+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 16. csütörtök, 08:32
Müller Cecília tisztifőorvos dönthet arról, legyenek-e a fertőzöttként besorolt országokon belül alacsony esetszámúként megjelölt területek.

Máris változtatott a kormány a vasárnap kihirdetett, szerdától életbe lépett beutazási korlátozásokon, amelyeknek célja megelőzni, hogy a külföldről Magyarországra érkezők miatt ismét beinduljon a koronavírus-járvány hazánkban.

 

Az eredeti tervek szerint három kategóriába sorolták az országokat: zöld, vagyis koronavírussal csak alacsonyan fertőzött, sárga, tehát kevésbé súlyos, illetve piros, azaz súlyosan fertőzött területekre. A szerda este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint viszont most már az egyes országokon belül kaphatnak eltérő besorolást a kevésbé fertőzött közigazgatási területek. 

 

Tehát ha egy országot sárga vagy piros jelzéssel soroltak be, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a  közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.

 

A besorolás pedig nem mindegy, ugyanis akárcsak eddig, úgy a továbbiakban is a zöld kategóriájú országokból szabad a belépés, viszont aki sárga vagy piros besorolású helyről érkezik, azt egészségügyi vizsgálat alá vetik, és akkor is karanténba kell kerülnie, ha nem tűnik gyanúsnak. A karantén csak úgy úszható meg, ha valaki az elmúlt öt napból 48 óra különbséggel fel tud mutatni két negatív koronavírustesztet is. Az a külföldi állampolgár pedig, aki piros jelzésű országból jön, egyáltalán nem léphet be Magyarországra.

 

Jelenleg a sárga jelzést kapó országok az EU-ból Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, az unión kívüliek közül pedig Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Piros jelzést pedig más országok mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Ukrajna, Montenegró és Moldova kapott, de az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok is gyakorlatilag mind pirosak Ausztráliával és Óceánia országaival együtt. További részletek a beutazási korlátozásokról itt olvashatóak.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás