Alkotmányellenes a nemi kvóta Türingiában

Szerző: Illés Gergő
2020.07.16. 15:17

Az eddigi tartományi szabályozás szerint a pártoknak ugyanannyi férfit és nőt kellett indítaniuk a tartományi választásokon. Most az AfD perelt, és nyert.

Alkotmányellenes a nemi kvóta Türingiában

Döntött a weimari székhelyű türingiai alkotmánybíróság: alkotmányellenes a keletnémet tartomány választási törvénye, amely előírja, hogy a pártok választási listáin ugyanannyi nőnek kell szerepelnie, mint férfinak – írja a Tagesschau

Ne kényszerből szavazzunk nőkre

Stefan Kaufmann, a tartományi alkotmánybíróság elnöke úgy fogalmazott, hogy

a választás szabadsága megköveteli, hogy a választás ne az állam kényszerére vagy nyomására történjen.

A most felülírt szabályozást a türingiai Landtag (tartományi parlament) a tartományi miniszterelnök Bodo Ramelow-t is adó szélsőbalos Die Linke, a szociáldemokrata SPD és a Zöldek szavazataival fogadta el. A hivatalos cél az volt, hogy növekedjen a nők aránya a parlamentben, és hasonló okokból ilyen szabályozást fogadtak el egy másik keletnémet tartományban, Brandenburgban is.

A szabályozást még a tartományban különösen erős, szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) párt támadta meg, ők most ünnepelnek. Alice Weidel, a párt berlini Bundestag-frakcióvezetője Twitteren azt írta, hogy az establishment pártjai „ismét megsértették az alapvető jogokat”.

„Ahelyett, hogy a népet szolgálnák – ahogyan azt az Alaptörvény is előírja – az ideológiát és a saját fennmaradásukat helyezik előtérbe”

– kritizálta Weidel a baloldali ellenfeleit.

A kereszténydemokrata CDU tartományi elnökhelyettese, Christian Hirte szerint pedig a döntés „egy szomorú eredménye egy pusztán ideológiai projektnek, amelyet kényszerrel és szemellenzős módon léptettek hatályba”.

A baloldal kitart az ötlete mellett

A rendelkezést tavaly még megszavazó baloldali pártok viszont kiálltak a nemi kvóták mellett, ők a saját választási listájukon szeretnék azokat megtartani a döntéstől függetlenül. Erre egyébként a döntés ellenére is megvan minden jogi lehetőségük, hiszen egy párt szabadon rendelkezhet arról, hogy kiket és milyen neműeket indít a listáján, a tartományi alkotmánybíróság problémája viszont itt az volt, hogy ezt a tartományi választási törvényben minden párt számára kötelezővé tették.

Az SPD-s Katja Mast szerint a végcél viszont az lenne, hogy szövetségi – tehát össznémet – szinten is legyen szabályozás a nemi kvótákról, az erről szóló vitát pedig folytatni kell. A tartományi Zöldek pedig úgy vélték, hogy a most visszadobott törvény helyett kell egy új, ami megfelel az alkotmánynak, de a hatása ugyanaz.

„Az ítélet nem változtat a tényen, hogy a parlamentek nem a társadalmi realitásokat tükrözik, és alulreprezentáltak a nők”

– mondta a Zöldek berlini Bundestag-frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckhardt.

Mindenesetre az ítélet semmiképp sem jó hír Brandenburg számára, ahol egy hasonló szabály már 2019 januárja óta hatályban van. Erről, miután a döntést Brandenburgban is megtámadták, már ott is folyik az alkotmányos vita.

Jelenleg egyébként a Bundestagban – vagyis a szövetségi parlamentben, ahová a bekerülést szövetségi szinten nem szabályozza hasonló kvóta – csupán 31 százalék a női képviselők aránya. A legközelebb az egyenlőséghez Németországon belül tartományi jogokkal rendelkező hanzaváros, Hamburg van, ott 43,9 százalék a női képviselők aránya, a legtávolabb pedig Sachsen-Anhalt, ahol ugyanez az arány 21,8 százalék.

BORÍTÓKÉP: Türingia legismertebb terméke, a Bratwurst. Fotó: Bernd Gross / Wikimedia Commons

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek