+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 9. csütörtök, 15:44
Az ESMTK és az azt övező miliő különösen értékes színfoltja a magyar focinak a szinte történelmi értéknek számító pályájával, a magyar történelem egyetlen baloldali szurkolói csoportjával és a lelátó alatti kiskerttel. Elmentünk az ESMTK-Soroksár szuperrangadóra!

Kevés meghittebb ékszerdoboza maradt a magyar focinak, mint az ESMTK és környezete Pesterzsébeten. A szurkolók között egyszerűen csak Lizaként emlegetett klub (amúgy Erzsébeti Spartacus Munkás Testgyakorlók Köre) nem csak körítésében idézi a stadionépítési lázzal már a másodosztályban is eltűnt valódi fociélményt, de valami még abból is fellelhető, amikor egy közösség tényleg kötődik a saját focicsapatához akkor is, ha az utoljára 1948-ban volt első osztályú, a hagyományos helye pedig inkább a harmadosztályban van (a következő szezont is az NB III-ban kezdik).

 

Épp ezért éreztem úgy, régi tartozásomat tudom le azzal, hogy kimegyek ezen a szép nyári szerdán az otthonomtól laza másfél órás tömegközlekedéssel elérhető ESMTK-stadionba megnézni a Soroksárral játszott edzőmeccset, a képek alapján leginkább valami mézeskalácsházhoz hasonlító lelátót, és persze a legendásan sokat káromkodó pesterzsébeti szurkolókat.

 

VISZONYLAG EGYÉRTELMŰ JELZÉSEK A BEJÁRATNÁL

 

De nem csak a múltidézés miatt érdekes az ESMTK, hanem azért is, mert az alapvetően a jobboldalhoz húzódó magyar szurkolótáborok közül egyedül nekik volt bevallottan baloldali keménymagjuk:

 

bár az 1990-es években még itt is a szokásos radikális jobb uralkodott, az 1998-ban alakult Brigate nevű csoport büszkén pakolta ki az amerikaellenes, néha Bob Marleyt vagy Che Guevarát ábrázoló drapikat, politizált a lelátón, de feltűnt képen Jim Morrison, Argentína zászlója és a vadkender is. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Guevarát korábban a székesfehérvári Videoton ultrái is használták a lelátón, de ezt visszanézve már vagy tagadják, vagy szégyellik.

 

AZ ELIZA HÍVOGATÓ BEJÁRATA

 

Mielőtt kibontanám az azóta már megszűnt Brigate történetét, vetettem egy pillantást a minden stadion környékén kötelezően ott lévő szurkolói kocsmában: az Eliza már nevében is arra utal, hogy itt bizony ESMTK-kötődés van, kedves nő csapolja az Arany Ászokat, és még azt is megtudtam, hogy itt akár balhé is lehet, hiszen a szomszédvárnak számító Soroksár jön ugyebár. A poént lelövöm, balhé nem volt, hiszen se a Soroksár, se az ESMTK aktuális keménymagja nem állt össze erre a barátságos meccsre, úgyhogy csak a változatos korosztályt képviselő szurkolóktól hallhattam némi panaszkodást arról, hogy a fából készült lelátón nem lehet cigizni már.

 

Fontos, apróság, hogy az Elizában inni státusszimbólum is: oda az úri közönség jár, a szomszédos kocsma a lecsúszottabb közönségé, ott Rocky Cellar márkájú sört fogyasztva nézik az emberek a kocsmával szemben lévő kínai üzletházat, ahol már ránézésre 15 éve hirdetik folyamatosan az 50 százalékos akciót.

 

GONDOZOTT KISKERT A STADIONBAN <3

 

A pálya felé már viszonylag egyértelmű, hogy Erzsébeten az ESMTK az úr, de még milyen úr: én például még nem láttam olyat, hogy a pályagondnok gyakorlatilag a stadionban lakik, a lelátó alatt pedig még egy kiskert is elfér, de

 

szinte fel sem volt időm ocsúdni a csodálatból, amikor megtudtam, hogy itt van a Magyar Postagalamb Sportszövetség székhelye is,

 

bár sajnos túl közel nem tudtam hozzá menni az egyik útban álló Mercedes miatt – csakhogy az is egyértelmű legyen, még a másod- és harmadosztályú fociban is van valamennyi pénz.

 

A SZÖVETSÉG ÉS A MERGA

 

Sajnos a stadionban üzemelő kocsmát nem érhettem el, hiszen épp felújítás alatt áll, de a kitelepült bódénál meglepve láttam, hogy az ESMTK tényleg annyira ősi szórakozást nyújt, hogy még töményt is lehet kapni a meccseiken, és bár kicsit mocorgott bennem a kísérletezőkedv, végül ellenálltam a szerda estém teljes lerombolásának.

 

AMÚGY AZ ESMTK BÜFÉJÉNEK KÍNÁLATA KITELEPÜLVE IS VERI A LEGTÖBB MAGYAR STADIONÉT

 

Az ESMTK-ról tudni kell, hogy sokaknak inkább a másodlagos preferenciája: a klubhoz sokkal jobban értő társaságom beszámolói szerint nagyjából mindenki vagy kispesti vagy fradista, ezt egy elkapott beszélgetésben sikerült a legnagyobb mélységében megértenem egy új barátság kialakulásának legelején:

 

„-Fradista vagy?
- Öööö…
-Fidesz?
-Igen!”

 

Az többen is sérelmezték, hogy az ősi gyűlölt ellenfél ellenére sem mozdult meg a saccra tizenötfős ESMTK-keménymag, pedig többen is lelkesen sztoriztak arról, hogy egy rendes Liza-meccsen percekig szokott állni a játék, amikor valamelyik játékos megunja, hogy ez a tizenöt fő a legtrágárabb stílusban szidja őket, és próbálnak revansot venni emiatt.

 

OTT LENNE A PÁLYA VÉGÉN A JELENLEGI KEMÉNYMAG HELYE

 

A meccset egyébként elég simán nyerte 2-0-ra a Fradi fiókcsapatának számító Soroksár, aminek maga a legendás Lipcsei Péter az edzője, de az ESMTK-ban például egy NB I-es bajnok is helyet kapott:

 

Kovács Dániel a 2017-es Honvédban hat egész percet játszott a szezonban, tehát bajnoknak mondhatja magát, és valószínűleg érme is van.

 

A magyar foci egyébként is jól áll ebből a játékostípusból: a Diósgyőrben játszott, később edzőként is visszatérő Fernando Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatja magát a Real Madriddal még akkor is, ha ez összesen egy meccsen lépett pályára abban a szezonban, bár azt legalább végigjátszotta. 

 

Visszatérve az ESMTK-ra: pár graffitin kívül a Brigate csoportnak már semmi nyoma nincs, még azt megmutatták nekem, hol álltak régen, illetve a végére járhattam annak az urban legendnek, ami szerint ez a csoport azért oszlott fel, mert az Újpestnél vendégeskedő Legia Varsó mindenképp szeretett volna találni valami elverhető balos csoportot, ezért a lengyel vendéghuligánokat elvitték Pesterzsébetre, akik annyira megverték a helyeieket, hogy elegük lett a szurkolósdiból.

 

AMIKOR MÉG LÉTEZETT, A SZEMBEN LÉVŐ LELÁTÓ JOBBOLDALÁN VOLT A BRIGATE HELYE

 

Kicsit lelombozott először, amikor kiderült, hogy ez valószínűleg nem igaz, de az élet szerencsére egy sokkal jobb történetet adott helyette: a valójában a Ferencvárossal barátkozó csepeliek tényleg bepromóztak egy verésre alkalmasv balos brigádot, és tényleg kimentek Pesterzsébetre, de amikor meglátták a fradisták a maroknyi ártalmatlan ellenfelet, közölték, hogy ők ezekkel nem fognak balhézni, hiszen nincs bajuk az erzsébetiekkel.

 

Egy magyar-lengyel barátkozás során legenda szerint egyszer a Legia Varsó képviselői tévedésből ottfelejtettek Pesterzsébeten két újpestit, akiknek tényleg menekülniük kellett a Brigate-től.

 

Ekkor már sálakat és drapikat is elvettek a lengyelek, úgyhogy valószínűleg kijelenthető, hogy tényleg elkalapáltak pár ESMTK-fanatikust. Mivel szurkolói folklórról van szó, az is bőven benne van, hogy ez a történet is csak legendázás, de az elég valós infónak tűnt legalább, hogy a Brigate-nak nem a jobboldali elnyomásból lett elege, hanem egyszerűen megunták a dolgot.

 

AZ ESMTK CSODÁLATOS FŐLELÁTÓJA

 

A környékről beszűrődő Family Frost-hang kicsit elterelte a figyelmemet a velünk élő pesterzsébeti futballtörténelemről, de a stadion történetére már rá tudtam csatlakozni: a főlelátó már az 1912-es átadás óta szinte teljesen változatlan, és azért ez a több, mint száz év hagyományosan nem tesz jót a fának, ezért a nagyobb kánikulákban locsolni kell. Van neki egy testvére is Erdélyben, eredetileg Kolozsvár mellett építették, majd amikor ott újat építettek, az elemeit átvitték Aranyosgyéresre, hogy azóta is ott szolgálja a közt.

 

De ez persze nem Aranyosgyéres, hanem Pesterzsébet, ahol látszólag elfelejtették beszántani a szűk utcákon futó villamosvonalat, annak a balos vonulatnak viszont nagyon úgy tűnik, már az írmagja sem maradt: erre utal legalábbis a villamosmegállónál látható falfirka is, ami méltó búcsúképe is lett ennek a felejthetetlen délutánnak.

 

 

Már most várom, hogy éles meccsen is láthassam a Lizát, állítólag akkor sokkal többet káromkodik a lelátó is!

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás