Már az Európai Bizottság is magyarázkodik a horvát jobboldal mellett kampányoló von der Leyen miatt

Szerző: Illés Gergő
2020.07.06. 16:55

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Már az Európai Bizottság is magyarázkodik a horvát jobboldal mellett kampányoló von der Leyen miatt

Sajnálja az Európai Bizottság,

hogy annak elnöke úgy tűnik, akaratán kívül belecsöppent a horvát belpolitikába:

Horvátországban ugyanis vasárnap választottak új parlamentet, a választásokat pedig fölényesen nyerte meg Andrej Plenković regnáló kormányfő jobboldali HDZ-je a „Sigurna Hrvatska”, vagyis a „Biztonságos Horvátország” szlogenjével kampányolva.

A HDZ az európai ügyek iránt érdeklődő szavazóknál úgy próbált ugyanis plusz pontokat bezsebelni, hogy közvetlenül a választás előtt, múlt pénteken közzétettek hivatalos csatornáikon egy videót, melyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök mellett egy sor jobbközép néppárti politikus ismétli a párt választási szlogenjét.

A Sigurna Hrvatska szlogenből „sziherne” Hrvatskát gyártó Von der Leyen mellett a videóban többek között megszólal Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Donald Tusk EPP-elnök, Janez Janša szlovén, Arturs Krišjānis Kariņš lett, Kiriakosz Micotakisz görög és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, de ott van Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető, és Dubravka Šuica demokráciáért és demográfiáért felelős horvát EU-biztos is. (Minimum szembetűnő, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hiányzott a névsorból.)

Persze felmerülhet a kérdés, hogy

na és?

Kampányvideók mindig is voltak, nagytiszteletű külföldi politikusokkal kampányolni sem épp újkeletű, ugyanakkor az már problémásabb, mikor egy ilyen ügybe az Európai Bizottság két tagja is belekeveredik.

Ugyanis a Bizottság elnöke és tagjai (papíron) legalábbis nem képviselhetnek pártpolitikai és tagállami ügyeket, a biztosok legalapvetőbb kötelessége, hogy tevékenységük során csakis az Európai Bizottság érdekeit, és ne az őket jelölő tagállamét vegyék figyelembe. Vagyis egy Ursula von der Leyen, de akár a horvát biztos Dubravka Šuica részéről is problémás, ha beállnak a HDZ-nek kampányolni.

És bár a videóban megszólalók mind az Európai Néppárt politikusai, von der Leyen neve mellett nem az szerepelt, hogy a német CDU tagja és volt honvédelmi miniszter, hanem egy uniós zászló mellett az, hogy ő bizony az Európai Bizottság elnöke. Vagyis könnyen lehetett úgy értelmezni, hogy a bizottsági elnök hivatalból kampányol a horvát jobboldal mellett.

Emiatt kényszerült a Bizottság sajtószóvivője magyarázkodásra vasárnap: ő azt írta, von der Leyen úgy gondolta, hogy

„személyes minőségében” segít be a HDZ-nek, de „sajnos ezt a videó végső formájában nem tették egyértelművé”.

Nem valószínű persze, hogy az Európai Bizottság választást döntött volna Horvátországban, de tény, hogy a HDZ végül a közvélemény-kutatásokhoz képest óriásit nyert a vasárnapi választásokon. A 151 fős Saborban 66 szék lett a párté, ilyen nagyot a HDZ 2007 óta nem nyert, pedig idén a centrum felé tolódó pártra jobbról indult rá Miroslav Škoro szlavóniai énekes-borász újonnan szervezett mozgalma. Végül a HDZ 37 százalékot szerzett, nagy ellenfelük, a baloldali Restart koalíció 25 százalékot. Škoro szélsőjobbja csak 11 százalékra volt jó, de benn lesz még a parlamentben 7,5 százalékkal a konzervatív Most és az 7 százalékkal újbaloldali Možemo! is, utóbbi vezetőjével itt olvashatjátok az Azonnali interjúját.

BORÍTÓKÉP: Andrej Plenković horvát kormányfő és Ursula von der Leyen Bizottság-elnök / Európai Bizottság (2020)

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek