A kancellárnál is népszerűbb lett az egészségügyi miniszter Ausztriában

2020.07.07. 09:03

Hét év után taszították le a trónról a kancellárt.

A kancellárnál is népszerűbb lett az egészségügyi miniszter Ausztriában

A néppárti kancellár, Sebastian Kurz hét éve, még integrációért felelős államtitkárként szerezte meg az első helyet a Heute című ingyenes napilap rendszeres, a politikusok népszerűségét rangsoroló felmérésében, és azóta nem is adta ki a kezéből a vezetést.

Ez változott meg 2020 júniusára:

a legnépszerűbb osztrák politikus immáron a zöld egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober, akit a telefonos felmérésen az 501, véletlenszerűen megkérdezettek 49 százaléka ítélt meg pozitívan.

Kurz sem áll persze rosszul, ő még így is a második legkedveltebb politikus a maga 43 százalékos elfogadottságával. Ugyanakkor míg a kancellárt 30 százalék negatívan ítéli meg, Anschobernél ugyanez a szám mindössze 15 százalék.

A lap szerint egy lehetséges magyarázat lehet, hogy Kurz némileg „elhasználódott” az utóbbi időben, az emberek egyszerűen túl sokszor találkoztak vele a koronavírus-járvány alatt a képernyőn. Nem beszélve arról, hogy Európában a tiroli Ischgl síparadicsom volt a koronavírus-járvány egyik gócpontja, ahol a tartomány néppárti (ez Kurz pártja) vezetése gazdasági érdekeket szem előtt tartva hetekig semmit nem tett azellen, hogy ne cipeljék haza a turisták az addig vírusmentes országaikba a koronavírust.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanúgy eldugták volna Ausztriában is az egészségügyi minisztert, mint ahogy azt Orbán Viktor tette Kásler Miklóssal a járvány alatt: Rudolf Anschober gyakorlatilag naponta sajtótájékoztatott, médiaszerepelt, látogatott el kórházakba, idősotthonokba, és igazából semmi mást nem tett mindeközben, csak minél több tényt zúdított a közvéleményre, illetve közölte, ha valamire egyelőre nincs válaszuk, vagy adatuk. „Az egyik jó tulajdonságom az, hogy válsághelyzetekben hirtelen nagyon nyugodttá válok” – mondta magáról a nyugodt, nem túl feltűnő karakterként jellemzett zöld politikus a bécsi Standard napilap portrécikkében.

RUDOLF ANSCHOBER, AUSZTRIA JELENLEGI LEGNÉPSZERŰBB POLITIKUSA FOTÓ: RUDI ANSCHOBER / FACEBOOK
Az élmezőnyben egyébként jelentős zöld túlsúly van: a harmadik helyre is tőlük került politikus, mégpedig az alkancellár Werner Kogler, akit párttársa, az amúgy bosnyák származású igazságügyi miniszter, Alma Zadić követ.

A néppártiak közül a pénzügyminiszter, a csak Kurz jobbkezeként emlegetett Gernot Blümel a nyolcadik, a védelmi miniszter Klaudia Tanner pedig a 18. helyre csúszott vissza. Előbbi rossz eredményét a Heute főszerkesztője szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés magyarázza. Ez rossz hír pártjának, ugyanis Blümel indul majd a bécsi főpolgármesteri székért is a rendre szociáldemokrata győzelemmel végződő, idén októberre kitűzött bécsi tartományi választáson.

Az ellenzéki politikusok közül az SPÖ-elnök Pamela Rendi-Wagner teljesített a legjobban a maga kilencedik helyével – igaz, az ő 19 százalékos elfogadottsága mellé 38 százalékos elutasítottság párosul. Vagyis a szocdemek elnöke hiába infektológus és járványügyi szakember, ráadásul korábban egészségügyi miniszter is volt Christian Kern kormányában, a koronavírus-járványból nem tudott plusznépszerűséget szerezni. A jobboldali-liberális Neost vezető Beate Meinl-Reisinger a tizenegyedik, az FPÖ-elnök Norbert Hofer pedig a 14. helyre fért fel.

CÍMLAPKÉP: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek