+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 8. szerda, 18:35
Nyáron borbusz viszi a pincészetek között a turistákat az egri borvidéken. De honnan jött a kezdeményezés? Miért éri meg a borászatoknak a riválisaikhoz is utaztatni a turistákat? És legvégül: hogy működik a kezdeményezés a gyakorlatban? Kipróbáltuk!

Lelkes laikusként szeretem a bortúrákat, hiszen Magyarország legszebb helyein – Egerben, Pécsett, Tokaj-Hegyalján, a Mátrában, a Balaton-Felvidéken, Baranyában, hadd ne soroljak fel minden borvidéket – legtöbbször van szőlő is, tehát a magamhoz hasonló lelkes laikusoktól kezdve a profi borújságírókig bárki igazán szép helyeken ihat ideális esetben igazán jó borokat.

 

Bortúrát szervezni persze nem egyszerű: aki autóval járna be egy borvidéket,

 

ott mindig lesz egy szerencsétlen sofőr, aki szomorúan limonádét vagy szódát kortyolgat a sarokban,

 

aki pedig nem autózik, annak pincészetek között gyalogolni pedig akkor is elég kényelmetlen, ha Magyarországon nincsenek is akkora távolságok két borászat között, mint, teszem azt, Dél-Afrikában vagy Franciaországban. Jó bort inni szép helyen pedig alapból nem olcsó mulatság, így a szódát ivó sofőr és a gyaloglás mellett a bortúrázók harmadik opciója eddig a szintén elég drága taxizás volt.

 

Vagyis hiába vannak Magyarországnak egyre jobb borászatai, hiába egyre jobb az ezekhez tartozó infrastruktúra, és hiába épülnek a borászatok mellé egyre jobb bisztrók és hotelek, a bortúrázók dilemmája marad: nehézkes a sokszor eldugott, a városok és falvak szélén található pincészetekhez eljutni.

 

Látszólag a probléma megoldása egyszerűnek tűnhet, hiszen külföldön

 

már egészen bevett gyakorlat az, hogy a borászatok egymás között borbuszokat indítanak, amelyek közvetlenül a pincészetekhez viszik a borturistákat,

 

azok ott eltölthetnek egy-másfél órát, majd továbbállhatnak máshová is bort kóstolni. Hazai próbálkozások a borbuszozásra pedig már korábban is voltak Badacsonyban és Tokajban, de talán a legprofibban megszervezett – és ezáltal a többi borvidéknek is példát mutató kezdeményezés Egerből indult, ráadásul csak pár hete.

 

Papíron tehát nagyon szimpatikusnak tűnik a kezdeményezés, de milyen a gyakorlatban? Kipróbáltuk!

 

A BUSZ EGYELŐRE NYARANTA SZOMBATONKÉNT MÁSFÉL ÓRÁNKÉNT JÁR KÖRJÁRATKÉNT GÁL TIBOR BELVÁROSI BORBÁRJA, A BOLYKI-VÖLGY, EGERSZALÓK ÉS A SZÉPASSZONYVÖLGYI PINCESOR KÖZÖTT. OTTJÁRTUNKKOR A KISBUSZ SZINTE TELE VOLT.

 

GÁL TIBOR (KÉPÜNKÖN) AZ AZONNALINAK ELMONDTA: HA BEJÖN A BORBUSZ, SZERETNÉK AKÁR A HÉT TÖBB NAPJÁN IS ÜZEMELTETNI AZT, VAGY AKÁR MÉG TÉLEN IS JÁRATNI, EZ UGYANIS REMEK KITÖRÉSI PONT MINDEN BORÁSZAT SZÁMÁRA. A JÁRAT ELINDÍTÁSÁÉRT AZ ÉRDEM AZ EGRI BORÁSZOK ÖSSZEFOGÁSÁÉ.

 

PERSZE FELMERÜL A KÉRDÉS: MIÉRT ÉRI MEG A BORÁSZOKNAK ELBUSZOZTATNI A SAJÁT PINCÉSZETÜKTŐL A TURISTÁKAT EGY MÁSIKHOZ? GÁL SZERINT AZONBAN A BORÁSZATOK KÖZÖTTI RIVALIZÁLÁS TÚL VAN MISZTIFIKÁLVA A MAGYAR TÁRSADALOMBAN: EGY BORÁSZ SOKSZOR MEGKAPJA EZT A KÉRDÉST, MIKÖZBEN EGY FODRÁSZTÓL NEM KÉRDEZIK MEG, HOGY MIT SZÓL AHHOZ, HOGY KÉT UTCÁVAL ARRÉBB IS NYÍLT EGY ÚJ FODRÁSZAT.

 

AZ IS IGAZ, HOGY A DRÁGÁBB ÉS MINŐSÉGIBB MAGYAR BORÁSZATOK GÁL TIBOR SZERINT EGY LEGFELJEBB 200 EZER FŐS TÖRZSKÖZÖNSÉGRE LŐNEK, HISZEN A TÁRSADALOM NAGY TÖBBSÉGE VAGY EGYÁLTALÁN NEM BOROZIK, VAGY OLCSÓBB, ESETLEG ÉDES, FÉLÉDES BOROKAT FOGYASZT. ÍGY TERMÉSZETES, HOGY VAN RIVALIZÁLÁS BORÁSZAT ÉS BORÁSZAT KÖZÖTT, DE A BORVIDÉK FEJLESZTÉSE EGÉSZKÉNT KÖZÖS ÉRDEK. 

 

PERSZE KÉRDÉS, HOGY MILYEN IRÁNYBA MENJEN A FEJLŐDÉS: GÁL TIBOR BELVÁROSI BORBÁRJA PÉLDÁUL BEVALLOTTAN A MÓDOSABB, IDŐSEBB KÖZÖNSÉGRE LŐ, MÍG A TÚRA KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁSA, A BOLYKI PINCÉSZET ÁRKÉPZÉSÉBEN ÉS IMIDZSÉBEN INKÁBB A FIATALOKAT CÉLOZZA MEG, PERSZE EZ TÁVOLRÓL SEM JELENTI, HOGY A BORAIK ROSSZAK LENNÉNEK, SŐT.

 

HA ÉPP NINCS KORONAVÍRUS, ITT, A BOLYKI-VÖLGYBEN TARTJÁK PÉLDÁUL EGER FESZTIVÁLJÁT, A FESZT EGER!-T – BOLYKI JÁNOS PEDIG AZ AZONNALINAK AZT MONDTA, A JÁRVÁNY ELLENÉRE MÉG NEM MONDTAK LE ARRÓL, HOGY SZIGORÚ LÉTSZÁMKORLÁTOZÁSOK MELLETT MEGTARTSÁK A FESZTIVÁLT.

 

BOLYKI JÁNOS, VALAMINT PIRI, AZ ÖT HÓNAPOS TACSKÓ (KÉPÜNKÖN) IS VISZONYLAG ÚJAK A BORBIZNISZBEN. BOLYKI 2003 ÓTA KÉSZÍT BOROKAT, A BOLYKI-VÖLGYET PEDIG EGY RÉGI BÁNYÁBÓL ALAKÍTTATTA ÁT PINCÉSZETTÉ ÉS FESZTIVÁLHELYSZÍNNÉ. A KREATÍV ÚJRAHASZNOSÍTÁS GÁL TIBOR FÚZIÓ BORBÁRJÁNÁL IS MŰKÖDÖTT: A BÁR ÉPÜLETE EREDETILEG ISTÁLLÓ, MAJD GUMISZERVIZ VOLT, EBBŐL ALAKÍTOTTÁK KI VÉGÜL EGER EGYIK LEGLÁTVÁNYOSABB ÉS LEGHANGULATOSABB BORBÁRJÁT.

 

ÍGY VAGY ÚGY, DE AZ EGRI BORVIDÉKNEK MOST SEM MEGY ROSSZUL: EGERT LEGINKÁBB A BIKAVÉRRŐL ISMERIK, DE A KISSÉ AVÍTTAS BIKAVÉR-BRANDET TÖBBEN IS LEPOROLTÁK, ÉS ÚGY VÁLTAK SIKERESSÉ, ÉS MEGJELENTEK MÁS SIKERBOROK IS.

 

PÉLDÁUL A KÖRÜLBELÜL TÍZ ÉVE INDULT FEHÉRBOR-PROJEKT, AZ EGRI CSILLAG, EBBŐL ÉVENTE 700 EZER PALACK FOGY. ÖSSZEHASONLÍTÁSKÉPP: A BALATONI BORÁSZOK SZINTÉN FRISS PROJEKTJE, A BALATONBOR ÉVI 60 EZER PALACKNÁL JÁR – IGAZ, UTÓBBI ESETÉBEN SOKKAL SZIGORÚBB MEGKÖTÉSEKET KELL SZÁMÍTÁSBA VENNIÜK A BORÁSZATOKNAK.

 

MARKETINGSZEMPONTBÓL IS ÉRDEKES FEJLŐDÉSNEK INDULT AZ EGRI BORVIDÉK: AZ EDDIG A TÖMEGTURIZMUS LEGROSSZABB FAJTÁJÁVAL ÉS AZ OLCSÓ, PANCSOLT BOROKKAL AZONOSÍTOTT SZÉPASSZONY-VÖLGYBEN IS EGYRE TÖBB MINŐSÉGI BORÁSZAT TELEPEDETT MEG. TÖBB BORÁSZ PEDIG A KISSÉ TERHELT BIKAVÉR-BRANDET ÚGY ELEVENÍTETTE FEL, HOGY EGYSZERŰEN ELDOBTÁK A BIKAVÉR NEVÉT A BORBÓL: A ST. ANDREA (KÉPÜNKÖN) PÉLDÁUL ÁLDÁS, A PETRÉNY BIG BAND, GÁL TIBOR PEDIG TITI NÉVEN GYÁRT BIKAVÉRT. 

 

 

JÓ EGRI BORT NEMCSAK EGERBEN, HANEM EGERSZALÓKON IS TALÁLUNK, A ST. ANDREÁT LEGALÁBBIS A LEGJOBBAK KÖZÖTT TARTJÁK SZÁMON, ÉS A BORBUSZ IDE IS KIJÖN.

 

AMI EGYÉBKÉNT TALÁN AZ EGYIK LEGJOB DOLOG, AMI AZ EGRI BORTURIZMUSSAL A KÖZELMÚLTBAN TÖRTÉNHETETT, HISZEN TÉNYLEG NAGYON EGYSZERŰVÉ, KÖNNYEN TERVEZHETŐVÉ ÉS ELÉRHETŐVÉ TESZ EGY BORTÚRÁT.

 

MI PÉLDÁUL HÁROM PINCÉSZETET JÁRTUNK VÉGIG AZ UTAZÁSUNK ALATT, DE AKI ÉREZ MAGÁBAN ENERGIÁT, AZ NYOLCAT IS ÚTBA EJTHET A LÁTOGATÁSA SORÁN: A BELVÁROSBAN GÁL TIBOR ÉS A THUMMERER, A BOLYKI-VÖLGYBEN BOLYKI JÁNOS, A SZÉPASSZONY-VÖLGYBEN TÓTH FERENC, AZ OSTOROS, A PETRÉNY, A KŐPOROS PINCESORON A JUHÁSZ ÉS EGERSZALÓKON A ST. ANDREA BORBÁRJAIT ÉS PINCÉSZETEIT IS.

 

Az egri borbusz a hivatalos leírás szerint nyaranta szombatonként menetrend szerint jár Eger legjobb pincészetei között, aki kifizeti a fejenként 2000 forintba kerülő jegyet, kap mellé nyolc kupont is, amelyet a kóstolók során lefogyaszthat. A körtúra útvonala attól függően változik, hogy A vagy B-hét van, egyvalami fix: szombatonként Gál Tibor belvárosi borbárjától indulnak a buszok 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, 16:00 és 17:30 órakor, 19:00 órakor pedig az utolsó járat ugyanide érkezik vissza.

 

KÉPEK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás