Beutazási korlátozások: már az országokon belül is lehetnek eltérő fertőzöttségi besorolású területek

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.16. 08:32

Müller Cecília tisztifőorvos dönthet arról, legyenek-e a fertőzöttként besorolt országokon belül alacsony esetszámúként megjelölt területek.

Beutazási korlátozások: már az országokon belül is lehetnek eltérő fertőzöttségi besorolású területek

Máris változtatott a kormány a vasárnap kihirdetett, szerdától életbe lépett beutazási korlátozásokon, amelyeknek célja megelőzni, hogy a külföldről Magyarországra érkezők miatt ismét beinduljon a koronavírus-járvány hazánkban.

Az eredeti tervek szerint három kategóriába sorolták az országokat: zöld, vagyis koronavírussal csak alacsonyan fertőzött, sárga, tehát kevésbé súlyos, illetve piros, azaz súlyosan fertőzött területekre. A szerda este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint viszont most már az egyes országokon belül kaphatnak eltérő besorolást a kevésbé fertőzött közigazgatási területek. 

Tehát ha egy országot sárga vagy piros jelzéssel soroltak be, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a  közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.

A besorolás pedig nem mindegy, ugyanis akárcsak eddig, úgy a továbbiakban is a zöld kategóriájú országokból szabad a belépés, viszont aki sárga vagy piros besorolású helyről érkezik, azt egészségügyi vizsgálat alá vetik, és akkor is karanténba kell kerülnie, ha nem tűnik gyanúsnak. A karantén csak úgy úszható meg, ha valaki az elmúlt öt napból 48 óra különbséggel fel tud mutatni két negatív koronavírustesztet is. Az a külföldi állampolgár pedig, aki piros jelzésű országból jön, egyáltalán nem léphet be Magyarországra.

Jelenleg a sárga jelzést kapó országok az EU-ból Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, az unión kívüliek közül pedig Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Piros jelzést pedig más országok mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Ukrajna, Montenegró és Moldova kapott, de az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok is gyakorlatilag mind pirosak Ausztráliával és Óceánia országaival együtt. További részletek a beutazási korlátozásokról itt olvashatóak.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek