccs, akkor a Vasutas borkert, egy eldugott udvar a belváros egyik szélén, itt esténként rádobnak a grillre csevapot vagy pár halat. Ha egy rendes bár, akkor a Made in Pécs, őrületesen jó ginkínálattal – itt, meg a Vasutasban a pécsi borvidék összes fontos termelőjének borait végig lehet és érdemes is kóstolni a hosszúhetényi Schunk és Szabó pincéktől a Belwardon át egészen a mohácsi Planina borházig. A Nappali vele srégen szemben hasonlót tud. Aki pedig arra kíváncsi, ki tudja-e találni a pultos, hogy mit szeret, majd rácsodálkozna, hogy még jobban is tudja, mint ő, nézzen be a színház melletti Filterbe.

+ A környéken inni. Értelemszerűen az egykoron főleg svábok által használt villányi pincesort erre találták ki, ahogyan a sokácok hazai központjának, Mohács szőlőhegyét is. Utóbbin a Planina borház zenés nyitott pincés estéket is szervez. Miután a legtöbb pécsi borvidéki pincénél nincs állandó nyitvatartás és/vagy mert a tulajdonosok napközben gyakran a szőlőben dolgoznak, érdemes felhívni őket egy-két nappal korábban, hogy tudnak-e kóstolót tartani.

HA A PÉCSI BELVÁROSBAN SÉTÁLSZ, SZAKADJ EL A BEVETT FERENCESEK UTCÁJA – JÓKAI TÉR – SZÉCHENYI TÉR – KIRÁLY UTCA ÚTVONALTÓL, MERT A KISEBB UTCÁK IS SOK SZÉP ÉPÜLETET REJTENEK. EZ ITT A KÁPTALAN UTCA, AZ ÉPÜLET VALAHA PÜSPÖKI KÖNYVTÁR VOLT.

4. Hol szálljak meg?

Pécs tele van Airbnb-kkel és hotelekkel, az egyik legegyedibb szállás viszont a Tettyén lévő Cirfandli vendégház. A falusi turizmus is kitesz magáért Baranyában: nemrég nyitottak az Almalomb hosszúhetényi elképesztően jól kinéző apartmanjai, ott van a szintén hosszúhetényi Csókakő vendégház kiváló reggelivel. A szintén a Zengő lábánál lévő Pécsvárad is erős vendégházak terén: a legújabb a nemrég nyitott Kishosszúrét, de jól néz ki az Édenkert is. Nem beszélve arról, hogy Villányban rengeteg hotel és panzió várja a turistákat.

Az Azonnalinál azon vagyunk, hogy megmutassuk nektek a járvány alatt: Magyarország tele van remek helyekkel, már a sokadik nyaralós belföldi útikalauzunkat készítjük nektek, legyen szó akár Miskolcról, a ZemplénrőlEgerről és környékéről, a nyugati végekről, a Szigetközről, de Kecskeméten és környékén is akad néznivaló. 

NYITÓKÉP: A villánykövesdi pincesor. Bakó Bea / Azonnali

FOTÓK: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek