+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 7. kedd, 18:12
A járvány súlyosságát tagadó brazil elnök már napok óta tüneteket mutatott.

A brazil elnök, Jair Bolsonaro egy keddi interjújában bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, tudósít róla a Deutsche Welle. Bolsonaro mindezt maszkban jelentette be, ami amiatt meglepő, mert hiába kötelezte a maszk viselésére egy brazil bíróság, ő ennek korábban nem tett eleget.

 

A brazil elnököt többször is letesztelték, mert kedden már egyre több tünetet mutatott, köztük magas láza is volt. Bolsonaro az interjúban azt mondta, hogy teljesen jól érzi magát, „legszívesebben sétálgatna, de orvosi ajánlás miatt ezt nem teheti meg”. A tüdejét meg is röntgenezték, de jelenleg semmilyen elváltozást nem találtak nála. 

 

Bolsonaro a koronavírus kapcsán leginkább azzal került a hírekbe, hogy a betegség és a járvány súlyosságát folyamatosan tagadta.

 

Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és sokáig gyűléseket is tartott, ahol a mellette tüntető tömegeknek szónokolt, semmibe véve a járványügyi javaslatokat.  A brazil elnök koronavírust korábban sokáig „kis influenzának” nevezte, és a járványügyi javaslatokat egyáltalán nem fogadta meg, aki pedig kritizálta, azt pedig lemondásra kényszerült:

 

így járt áprilisban az amúgy népszerű Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azután a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott májusban.

 

Teich helyét ideiglenes jelleggel Eduardo Pazuello vette át, aki május 15 óta tölti be ezt a pozíciót. A Pazuello vezette minisztérium azzal vált híressé, hogy az ő vezetése alatt június 6-án egyszer már lekapcsolták a hivatalos állami oldalt, ami adatokat közölt a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatosan. Bolsonaro akkor kiállt amellett, hogy jobb úgy, ha kevesebb adatot közölnek a nyilvánossággal, viszont a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt végül június 9-én ismételten visszaállították az oldalt.

 

Brazília mára gócponttá vált

 

A központi intézkedések hiánya miatt a dél-amerikai ország gócponttá vált: a július 7-i adatok szerint már 1 643 539-en kapták el a koronavírust, tehát itt van világon a második legtöbb fertőzött az Egyesült Államok után. A betegségből ugyan több mint egymillióan már felépültek, de a 66 ezret így is meghaladja azok száma, akik a betegség miatt vesztették életüket.

 

A vírus jelenleg exponenciálisan nő: már május vége óta naponta átlagosan több mint 20 ezer megbetegedést azonosítanak a hatóságok – július 6-ról július 7-re 17 468 új megbetegedésről és 537 új halálesetről számoltak be –, amik a legtöbb esetben ugyan enyhe lefolyásúak, de a megbetegedések 6 százaléka halálos kimenetelű.

 

A viszonylag magas halálozási arány részben annak köszönhető, hogy a járvány átterjedt a sűrűbben lakott szegényebb területekre is és emiatt túlterheltek a kórházak. Az Amazonas állambeli Manauson például az összes nagyobb kórház megtelt, és vagy nincs elegendő lélegeztetőgép, vagy az azokat kezelő személyzet száma kevés, hogy minden beteget ellássanak.

 

Arról, hogy Jair Bolsonaro miért próbálhatta elbagatellizálni a koronavírus-járványt és mi várhat Brazíliára a járvány után, korábban már a Helyzetben elemeztük a Corvinus Egyetem docensével, Nagy Sándor Gyulával.

 

FOTÓ: Jair Bolsonaro / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás