+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A néppárti kancellár, Sebastian Kurz hét éve, még integrációért felelős államtitkárként szerezte meg az első helyet a Heute című ingyenes napilap rendszeres, a politikusok népszerűségét rangsoroló felmérésében, és azóta nem is adta ki a kezéből a vezetést.

 

Ez változott meg 2020 júniusára:

 

a legnépszerűbb osztrák politikus immáron a zöld egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober, akit a telefonos felmérésen az 501, véletlenszerűen megkérdezettek 49 százaléka ítélt meg pozitívan.

 

Kurz sem áll persze rosszul, ő még így is a második legkedveltebb politikus a maga 43 százalékos elfogadottságával. Ugyanakkor míg a kancellárt 30 százalék negatívan ítéli meg, Anschobernél ugyanez a szám mindössze 15 százalék.

 

A lap szerint egy lehetséges magyarázat lehet, hogy Kurz némileg „elhasználódott” az utóbbi időben, az emberek egyszerűen túl sokszor találkoztak vele a koronavírus-járvány alatt a képernyőn. Nem beszélve arról, hogy Európában a tiroli Ischgl síparadicsom volt a koronavírus-járvány egyik gócpontja, ahol a tartomány néppárti (ez Kurz pártja) vezetése gazdasági érdekeket szem előtt tartva hetekig semmit nem tett azellen, hogy ne cipeljék haza a turisták az addig vírusmentes országaikba a koronavírust.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanúgy eldugták volna Ausztriában is az egészségügyi minisztert, mint ahogy azt Orbán Viktor tette Kásler Miklóssal a járvány alatt: Rudolf Anschober gyakorlatilag naponta sajtótájékoztatott, médiaszerepelt, látogatott el kórházakba, idősotthonokba, és igazából semmi mást nem tett mindeközben, csak minél több tényt zúdított a közvéleményre, illetve közölte, ha valamire egyelőre nincs válaszuk, vagy adatuk. „Az egyik jó tulajdonságom az, hogy válsághelyzetekben hirtelen nagyon nyugodttá válok” – mondta magáról a nyugodt, nem túl feltűnő karakterként jellemzett zöld politikus a bécsi Standard napilap portrécikkében.

 

RUDOLF ANSCHOBER, AUSZTRIA JELENLEGI LEGNÉPSZERŰBB POLITIKUSA FOTÓ: RUDI ANSCHOBER / FACEBOOK

 

Az élmezőnyben egyébként jelentős zöld túlsúly van: a harmadik helyre is tőlük került politikus, mégpedig az alkancellár Werner Kogler, akit párttársa, az amúgy bosnyák származású igazságügyi miniszter, Alma Zadić követ.

 

A néppártiak közül a pénzügyminiszter, a csak Kurz jobbkezeként emlegetett Gernot Blümel a nyolcadik, a védelmi miniszter Klaudia Tanner pedig a 18. helyre csúszott vissza. Előbbi rossz eredményét a Heute főszerkesztője szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés magyarázza. Ez rossz hír pártjának, ugyanis Blümel indul majd a bécsi főpolgármesteri székért is a rendre szociáldemokrata győzelemmel végződő, idén októberre kitűzött bécsi tartományi választáson.

 

Az ellenzéki politikusok közül az SPÖ-elnök Pamela Rendi-Wagner teljesített a legjobban a maga kilencedik helyével – igaz, az ő 19 százalékos elfogadottsága mellé 38 százalékos elutasítottság párosul. Vagyis a szocdemek elnöke hiába infektológus és járványügyi szakember, ráadásul korábban egészségügyi miniszter is volt Christian Kern kormányában, a koronavírus-járványból nem tudott plusznépszerűséget szerezni. A jobboldali-liberális Neost vezető Beate Meinl-Reisinger a tizenegyedik, az FPÖ-elnök Norbert Hofer pedig a 14. helyre fért fel.

 

CÍMLAPKÉP: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás