+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 15. szerda, 17:59
A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagolták be az egyik berlini Marx-szobrot.

Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának abortuszellenességéről ismert helyettes vezetője a szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezetével, a Fiatal Alternatívával (JA) közösen kedden fekete szemeteszsákokkal takart le Berlin Friedrichshain negyedében egy ott található Marx-szobrot. (Az akcióról készült rövid videó itt tekinthetö meg.)

 

A Strausberger Platzon lévő Marx-mellszobrot Stroch annak kapcsán csomagolta be és ragasztotta le, hogy szerinte az európai baloldal – az amerikai szobordöntési vitákat követve – „képrombolásba” kezdett.

 

Az AfD politikusa tehát nem Marx ellen, hanem a szobrok újraértékelése, eltávolítása ellen akart tüntetni

 

azzal, hogy egy baloldali, de vitatott személy szobrát takarták le. Az AfD politikusa szerint a baloldal a jelenlegi vitákban „csak a saját ikonjait óvja”, holott

 

„Marx rasszista és antiszemita volt”.

 

Hogy az akció tehát nem Marx ellen irányult, bizonyítja az is: von Storch csak 20 percig hagyta fenn a szobron a szemeteszsákot, azt utána maga távolította el.

 

BEATRIX VON STORCH AZ AFD FRAKCIÓJÁNAK HELYETTES VEZETŐJE A BUNDESTAGBAN, A PÁRT NEMZETI KONZERVATÍV SZÁRNYÁHOZ TARTOZÓ ARISZTOKRATA SZÁRMAZÁSÚ POLITIKUS FŐLEG AZ ABORTUSZELLENES VÉLEMÉNYÉVEL ISMERT A KÖZÉLETBEN. FOTÓ: BvS / FB

 

A helyszínre a rendőrség is kiérkezett, az akcióban résztvevőket igazoltatták. A politikusnő és fiatal aktivistái ellen a Berlinben a kínai koronavírus miatt szigorú gyülekezési törvény megsértése ellen kezdeményezhetnek eljárást, az akciót ugyanis nem is jelentették be előzetesen.

 

A német fővárosban Karl Marx nevét több utca és tér is viseli: Kelet-Berlin egyik legfontosabb sugárútja mai napig a Karl-Marx-Allee, annak elején található a Strausberger Platz. De a nyugat-berlini Neuköllnben is van egy Karl-Marx-Straße. Szobra pedig nem csak a Strausberger Platzon van: Berlin belvárosi kerületében, a Mittében például egy egészalakos ülő Marxot és álló Engelst ábrázoló szobor található.

 

Az Azonnalin jelenleg zajlik egy vita a szobordöntésekről, az írásokat itt olvashatod vissza.

 

NYITÓKÉP: Marx szobra a Strausberger Platzon (részlet) / Ferran Cornellà, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás