Miért nem szavazott az ellenzék nagy része a kormány EU-t zsaroló javaslatáról?

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.14. 19:00

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Miért nem szavazott az ellenzék nagy része a kormány EU-t zsaroló javaslatáról?

Országgyűlési határozatot fogadott el a fideszes többségű parlament arról kedden, hogy csak akkor adja jóváhagyását a kormány az EU többéves pénzügyi keretéhez és a koronavírus-válság miatti közös EU-s hitelfelvételhez, ha erről a csomagról leválasztják azt a javaslatot, amely jogállamisági feltételekhez kötné az EU-s pénzek kifizetését és leálltják a folyamatban lévő hetes cikkes eljárásokat. Részletesen itt írtunk az országgyűlési határozatról, amellyel Orbán Viktor megmutatná az uniónak, hogy ő is tud pénzzel zsarolni. 

Az országgyűlési határozatra a Fidesz-KDNP politikusain kívül csak a független (ex-mihazánkos) Volner János és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő nyomott igent, míg az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik szavazott ellene nemmel. Ez azt jelenti, hogy

sem az MSZP, sem a DK, sem az LMP, sem pedig a Párbeszéd politikusai nem nyomtak gombot a szavazáskor.

De vajon miért tartották jó ötletnek ezen ellenzéki frakciók, hogy ne nyilvánítsák ki szavazással a véleményüket? Az Azonnali megkérdezte tőlük.

Kamu, színjáték, mutatvány

„A papír, amit leraktak, semmi más, mint egy zsaroló levél, ami kizárólag Orbán tárgyalási pozícióját hivatott erősíteni. Azt is látjuk, hogy miközben vállalhatatlan tartalmak vannak benne, semmire nem kötelezi a kormányt, ez hatalmas kamu” – mondta az Azonnalinak a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, Tordai Bence. Szerinte az sem lett volna jobb, ha bemennek és leszavazzák a javaslatot,

„akkor meg úgyis csak megkaptuk volna, hogy nem támogatjuk, hogy az ország uniós pénzhez jusson,”

miközben szerinte éppen, hogy ezen dolgoznak. Igaz, ők azt szeretnék elérni, hogy az uniós pénzek „a valódi címzettekhez” jussanak el, például önkormányzatokhoz, civilekhez, vállalatokhoz. Mint mondta, erre törekszik Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is.

A DK-s Arató Gergely, aki a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese, arról beszélt az Azonnalinak:

„ez egy bábszínház volt, fölösleges mutatvány kizárólag belpolitikai célokra”,

hiszen a kormány felhatalmazása és felelőssége a határozati javaslat nélkül is megvan arra, hogy képviselje az Európai Tanácsban Magyarországot. Ráadásul Arató szerint magában a határozati javaslatban össze nem illő elemeket dobáltak össze, vagyis 
nem lehetett erről érdemben véleményt nyilvánítani.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt: amint Harangozó Tamás képviselőtársa is elmondta a parlamentben, az MSZP hiába adott be módosítást a kormánypártok határozati javaslatához, azt ők leszavazták. Pedig módosításaik egy része ismerős lehetett a Fidesznek, ugyanis a Fidesz 2009-es EP-programjának egyes elemeit szavaztatták volna meg. Például azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. 

„Külön bicskanyitogató, hogy nemet mondtak azokra az értékekre, amik 2009-ben még fontosak voltak a Fidesznek”. Így Bangóné szerint az MSZP nem akart részt venni a „a színjátékban”, amiben Orbán uniós országokat zsarol. (Egyébként azzal, hogy hogyan lett a 2009-es Fidesz a mai Fidesz egyik legfőbb ellenfele, már az Azonnali is foglalkozott, erről itt írtunk részletesebben)

„Se igennel, se nemmel nem tudtunk volna szavazni, ebben a helyzetben az volt a legvilágosabb, ha nem szavazunk” – ezt már az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt mondta az Azonnalinak.

Az LMP ugyanis magát a nagy közös uniós hitelfelvételt is kifogásolja,

szerintük ez ugyanis adósságcsapdába fogja zárni a magyar fiatalokat, akik majd törleszthetik ezt a paksi bővítés, illetve a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése miatt felvett hitelekkel együtt.

Tehát az LMP legfeljebb akkor támogatná a hitelfelvételt, ha az „nem a betonba fektetne be, hanem a humántőkébe”, és a területi-, illetve bérkülönbségek csökkentenését célozná a mag- és perifériaországok között. Ehhez képest az LMP nem látja „a nagy szabadságharcos politizálást” a Fidesznél, szerintük a kormánypártok is belesimultak az uniós elitbe, és biztosak benne, hogy háttéralkuk révén bele fognak menni a hitelfelvételbe. (Az uniós hitelcsomagról és az általa kiváltott, tagállamok közti ellentétekről itt és itt olvashatsz részletesen az Azonnalin.)

Van-e másnak is problémája a közös uniós hitelfelvétellel?

A DK támogatja a közös hitelfelvételt, mint Arató Gergely fogalmazott: az egész Európai Uniónak és Magyarországnak szüksége van erre a típusú gazdaságélénkítő eszközre, igaz, a részletein lehetne vitatkozni, mit kéne másképp csinálni. Ugyanakkor a 2008-as válság megmutatta, hogy arra kell fordítania forrásokat, amik a hosszú távú gazdasági élénkítést segítik.

Hogy az MSZP egyetért-e a hitelfelvétellel, arra Bangóné azt mondta, ők azzal értenek egyet, hogy azoknak a tagországoknak nyújtsanak segítséget, akik bajban vannak, ennek egyik lehetséges módja az anyagi segítség.

Ami a Párbeszédet illeti, Tordai Bence azt mondta kérdésünkre: nincs gondjuk a hitelfelvétellel, „nem akkor kell megszorító politikát csinálni, mikor válság van”, ráadásul szerintük az egyetlen szereplő, aki jó feltételekkel tud pénzhez jutni, az az EU.

Egyébként a hitel visszafizetése kapcsán ők azt támogatnák, hogy ne a tagállami befizetéseket növeljék, hanem legyenek saját forrásai az uniónak, például vessen ki adót, mondjuk egyes tevékenységek megadóztatása révén, ilyen lehetne a harmadik országból érkező áruk vámolása. Összességében pedig

előremutatónak tartják, ha nem az államok adósodnak el jobban, „hanem az EU közösen vállal felelősséget és szolidáris”.

NYITÓKÉP: Azonnali, Arató Gergely / Facebook, MSZP / Facebook, Tordai Bence / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek