+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 12. vasárnap, 08:42
Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A LENGYEL ÉRDEKEK ELNÖKE – HIRDETI MAGÁRÓL AZ ÚJRAVÁLASZTÁSRA KÉSZÜLŐ ANDRZEJ DUDA. A KORMÁNYPÁRTI JELÖLTTEL NEM KÖNNYŰ „ÖSSZETALÁLKOZNI” A MASSZÍVAN ELLENZÉKI VARSÓBAN. EZ A PLAKÁT IS A KORMÁNYPÁRT PIS SZÉKHÁZA MELLETT JÖTT SZEMBE.

 

AZ ÚN. LENGYEL ÉRDEKEKRE CÉLZÓ KORMÁNYPÁRTI KAMPÁNYÜZENETBŐL MÁR IMPLICITE IS KIRAJZOLÓDIK A PIS EGYIK KAMPÁNYTÉMÁJA, NEVEZETESEN AZ, HOGY AZ ELLENZÉKI TRZASKOWSKI KÜLFÖLDI ÉRDEKEKET KÉPVISELNE. A KÖZTÉVÉ ÉS JAROSLAW KACZYNSKI SZERINT PÉLDÁUL TRZASKOWSKI A ZSIDÓKNAK ADNÁ A LENGYELEK PÉNZÉT, DUDA SZERINT PEDIG ELLENFELE MÖGÖTT A NÉMET NAGYVÁLLALATOK ÁLLNAK.

 

RAFAL TRZASKOWSKIVAL MÁR KÖNNYEBB ÖSSZETALÁLKOZNI, NEM VÉLETLENÜL: MÁSFÉL ÉVE Ő VARSÓ FŐPOLGÁRMESTERE, MOST PEDIG AZ „ERŐS ELNÖK, KÖZÖS LENGYELORSZÁG” SZLOGENNEL NYOMUL. ISMÉT EGY BURKOLT ÜZENET: A TRZASKOWSKI-KAMPÁNY FŐ TÉMÁJA, HOGY DUDA ELNÖKKÉNT GYENGE, HISZEN CSUPÁN A KORMÁNYPÁRT ELNÖKE, KACZYNSKI BÁBJAKÉNT MŰKÖDIK. AZ ELLENZÉK SZÁMÁRA ÍGY KÜLÖNÖSEN NAGY A TÉT: AZ ELNÖK MEGVÉTÓZHATJA A PIS-ES TÖBBSÉGŰ PARLAMENT ÁLTAL ELFOGADOTT JAVASLATOKAT. 

 

„VÉLETLENÜL” AZ EGÉSZ VÁROS HA NEM IS A FŐVÁROST IRÁNYÍTÓ TRZASKOWSKI FEJÉVEL, DE ÖNKORMÁNYZATI, SZAVAZÁSRA BUZDÍTÓ PLAKÁTOKKAL VAN TELE. EZEN PÉLDÁUL AZ ÁLL, HOGY „AKI SZAVAZ, AZ SZÁMÍT”.

 

EZEN A KÖZBICIKLIN PEDIG AZ ÁLL, HOGY MENJ BRINGÁVAL SZAVAZNI.

 

EZ IS ÖNKORMÁNYZATI PLAKÁT, TEHÁT PAPÍRON SEMMI KÖZE A VÁLASZTÁSHOZ, DE NEHÉZ MÁSKÉPP LÁTNI, MINT KAMPÁNYÜZENETKÉNT. TRZASKOWSKI EZEN AZZAL BÜSZKÉLKEDIK, HOGY „BETARTJUK, AZ ÍGÉRETEINKET”, HISZEN 2020 SZEPTEMBERÉBEN 14 500 INGYENES BÖLCSŐDEI HELYET OSZTANAK KI, KÉTSZER TÖBBET, MINT 2018-BAN, MIKOR TRZASKOWSKI LETT A VÁROS POLGÁRMESTERE. (AMÚGY ELŐTTE IS PO-S VEZETÉSE VOLT VARSÓNAK.)

 

A LENGYEL PARLAMENT, A SZEJM ÉPÜLETE ELŐTT MÁR ÉVEK ÓTA VAN EGY ELLENZÉKI KITELEPÜLÉS, A KOREOGRÁFIA AZ ILYESMI KEZDEMÉNYEZÉSEK ITTHONI TESTVÉREIHEZ HASONLÓ: ELLENZÉKI PLAKÁTOK, ALKOTMÁNYFÉLTÉS, SOK-SOK FOTÓ TÜNTETÉSEKRŐL, EGY SÁTORBAN PEDIG PÁR AKTIVISTA LÉZENG.

 

A DEMOKRATA LENGYEL MEGFELELŐJE, AZ ULTRAKONZERVATÍV, ULTRAKORMÁNYPÁRTI SIECI A LOKÁL ÁLTAL KIKÖVEZETT, ELTORZULT ARCÚ ELLENZÉKIEKET CÍMLAPRA MONTÁZSOLÓ ISKOLÁT KÖVETI. A CÍMLAPSZTORI: „ELMONDJUK, TRZASKOWSKI ÉS AZ EMBEREI HOGYAN PUSZTÍTOTTÁK EL A FÜGGETLENSÉG MENETÉT”. NOVEMBER 11-ÉN ÉVENTE TÖBB SZÁZEZER LENGYEL ÉS NACIONALISTA MEGY FELVONULNI ERRE A MENETRE.

 

ÓRIÁSI DEMONSTRÁCIÓ A BÍRÁK JOGTALANSÁGAI ELLEN: ÍGY A  SZINTÉN PIS-ES GAZETA POLSKA. A LENGYEL IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSI REFORM ÉVEK ÓTA A LENGYEL BELPOLITIKA FŐ TÉMÁJA, A KORMÁNYPÁRT SZERINT A BÍRÓSÁGOK TELE VANNAK POSZTKOMMUNISTÁKKAL, AZ ELLENZÉK SZERINT KACZYNSKIÉK A BÍRÓI FÜGGETLENSÉGET PRÓBÁLJÁK FELSZÁMOLNI.

 

FEL, FEL, TRZASKOWSKI: A LENGYEL HIMNUSZ SZÖVEGÉRE RÍMEL A NEWSWEEK CÍMLAPJA, CSAK AZ EREDETI SZÖVEGBEN TRZASKOWSKI HELYETT JAN HENRYK DĄBROWSKI LENGYEL NEMZETI HŐS NEVE SZEREPEL. A LAPBAN ÖT OLDALAS RIPORT A TRZASKOWSKI-KAMPÁNY UTOLSÓ NAPJAIRÓL, A PREFERENCIA ELÉG EGYÉRTELMŰ.

 

„GYERÜNK, TRZA!” – AZT SEM NEHÉZ BELŐNI, KINEK SZORÍTANAK A POLITYKA HETILAPNÁL. SZERINTÜK „MOST VAN AZ UTOLSÓ ESÉLY MEGFÉKEZNI JAROSLAW KACZYNSKI ÉS EMBEREI HATALMÁT”.

 

NAPILAPKÉNT IS MEG LEHET VENNI A KORMÁNYPÁRTI GAZETA POLSKÁT, ITT A CÍMLAPSZTORI AZ, HOGY TRZASKOWSKIÉK „KIÁRUSÍTOTTÁK VARSÓT” – LEGALÁBBIS EGY PIS-ES PARLAMENTI KÉPVISELŐ SZERINT AZÉRT, MERT A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ ENERGIA NÉMET, A FŰTÉS FRANCIA KEZEKBEN VAN. AZT IS MEGTUDHATJUK, HOGY DUDÁNAK A CSALÁDJA A LEGFONTOSABB.

 

HÜLYESÉG ELLEN NINCS OLTÁS – DUDA OLTÁSELLENES SZLOGENJEIT KRITIZÁLJA A TRYBUNA NAPILAP, UGYANIS AZ ELNÖK TÖBB OLYAN MEGNYILATKOZÁST IS TETT AZ ELMÚLT NAPOKBAN, MISZERINT NEM KÉNE KÖTELEZŐVÉ TENNI A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁST, ÉS HOGY Ő ÁLTALÁNOSSÁGBAN NEM TÁMOGATJA A KÖTELEZŐ OLTÁSOKAT.

 

VASKOS ZSIDÓZÁSSAL NYOMUL A GAZETA WARSZAWSZKA, VÉSZJÓSLÓAN KÖZLIK, HOGY TRZASKOWSKI NYERT IZRAELBEN ÉS A LENGYEL BÖRTÖNÖKBEN IS. A CÍMLAPSZTORI A SZÉLSŐJBBOS KONFEDERACJA SZAVAZÓIT CÉLOZZA, A WARSZAWSZKA SZERINT „NEM MOST VAN ITT AZ IDŐ ELNÖKÖT VÁLTANI”.

 

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás