Lengyelország választ. De hogyan kampányolnak Varsóban?

Szerző: Illés Gergő
2020.07.12. 08:42

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Lengyelország választ. De hogyan kampányolnak Varsóban?

A LENGYEL ÉRDEKEK ELNÖKE – HIRDETI MAGÁRÓL AZ ÚJRAVÁLASZTÁSRA KÉSZÜLŐ ANDRZEJ DUDA. A KORMÁNYPÁRTI JELÖLTTEL NEM KÖNNYŰ „ÖSSZETALÁLKOZNI” A MASSZÍVAN ELLENZÉKI VARSÓBAN. EZ A PLAKÁT IS A KORMÁNYPÁRT PIS SZÉKHÁZA MELLETT JÖTT SZEMBE.

AZ ÚN. LENGYEL ÉRDEKEKRE CÉLZÓ KORMÁNYPÁRTI KAMPÁNYÜZENETBŐL MÁR IMPLICITE IS KIRAJZOLÓDIK A PIS EGYIK KAMPÁNYTÉMÁJA, NEVEZETESEN AZ, HOGY AZ ELLENZÉKI TRZASKOWSKI KÜLFÖLDI ÉRDEKEKET KÉPVISELNE. A KÖZTÉVÉ ÉS JAROSLAW KACZYNSKI SZERINT PÉLDÁUL TRZASKOWSKI A ZSIDÓKNAK ADNÁ A LENGYELEK PÉNZÉT, DUDA SZERINT PEDIG ELLENFELE MÖGÖTT A NÉMET NAGYVÁLLALATOK ÁLLNAK.

RAFAL TRZASKOWSKIVAL MÁR KÖNNYEBB ÖSSZETALÁLKOZNI, NEM VÉLETLENÜL: MÁSFÉL ÉVE Ő VARSÓ FŐPOLGÁRMESTERE, MOST PEDIG AZ „ERŐS ELNÖK, KÖZÖS LENGYELORSZÁG” SZLOGENNEL NYOMUL. ISMÉT EGY BURKOLT ÜZENET: A TRZASKOWSKI-KAMPÁNY FŐ TÉMÁJA, HOGY DUDA ELNÖKKÉNT GYENGE, HISZEN CSUPÁN A KORMÁNYPÁRT ELNÖKE, KACZYNSKI BÁBJAKÉNT MŰKÖDIK. AZ ELLENZÉK SZÁMÁRA ÍGY KÜLÖNÖSEN NAGY A TÉT: AZ ELNÖK MEGVÉTÓZHATJA A PIS-ES TÖBBSÉGŰ PARLAMENT ÁLTAL ELFOGADOTT JAVASLATOKAT. 

„VÉLETLENÜL” AZ EGÉSZ VÁROS HA NEM IS A FŐVÁROST IRÁNYÍTÓ TRZASKOWSKI FEJÉVEL, DE ÖNKORMÁNYZATI, SZAVAZÁSRA BUZDÍTÓ PLAKÁTOKKAL VAN TELE. EZEN PÉLDÁUL AZ ÁLL, HOGY „AKI SZAVAZ, AZ SZÁMÍT”.

EZEN A KÖZBICIKLIN PEDIG AZ ÁLL, HOGY MENJ BRINGÁVAL SZAVAZNI.

EZ IS ÖNKORMÁNYZATI PLAKÁT, TEHÁT PAPÍRON SEMMI KÖZE A VÁLASZTÁSHOZ, DE NEHÉZ MÁSKÉPP LÁTNI, MINT KAMPÁNYÜZENETKÉNT. TRZASKOWSKI EZEN AZZAL BÜSZKÉLKEDIK, HOGY „BETARTJUK, AZ ÍGÉRETEINKET”, HISZEN 2020 SZEPTEMBERÉBEN 14 500 INGYENES BÖLCSŐDEI HELYET OSZTANAK KI, KÉTSZER TÖBBET, MINT 2018-BAN, MIKOR TRZASKOWSKI LETT A VÁROS POLGÁRMESTERE. (AMÚGY ELŐTTE IS PO-S VEZETÉSE VOLT VARSÓNAK.)

A LENGYEL PARLAMENT, A SZEJM ÉPÜLETE ELŐTT MÁR ÉVEK ÓTA VAN EGY ELLENZÉKI KITELEPÜLÉS, A KOREOGRÁFIA AZ ILYESMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ITTHONI TESTVÉREIHEZ HASONLÓ: ELLENZÉKI PLAKÁTOK, ALKOTMÁNYFÉLTÉS, SOK-SOK FOTÓ TÜNTETÉSEKRŐL, EGY SÁTORBAN PEDIG PÁR AKTIVISTA LÉZENG.

A DEMOKRATA LENGYEL MEGFELELŐJE, AZ ULTRAKONZERVATÍV, ULTRAKORMÁNYPÁRTI SIECI A LOKÁL ÁLTAL KIKÖVEZETT, ELTORZULT ARCÚ ELLENZÉKIEKET CÍMLAPRA MONTÁZSOLÓ ISKOLÁT KÖVETI. A CÍMLAPSZTORI: „ELMONDJUK, TRZASKOWSKI ÉS AZ EMBEREI HOGYAN PUSZTÍTOTTÁK EL A FÜGGETLENSÉG MENETÉT”. NOVEMBER 11-ÉN ÉVENTE TÖBB SZÁZEZER LENGYEL ÉS NACIONALISTA MEGY FELVONULNI ERRE A MENETRE.

ÓRIÁSI DEMONSTRÁCIÓ A BÍRÁK JOGTALANSÁGAI ELLEN: ÍGY A  SZINTÉN PIS-ES GAZETA POLSKA. A LENGYEL IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSI REFORM ÉVEK ÓTA A LENGYEL BELPOLITIKA FŐ TÉMÁJA, A KORMÁNYPÁRT SZERINT A BÍRÓSÁGOK TELE VANNAK POSZTKOMMUNISTÁKKAL, AZ ELLENZÉK SZERINT KACZYNSKIÉK A BÍRÓI FÜGGETLENSÉGET PRÓBÁLJÁK FELSZÁMOLNI.

FEL, FEL, TRZASKOWSKI: A LENGYEL HIMNUSZ SZÖVEGÉRE RÍMEL A NEWSWEEK CÍMLAPJA, CSAK AZ EREDETI SZÖVEGBEN TRZASKOWSKI HELYETT JAN HENRYK DĄBROWSKI LENGYEL NEMZETI HŐS NEVE SZEREPEL. A LAPBAN ÖT OLDALAS RIPORT A TRZASKOWSKI-KAMPÁNY UTOLSÓ NAPJAIRÓL, A PREFERENCIA ELÉG EGYÉRTELMŰ.

„GYERÜNK, TRZA!” – AZT SEM NEHÉZ BELŐNI, KINEK SZORÍTANAK A POLITYKA HETILAPNÁL. SZERINTÜK „MOST VAN AZ UTOLSÓ ESÉLY MEGFÉKEZNI JAROSLAW KACZYNSKI ÉS EMBEREI HATALMÁT”.

NAPILAPKÉNT IS MEG LEHET VENNI A KORMÁNYPÁRTI GAZETA POLSKÁT, ITT A CÍMLAPSZTORI AZ, HOGY TRZASKOWSKIÉK „KIÁRUSÍTOTTÁK VARSÓT” – LEGALÁBBIS EGY PIS-ES PARLAMENTI KÉPVISELŐ SZERINT AZÉRT, MERT A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ ENERGIA NÉMET, A FŰTÉS FRANCIA KEZEKBEN VAN. AZT IS MEGTUDHATJUK, HOGY DUDÁNAK A CSALÁDJA A LEGFONTOSABB.

HÜLYESÉG ELLEN NINCS OLTÁS – DUDA OLTÁSELLENES SZLOGENJEIT KRITIZÁLJA A TRYBUNA NAPILAP, UGYANIS AZ ELNÖK TÖBB OLYAN MEGNYILATKOZÁST IS TETT AZ ELMÚLT NAPOKBAN, MISZERINT NEM KÉNE KÖTELEZŐVÉ TENNI A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁST, ÉS HOGY Ő ÁLTALÁNOSSÁGBAN NEM TÁMOGATJA A KÖTELEZŐ OLTÁSOKAT.

VASKOS ZSIDÓZÁSSAL NYOMUL A GAZETA WARSZAWSZKA, VÉSZJÓSLÓAN KÖZLIK, HOGY TRZASKOWSKI NYERT IZRAELBEN ÉS A LENGYEL BÖRTÖNÖKBEN IS. A CÍMLAPSZTORI A SZÉLSŐJBBOS KONFEDERACJA SZAVAZÓIT CÉLOZZA, A WARSZAWSZKA SZERINT „NEM MOST VAN ITT AZ IDŐ ELNÖKÖT VÁLTANI”.

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek