Az AfD egyik politikusa letakarta Berlinben Marx szobrát

Szerző: Techet Péter
2020.07.15. 17:59

A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagolták be az egyik berlini Marx-szobrot.

Az AfD egyik politikusa letakarta Berlinben Marx szobrát

Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának abortuszellenességéről ismert helyettes vezetője a szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezetével, a Fiatal Alternatívával (JA) közösen kedden fekete szemeteszsákokkal takart le Berlin Friedrichshain negyedében egy ott található Marx-szobrot. (Az akcióról készült rövid videó itt tekinthetö meg.)

A Strausberger Platzon lévő Marx-mellszobrot Stroch annak kapcsán csomagolta be és ragasztotta le, hogy szerinte az európai baloldal – az amerikai szobordöntési vitákat követve – „képrombolásba” kezdett.

Az AfD politikusa tehát nem Marx ellen, hanem a szobrok újraértékelése, eltávolítása ellen akart tüntetni

azzal, hogy egy baloldali, de vitatott személy szobrát takarták le. Az AfD politikusa szerint a baloldal a jelenlegi vitákban „csak a saját ikonjait óvja”, holott

„Marx rasszista és antiszemita volt”.

Hogy az akció tehát nem Marx ellen irányult, bizonyítja az is: von Storch csak 20 percig hagyta fenn a szobron a szemeteszsákot, azt utána maga távolította el.

BEATRIX VON STORCH AZ AFD FRAKCIÓJÁNAK HELYETTES VEZETŐJE A BUNDESTAGBAN, A PÁRT NEMZETI KONZERVATÍV SZÁRNYÁHOZ TARTOZÓ ARISZTOKRATA SZÁRMAZÁSÚ POLITIKUS FŐLEG AZ ABORTUSZELLENES VÉLEMÉNYÉVEL ISMERT A KÖZÉLETBEN. FOTÓ: BvS / FB

A helyszínre a rendőrség is kiérkezett, az akcióban résztvevőket igazoltatták. A politikusnő és fiatal aktivistái ellen a Berlinben a kínai koronavírus miatt szigorú gyülekezési törvény megsértése ellen kezdeményezhetnek eljárást, az akciót ugyanis nem is jelentették be előzetesen.

A német fővárosban Karl Marx nevét több utca és tér is viseli: Kelet-Berlin egyik legfontosabb sugárútja mai napig a Karl-Marx-Allee, annak elején található a Strausberger Platz. De a nyugat-berlini Neuköllnben is van egy Karl-Marx-Straße. Szobra pedig nem csak a Strausberger Platzon van: Berlin belvárosi kerületében, a Mittében például egy egészalakos ülő Marxot és álló Engelst ábrázoló szobor található.

Az Azonnalin jelenleg zajlik egy vita a szobordöntésekről, az írásokat itt olvashatod vissza.

NYITÓKÉP: Marx szobra a Strausberger Platzon (részlet) / Ferran Cornellà, Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek