+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 15. szerda, 17:59
A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagolták be az egyik berlini Marx-szobrot.

Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának abortuszellenességéről ismert helyettes vezetője a szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezetével, a Fiatal Alternatívával (JA) közösen kedden fekete szemeteszsákokkal takart le Berlin Friedrichshain negyedében egy ott található Marx-szobrot. (Az akcióról készült rövid videó itt tekinthetö meg.)

 

A Strausberger Platzon lévő Marx-mellszobrot Stroch annak kapcsán csomagolta be és ragasztotta le, hogy szerinte az európai baloldal – az amerikai szobordöntési vitákat követve – „képrombolásba” kezdett.

 

Az AfD politikusa tehát nem Marx ellen, hanem a szobrok újraértékelése, eltávolítása ellen akart tüntetni

 

azzal, hogy egy baloldali, de vitatott személy szobrát takarták le. Az AfD politikusa szerint a baloldal a jelenlegi vitákban „csak a saját ikonjait óvja”, holott

 

„Marx rasszista és antiszemita volt”.

 

Hogy az akció tehát nem Marx ellen irányult, bizonyítja az is: von Storch csak 20 percig hagyta fenn a szobron a szemeteszsákot, azt utána maga távolította el.

 

BEATRIX VON STORCH AZ AFD FRAKCIÓJÁNAK HELYETTES VEZETŐJE A BUNDESTAGBAN, A PÁRT NEMZETI KONZERVATÍV SZÁRNYÁHOZ TARTOZÓ ARISZTOKRATA SZÁRMAZÁSÚ POLITIKUS FŐLEG AZ ABORTUSZELLENES VÉLEMÉNYÉVEL ISMERT A KÖZÉLETBEN. FOTÓ: BvS / FB

 

A helyszínre a rendőrség is kiérkezett, az akcióban résztvevőket igazoltatták. A politikusnő és fiatal aktivistái ellen a Berlinben a kínai koronavírus miatt szigorú gyülekezési törvény megsértése ellen kezdeményezhetnek eljárást, az akciót ugyanis nem is jelentették be előzetesen.

 

A német fővárosban Karl Marx nevét több utca és tér is viseli: Kelet-Berlin egyik legfontosabb sugárútja mai napig a Karl-Marx-Allee, annak elején található a Strausberger Platz. De a nyugat-berlini Neuköllnben is van egy Karl-Marx-Straße. Szobra pedig nem csak a Strausberger Platzon van: Berlin belvárosi kerületében, a Mittében például egy egészalakos ülő Marxot és álló Engelst ábrázoló szobor található.

 

Az Azonnalin jelenleg zajlik egy vita a szobordöntésekről, az írásokat itt olvashatod vissza.

 

NYITÓKÉP: Marx szobra a Strausberger Platzon (részlet) / Ferran Cornellà, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás