Az ENSZ figyelmeztet: a légkondicionálás is hozzájárul a globális felmelegedéshez

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.19. 10:24

A probléma a légkondicionálókkal, hogy úgynevezett fluorozott szénhidrogéneket használnak fel a hűtésre, amelyek 11 700-szor jobban hozzájárulnak a bolygó felmelegedéséhez, mint a szén-dioxid.

Az ENSZ figyelmeztet: a légkondicionálás is hozzájárul a globális felmelegedéshez
Akár 460 millárd tonnányi üvegházhatású gáz kibocsátását is megelőzhetnénk az elkövetkezendő negyven évben, ha energiahatékony és klímabarát légkondicionáló-berendezések használatára térnénk át

– írja a Gizmodo egy új ENSZ-jelentésre hivatkozva. Az említett üvegházhatású gáz mennyisége éppen nyolcszor annyi, mint amennyi kibocsátás történt ilyen gázokból az egész világon 2018-ban.

Mi a baj a klímával?

A probléma a légkondicionálókkal, hogy fluorozott szénhidrogéneket (HFC) használnak fel a hűtésre, amelyek 11 700-szor jobban hozzájárulnak a bolygó felmelegedéséhez, mint a szén-dioxid. Vagyis ez egy ördögi kört jelent:

minél többet használjuk a légkondikat, annál inkább rontunk a klímaváltozáson, ami miatt pedig egyre több légkondicionálásra lesz szükségünk.

Egyébként a világ országainak egy része még 2016-ban megállapodott arról, globális szinten fokozatosan fogja megszüntetni  HFC-kibocsátást, ehhez egyébként uniós tagországok is csatlakoztak, és vállalták, hogy 2019-től kezdve látnak hozzá a teljesítéshez. Ha ezt valóban teljesítenék az érintettek, akkor elkerülhető lenne, hogy 0,4 Celsius-fokkal tovább melegedjen a hőmérséklet az évszázad végéig. Ugyanakkor a megállapodást eddig még csak száz ország ratifikálta (köztük egyébként Magyarország is), míg kilencvenöt ország nem, köztük olyan jelentős üvegházhatású gázt kibocsátó nagyhatalmak, mint Amerika, India vagy Kína. 

A riport szerint egyébként több mint 3,6 milliárd hűtőberendezés van világszerte, beleérvte a légkondicionálókat, hűtőket, fagyasztókat. Viszont ha nem csak azok rendelkeznének hűtőberendezésekkel, akik ezt megengedhetik maguknak, hanem mindenki, akinek szüksége van rá, akkor 2050-ig 14 milliárd ilyen eszközre lenne szükség.

További érdekesség, hogy a jelentés szerint ha megkétszereznénk 2050-ig a klímaberendezések hatékonyságát, akkor mintegy 1300 gigawattnyi villamosenergia-felhasználást spórolhatnánk meg a világon. Összehaosnlításképp: ez annyi, mint amennyi széntüzelésű energiát termelt együttesen Kína és India 2018-ban.

FOTÓ: Tiia Monto​ / Wikimedia Commons

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek