+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A néppárti kancellár, Sebastian Kurz hét éve, még integrációért felelős államtitkárként szerezte meg az első helyet a Heute című ingyenes napilap rendszeres, a politikusok népszerűségét rangsoroló felmérésében, és azóta nem is adta ki a kezéből a vezetést.

 

Ez változott meg 2020 júniusára:

 

a legnépszerűbb osztrák politikus immáron a zöld egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober, akit a telefonos felmérésen az 501, véletlenszerűen megkérdezettek 49 százaléka ítélt meg pozitívan.

 

Kurz sem áll persze rosszul, ő még így is a második legkedveltebb politikus a maga 43 százalékos elfogadottságával. Ugyanakkor míg a kancellárt 30 százalék negatívan ítéli meg, Anschobernél ugyanez a szám mindössze 15 százalék.

 

A lap szerint egy lehetséges magyarázat lehet, hogy Kurz némileg „elhasználódott” az utóbbi időben, az emberek egyszerűen túl sokszor találkoztak vele a koronavírus-járvány alatt a képernyőn. Nem beszélve arról, hogy Európában a tiroli Ischgl síparadicsom volt a koronavírus-járvány egyik gócpontja, ahol a tartomány néppárti (ez Kurz pártja) vezetése gazdasági érdekeket szem előtt tartva hetekig semmit nem tett azellen, hogy ne cipeljék haza a turisták az addig vírusmentes országaikba a koronavírust.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanúgy eldugták volna Ausztriában is az egészségügyi minisztert, mint ahogy azt Orbán Viktor tette Kásler Miklóssal a járvány alatt: Rudolf Anschober gyakorlatilag naponta sajtótájékoztatott, médiaszerepelt, látogatott el kórházakba, idősotthonokba, és igazából semmi mást nem tett mindeközben, csak minél több tényt zúdított a közvéleményre, illetve közölte, ha valamire egyelőre nincs válaszuk, vagy adatuk. „Az egyik jó tulajdonságom az, hogy válsághelyzetekben hirtelen nagyon nyugodttá válok” – mondta magáról a nyugodt, nem túl feltűnő karakterként jellemzett zöld politikus a bécsi Standard napilap portrécikkében.

 

RUDOLF ANSCHOBER, AUSZTRIA JELENLEGI LEGNÉPSZERŰBB POLITIKUSA FOTÓ: RUDI ANSCHOBER / FACEBOOK

 

Az élmezőnyben egyébként jelentős zöld túlsúly van: a harmadik helyre is tőlük került politikus, mégpedig az alkancellár Werner Kogler, akit párttársa, az amúgy bosnyák származású igazságügyi miniszter, Alma Zadić követ.

 

A néppártiak közül a pénzügyminiszter, a csak Kurz jobbkezeként emlegetett Gernot Blümel a nyolcadik, a védelmi miniszter Klaudia Tanner pedig a 18. helyre csúszott vissza. Előbbi rossz eredményét a Heute főszerkesztője szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés magyarázza. Ez rossz hír pártjának, ugyanis Blümel indul majd a bécsi főpolgármesteri székért is a rendre szociáldemokrata győzelemmel végződő, idén októberre kitűzött bécsi tartományi választáson.

 

Az ellenzéki politikusok közül az SPÖ-elnök Pamela Rendi-Wagner teljesített a legjobban a maga kilencedik helyével – igaz, az ő 19 százalékos elfogadottsága mellé 38 százalékos elutasítottság párosul. Vagyis a szocdemek elnöke hiába infektológus és járványügyi szakember, ráadásul korábban egészségügyi miniszter is volt Christian Kern kormányában, a koronavírus-járványból nem tudott plusznépszerűséget szerezni. A jobboldali-liberális Neost vezető Beate Meinl-Reisinger a tizenegyedik, az FPÖ-elnök Norbert Hofer pedig a 14. helyre fért fel.

 

CÍMLAPKÉP: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás