Elkapta a koronavírust Jair Bolsonaro, Brazília elnöke

2020.07.07. 18:12

A járvány súlyosságát tagadó brazil elnök már napok óta tüneteket mutatott.

Elkapta a koronavírust Jair Bolsonaro, Brazília elnöke

A brazil elnök, Jair Bolsonaro egy keddi interjújában bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, tudósít róla a Deutsche Welle. Bolsonaro mindezt maszkban jelentette be, ami amiatt meglepő, mert hiába kötelezte a maszk viselésére egy brazil bíróság, ő ennek korábban nem tett eleget.

A brazil elnököt többször is letesztelték, mert kedden már egyre több tünetet mutatott, köztük magas láza is volt. Bolsonaro az interjúban azt mondta, hogy teljesen jól érzi magát, „legszívesebben sétálgatna, de orvosi ajánlás miatt ezt nem teheti meg”. A tüdejét meg is röntgenezték, de jelenleg semmilyen elváltozást nem találtak nála. 

Bolsonaro a koronavírus kapcsán leginkább azzal került a hírekbe, hogy a betegség és a járvány súlyosságát folyamatosan tagadta.

Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és sokáig gyűléseket is tartott, ahol a mellette tüntető tömegeknek szónokolt, semmibe véve a járványügyi javaslatokat.  A brazil elnök koronavírust korábban sokáig „kis influenzának” nevezte, és a járványügyi javaslatokat egyáltalán nem fogadta meg, aki pedig kritizálta, azt pedig lemondásra kényszerült:

így járt áprilisban az amúgy népszerű Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azután a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott májusban.

Teich helyét ideiglenes jelleggel Eduardo Pazuello vette át, aki május 15 óta tölti be ezt a pozíciót. A Pazuello vezette minisztérium azzal vált híressé, hogy az ő vezetése alatt június 6-án egyszer már lekapcsolták a hivatalos állami oldalt, ami adatokat közölt a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatosan. Bolsonaro akkor kiállt amellett, hogy jobb úgy, ha kevesebb adatot közölnek a nyilvánossággal, viszont a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt végül június 9-én ismételten visszaállították az oldalt.

Brazília mára gócponttá vált

A központi intézkedések hiánya miatt a dél-amerikai ország gócponttá vált: a július 7-i adatok szerint már 1 643 539-en kapták el a koronavírust, tehát itt van világon a második legtöbb fertőzött az Egyesült Államok után. A betegségből ugyan több mint egymillióan már felépültek, de a 66 ezret így is meghaladja azok száma, akik a betegség miatt vesztették életüket.

A vírus jelenleg exponenciálisan nő: már május vége óta naponta átlagosan több mint 20 ezer megbetegedést azonosítanak a hatóságok – július 6-ról július 7-re 17 468 új megbetegedésről és 537 új halálesetről számoltak be –, amik a legtöbb esetben ugyan enyhe lefolyásúak, de a megbetegedések 6 százaléka halálos kimenetelű.

A viszonylag magas halálozási arány részben annak köszönhető, hogy a járvány átterjedt a sűrűbben lakott szegényebb területekre is és emiatt túlterheltek a kórházak. Az Amazonas állambeli Manauson például az összes nagyobb kórház megtelt, és vagy nincs elegendő lélegeztetőgép, vagy az azokat kezelő személyzet száma kevés, hogy minden beteget ellássanak.

Arról, hogy Jair Bolsonaro miért próbálhatta elbagatellizálni a koronavírus-járványt és mi várhat Brazíliára a járvány után, korábban már a Helyzetben elemeztük a Corvinus Egyetem docensével, Nagy Sándor Gyulával.

FOTÓ: Jair Bolsonaro / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek