Egy 72 éves mozgássérültet vitt be az orosz rendőrség, mert szerintük puccsot szervezett

Szerző: Fekő Ádám
2020.07.15. 15:32

Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Egy 72 éves mozgássérültet vitt be az orosz rendőrség, mert szerintük puccsot szervezett

Az orosz hatóságok szerint társaival a kormány megbuktatását tervezte az a Vladimir Bleszkebnyij, akit múlt héten szombaton vettek őrizetbe Omszkban szélsőséges csoport létrehozásának és bűncselekmény megtervezésének vádjával.

Bleszkebnyij akár tíz év börtönt is kaphat a Moscow Times szerint, viszont az kérdés, pontosan mit tervezhetett, ugyanis egy 72 éves mozgássérült férfiról van szó, aki saját bevallása szerint őszintén hisz abban, hogy a Szovjetunió még mindig létezik, mivel harminc évvel ezelőtt nem legálisan szűnt meg.

„Évek óta csak bottal tud járni egy autóbaleset miatt. Nem találják a hatóságaink furának, hogy magához akarja venni a hatalmat?”

– tette fel a kérdést a szintén őrizetbe vett Vladimir Zsigalin, a férfi egyik ismerőse és elvtársa, aki osztozik Bleszkebnyij gondolatain a Szovjetunióról. A harmadik ismert nevű gyanúsított, Larisza Hrutszkaja még fontosnak tartotta kiemelni, el kellene fogadni, hogy az ő csoportjuk nem ellenzék, csak a Szovjetunió támogatói.

A puccs összesen öt vélt szervezőjére az FSZB maszkos emberei törtek rá, és vitték el őket, és Zsigalint vádolják a szervezet irányításával, amit egy távoli szibériai faluból intézett.

Bleszkebnyij házát át is kutatták, a feleségének azt állítva, a férje fegyveres hatalomátvételt szervezett, és erre hivatkozva foglalták le személyes tárgyait, többek közt a szovjet útlevelét, amit soha nem cserélt be oroszra.

A Szovjetunió felbomlását tagadók köre országszerte tényleg több ezer főből áll, és 2016-ban alapította meg a csoportjukat az egykori olajvállalkozó, Szergej Gyomkin. A szervezet saját bevallása szerint egymás segítésére jött létre, és havi 1000 rubelért, vagyis úgy 4300 forintért kaphatunk tagságit. Gyomkin azt állítja, elnöki megegyezés alapján a tagoknak egyáltalán nem kell fizetni például az áramért és egyéb közszolgáltatásokért.

Erről értelemszerűen se Vlagyimir Putyin, se a szolgáltatók nem tudtak, de nehéz elszámoltatni az Union SSR névre hallgató csoport tagjait, mivel az orosz hatóságokat eleve el sem ismerik legitim hatóságként, hiszen szerintük még Szovjetunió van.

Az orosz hatóságok 2018 óta szálltak rá a mozgalomra, de ilyen messzire még nem jutottak, mint most.

KIEMELT KÉP: PixelAnarchy / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek