+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 12. vasárnap, 11:49
A koronavírus-járvány felfutása elleni intézkedéseket jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Itthon egyelőre nem indokoltak a korlátozások, de a külföldről hazatérőknek szerdától szigorítások lesznek, karanténkötelezettséget, illetve kötelező tesztet írnak elő a magyaroknak többek közt a Nagy-Britanniából, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából való belépés esetén is. Utóbbiból külföldiek be se léphetnek.

Csütörtökön az M1-en Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő már arról beszélt, hogy összeült az operatív törzs, és elképzelhető, hogy ismét bizonyos szigorításokra kell majd számítani.

 

Aztán pénteken Orbán Viktor a Kossuth Rádióban már belengette, hogy napokon belül újra korlátozások jöhetnek a nagyobb számú koronavírus-fertőzések elkerülése érdekében. Bár Magyarországon a hivatalos adatok szerint hetek óta csak néhány új esetet regisztrálnak (az aktív esetek száma jelenleg 603), a környező országok közül Horvátországban, Romániában és Szerbiában is ismét jelentősen növekedett a koronavírusos betegek száma.

 

Ugyanaznap erősített rá a miniszterelnök szavaira Kásler Miklós EMMI-miniszter, aki a minisztérium Facebook-oldalán megosztott videóban beszélt arról, hogy meglátása szerint

 

„a környezetünkben elindult a második hullám, vagy ha úgy tetszik, az első hullám második fázisa erősödött fel. Ez a helyzet az én megítélésem szerint nagyon hasonlít a márciusi eleji helyzethez”.

 

Ezek után szombaton arról érkezett hír, hogy vasárnap Gulyás Gergely konkrét, a koronavírus terjedését akadályozó intézkedéseket jelent be.

 

Ez most meg is történt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az alábbi döntéseket ismertette:

 

+ hazai korlátozások bevezetése nem indokolt, mert a fertőzések száma itthon csökken;

 

+ három kategóriába sorolják a külföldi országokat: zöld (alacsony fertőzöttségű), sárga (kevésbé súlyos) és piros (súlyos);

 

+ magyar és nem magyar állampolgárokra eltérő szabályok vonatkoznak;

 

+ sárga vagy piros jelzésű országból érkezve (átutazás esetén is) a magyarokat egészségügyi ellenőrzés alá vetik, ha fertőzésgyanúsak, 14 napos karanténba vonulnak. Ha nem gyanúsak, akkor is karanténba kell menniük, hacsak az elmúlt öt napból 48 óra különbséggel nem tudnak felmutatni két negatív koronavírustesztet;

 

+ külföldiek esetén sárga országból megegyeznek a feltételek, piros jelzésű országból viszont nincs lehetőség belépni Magyarország területére;

 

+ az áruforgalom és a tranzitforgalom, illetve a hivatalos utak nem esnek a szabályozás alá, de ezekben az esetekben is sor kerülhet vizsgálatra. Ahogy a zöld országokból történő beutazás esetén is bármikor előfordulhat szúrópróbaszerű ellenőrzés;

 

+ különös esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést a karanténkötelezettség alól;

 

+ a kormány rendszeresen felülvizsgálja majd az országok listáját, sürgős esetben azonnal változtat egy-egy ország besorolásán;

 

+ a jelenleg

 

sárga jelzést kapó országok az EU-ból Bulgária, Portugália, Románia és Svédország,

 

az unión kívüliek közül pedig Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok;

 

+ piros jelzésűek Európában: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Ukrajna, Montenegró és Moldova;

 

+ az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok gyakorlatilag mind pirosak, Ausztráliával és Óceániával együtt;

 

+ egyelőre Horvátország az emelkedő fertőzésszámok ellenére is a zöld kategóriában marad;

 

Augusztus elsejéig vállalja a kormány a teszteléssel kapcsolatos költségeket, ezután azonban mindenkinek magának kell állnia a tesztelés költségeit, ha el akarja kerülni a karanténba vonulást. Gulyás ezt azzal indokolta: egyéni felelősség a külföldre utazás.

 

Azt is elmondta: július közepén dönt a kormány arról, megtartják-e az augusztus 20-i ünnepségeket.

 

Szerdán 0 órától élnek majd a most bejelentett új szabályok.

 

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás