+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 15. szerda, 15:32
Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Az orosz hatóságok szerint társaival a kormány megbuktatását tervezte az a Vladimir Bleszkebnyij, akit múlt héten szombaton vettek őrizetbe Omszkban szélsőséges csoport létrehozásának és bűncselekmény megtervezésének vádjával.

 

Bleszkebnyij akár tíz év börtönt is kaphat a Moscow Times szerint, viszont az kérdés, pontosan mit tervezhetett, ugyanis egy 72 éves mozgássérült férfiról van szó, aki saját bevallása szerint őszintén hisz abban, hogy a Szovjetunió még mindig létezik, mivel harminc évvel ezelőtt nem legálisan szűnt meg.

 

„Évek óta csak bottal tud járni egy autóbaleset miatt. Nem találják a hatóságaink furának, hogy magához akarja venni a hatalmat?”

 

– tette fel a kérdést a szintén őrizetbe vett Vladimir Zsigalin, a férfi egyik ismerőse és elvtársa, aki osztozik Bleszkebnyij gondolatain a Szovjetunióról. A harmadik ismert nevű gyanúsított, Larisza Hrutszkaja még fontosnak tartotta kiemelni, el kellene fogadni, hogy az ő csoportjuk nem ellenzék, csak a Szovjetunió támogatói.

 

A puccs összesen öt vélt szervezőjére az FSZB maszkos emberei törtek rá, és vitték el őket, és Zsigalint vádolják a szervezet irányításával, amit egy távoli szibériai faluból intézett.

 

Bleszkebnyij házát át is kutatták, a feleségének azt állítva, a férje fegyveres hatalomátvételt szervezett, és erre hivatkozva foglalták le személyes tárgyait, többek közt a szovjet útlevelét, amit soha nem cserélt be oroszra.

 

A Szovjetunió felbomlását tagadók köre országszerte tényleg több ezer főből áll, és 2016-ban alapította meg a csoportjukat az egykori olajvállalkozó, Szergej Gyomkin. A szervezet saját bevallása szerint egymás segítésére jött létre, és havi 1000 rubelért, vagyis úgy 4300 forintért kaphatunk tagságit. Gyomkin azt állítja, elnöki megegyezés alapján a tagoknak egyáltalán nem kell fizetni például az áramért és egyéb közszolgáltatásokért.

 

Erről értelemszerűen se Vlagyimir Putyin, se a szolgáltatók nem tudtak, de nehéz elszámoltatni az Union SSR névre hallgató csoport tagjait, mivel az orosz hatóságokat eleve el sem ismerik legitim hatóságként, hiszen szerintük még Szovjetunió van.

 

Az orosz hatóságok 2018 óta szálltak rá a mozgalomra, de ilyen messzire még nem jutottak, mint most.

 

KIEMELT KÉP: PixelAnarchy / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás