+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 7. kedd, 18:12
A járvány súlyosságát tagadó brazil elnök már napok óta tüneteket mutatott.

A brazil elnök, Jair Bolsonaro egy keddi interjújában bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, tudósít róla a Deutsche Welle. Bolsonaro mindezt maszkban jelentette be, ami amiatt meglepő, mert hiába kötelezte a maszk viselésére egy brazil bíróság, ő ennek korábban nem tett eleget.

 

A brazil elnököt többször is letesztelték, mert kedden már egyre több tünetet mutatott, köztük magas láza is volt. Bolsonaro az interjúban azt mondta, hogy teljesen jól érzi magát, „legszívesebben sétálgatna, de orvosi ajánlás miatt ezt nem teheti meg”. A tüdejét meg is röntgenezték, de jelenleg semmilyen elváltozást nem találtak nála. 

 

Bolsonaro a koronavírus kapcsán leginkább azzal került a hírekbe, hogy a betegség és a járvány súlyosságát folyamatosan tagadta.

 

Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és sokáig gyűléseket is tartott, ahol a mellette tüntető tömegeknek szónokolt, semmibe véve a járványügyi javaslatokat.  A brazil elnök koronavírust korábban sokáig „kis influenzának” nevezte, és a járványügyi javaslatokat egyáltalán nem fogadta meg, aki pedig kritizálta, azt pedig lemondásra kényszerült:

 

így járt áprilisban az amúgy népszerű Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azután a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott májusban.

 

Teich helyét ideiglenes jelleggel Eduardo Pazuello vette át, aki május 15 óta tölti be ezt a pozíciót. A Pazuello vezette minisztérium azzal vált híressé, hogy az ő vezetése alatt június 6-án egyszer már lekapcsolták a hivatalos állami oldalt, ami adatokat közölt a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatosan. Bolsonaro akkor kiállt amellett, hogy jobb úgy, ha kevesebb adatot közölnek a nyilvánossággal, viszont a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt végül június 9-én ismételten visszaállították az oldalt.

 

Brazília mára gócponttá vált

 

A központi intézkedések hiánya miatt a dél-amerikai ország gócponttá vált: a július 7-i adatok szerint már 1 643 539-en kapták el a koronavírust, tehát itt van világon a második legtöbb fertőzött az Egyesült Államok után. A betegségből ugyan több mint egymillióan már felépültek, de a 66 ezret így is meghaladja azok száma, akik a betegség miatt vesztették életüket.

 

A vírus jelenleg exponenciálisan nő: már május vége óta naponta átlagosan több mint 20 ezer megbetegedést azonosítanak a hatóságok – július 6-ról július 7-re 17 468 új megbetegedésről és 537 új halálesetről számoltak be –, amik a legtöbb esetben ugyan enyhe lefolyásúak, de a megbetegedések 6 százaléka halálos kimenetelű.

 

A viszonylag magas halálozási arány részben annak köszönhető, hogy a járvány átterjedt a sűrűbben lakott szegényebb területekre is és emiatt túlterheltek a kórházak. Az Amazonas állambeli Manauson például az összes nagyobb kórház megtelt, és vagy nincs elegendő lélegeztetőgép, vagy az azokat kezelő személyzet száma kevés, hogy minden beteget ellássanak.

 

Arról, hogy Jair Bolsonaro miért próbálhatta elbagatellizálni a koronavírus-járványt és mi várhat Brazíliára a járvány után, korábban már a Helyzetben elemeztük a Corvinus Egyetem docensével, Nagy Sándor Gyulával.

 

FOTÓ: Jair Bolsonaro / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás