Így magyarázza meg az Orbán-kormány politikáját külföldön egy nagykövet

Szerző: Bukovics Martin
2020.07.16. 18:06

A bécsi magyar nagykövet szerint nem igaz, hogy a magyar kormány iszlámellenes lenne, arról van szó, hogy a keresztények érdekében lépnek fel.

Így magyarázza meg az Orbán-kormány politikáját külföldön egy nagykövet

Nagy Andor régi, kipróbált embere a Fidesznek. Noha Orbán Viktor Bibó-kollégiumi szobatársát nem gyakran emlegetik a magyar sajtóban, ő mindig ott volt, amikor bizalmi ember kellett egy aktuálisan fontossá vált feladatra. 1995-től Nagy Andor volt Orbán Fidesz-elnöki, majd miniszterelnöki kabinetfőnöke 2002-ig, és noha a Fidesz 2002-es vereségét követően kiszállt a politikából, hogy üzleti tanácsadó céget indítson, csak elindult a 2004-es szécsényi időközi választáson az EP-képviselővé avanzsált Surján László megüresedett mandátumáért. A parlamentből 2013 nyarán távozott, ezt követően ő volt az izraeli nagykövet 2013-2018 között, azaz Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Orbán közeledése idején, 2018 óta pedig Bécsben Magyarország ausztriai nagyköveteként szolgál.

Nagy nemrég a Kirche Innek, egy osztrák liberális katolikus havilapnak adott interjút, hogy elmagyarázza az Orbán-kormány politikáját.

Az interjú főleg a keresztényüldözésre adott magyar válaszról, azaz a Hungary Helps-programról és az üldözött keresztények megsegítéséért 2016-ban létrehozott államtitkárságról szól. Erre – mint azt a nagykövet kifejtette – azért van szükség, mert a Közel-Keleten és az afrikai Száhel-övezetben kifejezetten diszkriminálják és üldözik a keresztényeket: a 245 millió, ezekben a régiókban a vallása miatt üldözött embernek több, mint fele keresztény, vagyis „ez a 21. század leginkább elhallgatott tragédiája”. A világ nyilvánosságának határozott és sürgős intézkedéseket kell tennie ezen népirtás ellen, Magyarország pedig ehhez szállít példákat, magyarázta.

Nagy Andor elkezdte sorolni ezeket: Irakban az Iszlám Állam által 2014-ben lerombolt keresztény települések és templomok, kórházak, iskolák újjáépítésének finanszírozását vállalta magára a magyar állam, helyenként nemzetközi szervezetekkel közösen. A Kongói Demokratikus Köztársaságban egészségügyi, szociális és oktatási kezdeményezéseket is támogattak. Hogy mindez miért éri meg?

Mert cserébe Magyarország „azt kapja, amire Európának a leginkább szüksége van: ezek a keresztény hit, szeretet és türelem”.

A bécsi magyar nagykövet szerint Orbán abból indul ki, hogy a nyugati világ a maga keresztény gyökerei miatt morális felelősséggel tartozik ezen vallási és etnikai kisebbségekért, így a magyar kormány kemény migrációs politikája akkor érthető meg a maga teljességében, ha ahhoz hozzáteszik azt is, hogy segítséget nyújt azon országokban a stabilitás helyreállításában, ahonnan a kivándorlók elindulnak Európa felé. Ez az elköteleződés az egyik jele „az Orbán által újradefiniált keresztény demokrácia fogalmának” gyakorlati megvalósításának: „a problémákat helyben kell megoldani ahelyett, hogy Európába importálnánk őket”, vagyis az lenne fontos, hogy az emberek ne induljanak útnak.

Nagy Andor elmondta:

visszautasítja a vádat, miszerint a magyar kormány iszlámellenes lenne,

ez nem igaz, az viszont tény, hogy hangsúlyosan a keresztények érdekében lépnek fel. Szerinte ezt azért teszik, mert „Magyarország hagyományai és társadalma, vagyis komplett nemzeti identitása azon keresztény és szociális értékeken és etikán alapul, amelyek a római joggal és a görög filozófiával is összhangban vannak”. A magyar kormányt érő szekuláris kritikákra a nagykövet azt mondta, Magyarországon az állam és az egyház „noha szét van választva, de nem ellenfele egymásnak”: főleg szociális téren működnek együtt. Az interjú végén Nagy Andor az Orbán-kormány családpolitikáját ismertette, mondván a bevándorlás helyett Budapesten ezekben az „innovatív és okos” megoldásokban hisznek, ezért költi a kormány a magyar GDP 4 százalékát erre.

Apró érdekesség, hogy az interjút közlő Kirche In honlapján a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotelsnek van a főoldalon egy, a hévízi fürdőt reklámozó bannerje, de rákattintani sajnos nem lehet.

NYITÓKÉP: Nagy Andor előadást tart. Fotó: Bécsi magyar nagykövetség

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek