+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A néppárti kancellár, Sebastian Kurz hét éve, még integrációért felelős államtitkárként szerezte meg az első helyet a Heute című ingyenes napilap rendszeres, a politikusok népszerűségét rangsoroló felmérésében, és azóta nem is adta ki a kezéből a vezetést.

 

Ez változott meg 2020 júniusára:

 

a legnépszerűbb osztrák politikus immáron a zöld egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober, akit a telefonos felmérésen az 501, véletlenszerűen megkérdezettek 49 százaléka ítélt meg pozitívan.

 

Kurz sem áll persze rosszul, ő még így is a második legkedveltebb politikus a maga 43 százalékos elfogadottságával. Ugyanakkor míg a kancellárt 30 százalék negatívan ítéli meg, Anschobernél ugyanez a szám mindössze 15 százalék.

 

A lap szerint egy lehetséges magyarázat lehet, hogy Kurz némileg „elhasználódott” az utóbbi időben, az emberek egyszerűen túl sokszor találkoztak vele a koronavírus-járvány alatt a képernyőn. Nem beszélve arról, hogy Európában a tiroli Ischgl síparadicsom volt a koronavírus-járvány egyik gócpontja, ahol a tartomány néppárti (ez Kurz pártja) vezetése gazdasági érdekeket szem előtt tartva hetekig semmit nem tett azellen, hogy ne cipeljék haza a turisták az addig vírusmentes országaikba a koronavírust.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanúgy eldugták volna Ausztriában is az egészségügyi minisztert, mint ahogy azt Orbán Viktor tette Kásler Miklóssal a járvány alatt: Rudolf Anschober gyakorlatilag naponta sajtótájékoztatott, médiaszerepelt, látogatott el kórházakba, idősotthonokba, és igazából semmi mást nem tett mindeközben, csak minél több tényt zúdított a közvéleményre, illetve közölte, ha valamire egyelőre nincs válaszuk, vagy adatuk. „Az egyik jó tulajdonságom az, hogy válsághelyzetekben hirtelen nagyon nyugodttá válok” – mondta magáról a nyugodt, nem túl feltűnő karakterként jellemzett zöld politikus a bécsi Standard napilap portrécikkében.

 

RUDOLF ANSCHOBER, AUSZTRIA JELENLEGI LEGNÉPSZERŰBB POLITIKUSA FOTÓ: RUDI ANSCHOBER / FACEBOOK

 

Az élmezőnyben egyébként jelentős zöld túlsúly van: a harmadik helyre is tőlük került politikus, mégpedig az alkancellár Werner Kogler, akit párttársa, az amúgy bosnyák származású igazságügyi miniszter, Alma Zadić követ.

 

A néppártiak közül a pénzügyminiszter, a csak Kurz jobbkezeként emlegetett Gernot Blümel a nyolcadik, a védelmi miniszter Klaudia Tanner pedig a 18. helyre csúszott vissza. Előbbi rossz eredményét a Heute főszerkesztője szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés magyarázza. Ez rossz hír pártjának, ugyanis Blümel indul majd a bécsi főpolgármesteri székért is a rendre szociáldemokrata győzelemmel végződő, idén októberre kitűzött bécsi tartományi választáson.

 

Az ellenzéki politikusok közül az SPÖ-elnök Pamela Rendi-Wagner teljesített a legjobban a maga kilencedik helyével – igaz, az ő 19 százalékos elfogadottsága mellé 38 százalékos elutasítottság párosul. Vagyis a szocdemek elnöke hiába infektológus és járványügyi szakember, ráadásul korábban egészségügyi miniszter is volt Christian Kern kormányában, a koronavírus-járványból nem tudott plusznépszerűséget szerezni. A jobboldali-liberális Neost vezető Beate Meinl-Reisinger a tizenegyedik, az FPÖ-elnök Norbert Hofer pedig a 14. helyre fért fel.

 

CÍMLAPKÉP: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás