A borbusz az egyik legjobb dolog, ami az egri borvidékkel történhetett

Szerző: Illés Gergő
2020.07.08. 18:35

Nyáron borbusz viszi a pincészetek között a turistákat az egri borvidéken. De honnan jött a kezdeményezés? Miért éri meg a borászatoknak a riválisaikhoz is utaztatni a turistákat? És legvégül: hogy működik a kezdeményezés a gyakorlatban? Kipróbáltuk!

A borbusz az egyik legjobb dolog, ami az egri borvidékkel történhetett

Lelkes laikusként szeretem a bortúrákat, hiszen Magyarország legszebb helyein – Egerben, Pécsett, Tokaj-Hegyalján, a Mátrában, a Balaton-Felvidéken, Baranyában, hadd ne soroljak fel minden borvidéket – legtöbbször van szőlő is, tehát a magamhoz hasonló lelkes laikusoktól kezdve a profi borújságírókig bárki igazán szép helyeken ihat ideális esetben igazán jó borokat.

Bortúrát szervezni persze nem egyszerű: aki autóval járna be egy borvidéket,

ott mindig lesz egy szerencsétlen sofőr, aki szomorúan limonádét vagy szódát kortyolgat a sarokban,

aki pedig nem autózik, annak pincészetek között gyalogolni pedig akkor is elég kényelmetlen, ha Magyarországon nincsenek is akkora távolságok két borászat között, mint, teszem azt, Dél-Afrikában vagy Franciaországban. Jó bort inni szép helyen pedig alapból nem olcsó mulatság, így a szódát ivó sofőr és a gyaloglás mellett a bortúrázók harmadik opciója eddig a szintén elég drága taxizás volt.

Vagyis hiába vannak Magyarországnak egyre jobb borászatai, hiába egyre jobb az ezekhez tartozó infrastruktúra, és hiába épülnek a borászatok mellé egyre jobb bisztrók és hotelek, a bortúrázók dilemmája marad: nehézkes a sokszor eldugott, a városok és falvak szélén található pincészetekhez eljutni.

Látszólag a probléma megoldása egyszerűnek tűnhet, hiszen külföldön

már egészen bevett gyakorlat az, hogy a borászatok egymás között borbuszokat indítanak, amelyek közvetlenül a pincészetekhez viszik a borturistákat,

azok ott eltölthetnek egy-másfél órát, majd továbbállhatnak máshová is bort kóstolni. Hazai próbálkozások a borbuszozásra pedig már korábban is voltak Badacsonyban és Tokajban, de talán a legprofibban megszervezett – és ezáltal a többi borvidéknek is példát mutató kezdeményezés Egerből indult, ráadásul csak pár hete.

Papíron tehát nagyon szimpatikusnak tűnik a kezdeményezés, de milyen a gyakorlatban? Kipróbáltuk!

A BUSZ EGYELŐRE NYARANTA SZOMBATONKÉNT MÁSFÉL ÓRÁNKÉNT JÁR KÖRJÁRATKÉNT GÁL TIBOR BELVÁROSI BORBÁRJA, A BOLYKI-VÖLGY, EGERSZALÓK ÉS A SZÉPASSZONYVÖLGYI PINCESOR KÖZÖTT. OTTJÁRTUNKKOR A KISBUSZ SZINTE TELE VOLT.

GÁL TIBOR (KÉPÜNKÖN) AZ AZONNALINAK ELMONDTA: HA BEJÖN A BORBUSZ, SZERETNÉK AKÁR A HÉT TÖBB NAPJÁN IS ÜZEMELTETNI AZT, VAGY AKÁR MÉG TÉLEN IS JÁRATNI, EZ UGYANIS REMEK KITÖRÉSI PONT MINDEN BORÁSZAT SZÁMÁRA. A JÁRAT ELINDÍTÁSÁÉRT AZ ÉRDEM AZ EGRI BORÁSZOK ÖSSZEFOGÁSÁÉ.

PERSZE FELMERÜL A KÉRDÉS: MIÉRT ÉRI MEG A BORÁSZOKNAK ELBUSZOZTATNI A SAJÁT PINCÉSZETÜKTŐL A TURISTÁKAT EGY MÁSIKHOZ? GÁL SZERINT AZONBAN A BORÁSZATOK KÖZÖTTI RIVALIZÁLÁS TÚL VAN MISZTIFIKÁLVA A MAGYAR TÁRSADALOMBAN: EGY BORÁSZ SOKSZOR MEGKAPJA EZT A KÉRDÉST, MIKÖZBEN EGY FODRÁSZTÓL NEM KÉRDEZIK MEG, HOGY MIT SZÓL AHHOZ, HOGY KÉT UTCÁVAL ARRÉBB IS NYÍLT EGY ÚJ FODRÁSZAT.

AZ IS IGAZ, HOGY A DRÁGÁBB ÉS MINŐSÉGIBB MAGYAR BORÁSZATOK GÁL TIBOR SZERINT EGY LEGFELJEBB 200 EZER FŐS TÖRZSKÖZÖNSÉGRE LŐNEK, HISZEN A TÁRSADALOM NAGY TÖBBSÉGE VAGY EGYÁLTALÁN NEM BOROZIK, VAGY OLCSÓBB, ESETLEG ÉDES, FÉLÉDES BOROKAT FOGYASZT. ÍGY TERMÉSZETES, HOGY VAN RIVALIZÁLÁS BORÁSZAT ÉS BORÁSZAT KÖZÖTT, DE A BORVIDÉK FEJLESZTÉSE EGÉSZKÉNT KÖZÖS ÉRDEK. 

PERSZE KÉRDÉS, HOGY MILYEN IRÁNYBA MENJEN A FEJLŐDÉS: GÁL TIBOR BELVÁROSI BORBÁRJA PÉLDÁUL BEVALLOTTAN A MÓDOSABB, IDŐSEBB KÖZÖNSÉGRE LŐ, MÍG A TÚRA KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁSA, A BOLYKI PINCÉSZET ÁRKÉPZÉSÉBEN ÉS IMIDZSÉBEN INKÁBB A FIATALOKAT CÉLOZZA MEG, PERSZE EZ TÁVOLRÓL SEM JELENTI, HOGY A BORAIK ROSSZAK LENNÉNEK, SŐT.

HA ÉPP NINCS KORONAVÍRUS, ITT, A BOLYKI-VÖLGYBEN TARTJÁK PÉLDÁUL EGER FESZTIVÁLJÁT, A FESZT EGER!-T – BOLYKI JÁNOS PEDIG AZ AZONNALINAK AZT MONDTA, A JÁRVÁNY ELLENÉRE MÉG NEM MONDTAK LE ARRÓL, HOGY SZIGORÚ LÉTSZÁMKORLÁTOZÁSOK MELLETT MEGTARTSÁK A FESZTIVÁLT.

BOLYKI JÁNOS, VALAMINT PIRI, AZ ÖT HÓNAPOS TACSKÓ (KÉPÜNKÖN) IS VISZONYLAG ÚJAK A BORBIZNISZBEN. BOLYKI 2003 ÓTA KÉSZÍT BOROKAT, A BOLYKI-VÖLGYET PEDIG EGY RÉGI BÁNYÁBÓL ALAKÍTTATTA ÁT PINCÉSZETTÉ ÉS FESZTIVÁLHELYSZÍNNÉ. A KREATÍV ÚJRAHASZNOSÍTÁS GÁL TIBOR FÚZIÓ BORBÁRJÁNÁL IS MŰKÖDÖTT: A BÁR ÉPÜLETE EREDETILEG ISTÁLLÓ, MAJD GUMISZERVIZ VOLT, EBBŐL ALAKÍTOTTÁK KI VÉGÜL EGER EGYIK LEGLÁTVÁNYOSABB ÉS LEGHANGULATOSABB BORBÁRJÁT.

ÍGY VAGY ÚGY, DE AZ EGRI BORVIDÉKNEK MOST SEM MEGY ROSSZUL: EGERT LEGINKÁBB A BIKAVÉRRŐL ISMERIK, DE A KISSÉ AVÍTTAS BIKAVÉR-BRANDET TÖBBEN IS LEPOROLTÁK, ÉS ÚGY VÁLTAK SIKERESSÉ, ÉS MEGJELENTEK MÁS SIKERBOROK IS.

PÉLDÁUL A KÖRÜLBELÜL TÍZ ÉVE INDULT FEHÉRBOR-PROJEKT, AZ EGRI CSILLAG, EBBŐL ÉVENTE 700 EZER PALACK FOGY. ÖSSZEHASONLÍTÁSKÉPP: A BALATONI BORÁSZOK SZINTÉN FRISS PROJEKTJE, A BALATONBOR ÉVI 60 EZER PALACKNÁL JÁR – IGAZ, UTÓBBI ESETÉBEN SOKKAL SZIGORÚBB MEGKÖTÉSEKET KELL SZÁMÍTÁSBA VENNIÜK A BORÁSZATOKNAK.

MARKETINGSZEMPONTBÓL IS ÉRDEKES FEJLŐDÉSNEK INDULT AZ EGRI BORVIDÉK: AZ EDDIG A TÖMEGTURIZMUS LEGROSSZABB FAJTÁJÁVAL ÉS AZ OLCSÓ, PANCSOLT BOROKKAL AZONOSÍTOTT SZÉPASSZONY-VÖLGYBEN IS EGYRE TÖBB MINŐSÉGI BORÁSZAT TELEPEDETT MEG. TÖBB BORÁSZ PEDIG A KISSÉ TERHELT BIKAVÉR-BRANDET ÚGY ELEVENÍTETTE FEL, HOGY EGYSZERŰEN ELDOBTÁK A BIKAVÉR NEVÉT A BORBÓL: A ST. ANDREA (KÉPÜNKÖN) PÉLDÁUL ÁLDÁS, A PETRÉNY BIG BAND, GÁL TIBOR PEDIG TITI NÉVEN GYÁRT BIKAVÉRT. 

 

JÓ EGRI BORT NEMCSAK EGERBEN, HANEM EGERSZALÓKON IS TALÁLUNK, A ST. ANDREÁT LEGALÁBBIS A LEGJOBBAK KÖZÖTT TARTJÁK SZÁMON, ÉS A BORBUSZ IDE IS KIJÖN.

AMI EGYÉBKÉNT TALÁN AZ EGYIK LEGJOB DOLOG, AMI AZ EGRI BORTURIZMUSSAL A KÖZELMÚLTBAN TÖRTÉNHETETT, HISZEN TÉNYLEG NAGYON EGYSZERŰVÉ, KÖNNYEN TERVEZHETŐVÉ ÉS ELÉRHETŐVÉ TESZ EGY BORTÚRÁT.

MI PÉLDÁUL HÁROM PINCÉSZETET JÁRTUNK VÉGIG AZ UTAZÁSUNK ALATT, DE AKI ÉREZ MAGÁBAN ENERGIÁT, AZ NYOLCAT IS ÚTBA EJTHET A LÁTOGATÁSA SORÁN: A BELVÁROSBAN GÁL TIBOR ÉS A THUMMERER, A BOLYKI-VÖLGYBEN BOLYKI JÁNOS, A SZÉPASSZONY-VÖLGYBEN TÓTH FERENC, AZ OSTOROS, A PETRÉNY, A KŐPOROS PINCESORON A JUHÁSZ ÉS EGERSZALÓKON A ST. ANDREA BORBÁRJAIT ÉS PINCÉSZETEIT IS.

Az egri borbusz a hivatalos leírás szerint nyaranta szombatonként menetrend szerint jár Eger legjobb pincészetei között, aki kifizeti a fejenként 2000 forintba kerülő jegyet, kap mellé nyolc kupont is, amelyet a kóstolók során lefogyaszthat. A körtúra útvonala attól függően változik, hogy A vagy B-hét van, egyvalami fix: szombatonként Gál Tibor belvárosi borbárjától indulnak a buszok 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00 és 17:30 órakor, 19:00 órakor pedig az utolsó járat ugyanide érkezik vissza.

KÉPEK: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek