+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 16. csütörtök, 15:17
Az eddigi tartományi szabályozás szerint a pártoknak ugyanannyi férfit és nőt kellett indítaniuk a tartományi választásokon. Most az AfD perelt, és nyert.

Döntött a weimari székhelyű türingiai alkotmánybíróság: alkotmányellenes a keletnémet tartomány választási törvénye, amely előírja, hogy a pártok választási listáin ugyanannyi nőnek kell szerepelnie, mint férfinak – írja a Tagesschau

 

Ne kényszerből szavazzunk nőkre

 

Stefan Kaufmann, a tartományi alkotmánybíróság elnöke úgy fogalmazott, hogy

 

a választás szabadsága megköveteli, hogy a választás ne az állam kényszerére vagy nyomására történjen.

 

A most felülírt szabályozást a türingiai Landtag (tartományi parlament) a tartományi miniszterelnök Bodo Ramelow-t is adó szélsőbalos Die Linke, a szociáldemokrata SPD és a Zöldek szavazataival fogadta el. A hivatalos cél az volt, hogy növekedjen a nők aránya a parlamentben, és hasonló okokból ilyen szabályozást fogadtak el egy másik keletnémet tartományban, Brandenburgban is.

 

A szabályozást még a tartományban különösen erős, szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) párt támadta meg, ők most ünnepelnek. Alice Weidel, a párt berlini Bundestag-frakcióvezetője Twitteren azt írta, hogy az establishment pártjai „ismét megsértették az alapvető jogokat”.

 

„Ahelyett, hogy a népet szolgálnák – ahogyan azt az Alaptörvény is előírja – az ideológiát és a saját fennmaradásukat helyezik előtérbe”

 

– kritizálta Weidel a baloldali ellenfeleit.

 

 

A kereszténydemokrata CDU tartományi elnökhelyettese, Christian Hirte szerint pedig a döntés „egy szomorú eredménye egy pusztán ideológiai projektnek, amelyet kényszerrel és szemellenzős módon léptettek hatályba”.

 

A baloldal kitart az ötlete mellett

 

A rendelkezést tavaly még megszavazó baloldali pártok viszont kiálltak a nemi kvóták mellett, ők a saját választási listájukon szeretnék azokat megtartani a döntéstől függetlenül. Erre egyébként a döntés ellenére is megvan minden jogi lehetőségük, hiszen egy párt szabadon rendelkezhet arról, hogy kiket és milyen neműeket indít a listáján, a tartományi alkotmánybíróság problémája viszont itt az volt, hogy ezt a tartományi választási törvényben minden párt számára kötelezővé tették.

 

Az SPD-s Katja Mast szerint a végcél viszont az lenne, hogy szövetségi – tehát össznémet – szinten is legyen szabályozás a nemi kvótákról, az erről szóló vitát pedig folytatni kell. A tartományi Zöldek pedig úgy vélték, hogy a most visszadobott törvény helyett kell egy új, ami megfelel az alkotmánynak, de a hatása ugyanaz.

 

„Az ítélet nem változtat a tényen, hogy a parlamentek nem a társadalmi realitásokat tükrözik, és alulreprezentáltak a nők”

 

– mondta a Zöldek berlini Bundestag-frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckhardt.

 

Mindenesetre az ítélet semmiképp sem jó hír Brandenburg számára, ahol egy hasonló szabály már 2019 januárja óta hatályban van. Erről, miután a döntést Brandenburgban is megtámadták, már ott is folyik az alkotmányos vita.

 

Jelenleg egyébként a Bundestagban – vagyis a szövetségi parlamentben, ahová a bekerülést szövetségi szinten nem szabályozza hasonló kvóta – csupán 31 százalék a női képviselők aránya. A legközelebb az egyenlőséghez Németországon belül tartományi jogokkal rendelkező hanzaváros, Hamburg van, ott 43,9 százalék a női képviselők aránya, a legtávolabb pedig Sachsen-Anhalt, ahol ugyanez az arány 21,8 százalék.

 

BORÍTÓKÉP: Türingia legismertebb terméke, a Bratwurst. Fotó: Bernd Gross / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás