+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 6. hétfő, 20:30
Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Ismeretlen forrásból származó lehallgatott telefonbeszélgetések kavarták fel Észak-Macedónia választási kampányát, amik főleg a jelenlegi miniszterelnöknek, Zoran Zaevnek lehetnek kínosak – írja a Balkan Insight.

 

Például július 4-én Youtube-ra töltöttek fel egy frissen nyitott csatornára két részletet: az elsőn azt hallani, hogy valószínűleg Zaev elmondja valakinek, hogy mostanra ő finanszírozza a a teljes szociáldemokrata pártot (SDSM), miközben a pártelnökként dolgozó korábbi miniszterelnök, Branko Crvenkovszki teljesen elvesztette befolyását a pártban.

 

A beszélgetés második része érdekesebb, ott valamire azt mondja Zaev, ő többet ér 8 millió eurónál.

 

Ezek a felvételek sem az elsők már, hiszen 2017-ben konkrétan több százezer lehallgatott beszélgetés került nyilvánosságra, azok hitelességét el is ismerte Zaev: egy 2017 közepén készült felvételen azt magyarázza, hogy minden támogatót maga mellé akar gyűjteni az azóta már Magyarországon menekültködő Nikola Gruveszki ellen, és „meg fogja baszni az anyját”, erről úgy nyilatkozott, hogy a helytelen nyelvezet annak volt köszönhető, hogy pár órát a kocsmában töltött előtte.

 

Zoran Zaev most bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, de nem a beszélgetések tartalma miatt, hanem mert beszélgetéseket lehallgatni illegális.

 

A koronavírus miatt április helyett Észak-Macedónia július 15-én tart előrehozott választásokat, mivel a jobboldali Gruevszkit váltó Zaev idén januárban lemondott a miniszterelnöki pozícióról, amiért nem tudta megtartani legfőbb ígéretét, az ország felgyorsított európai integrációját. Többek közt emiatt változtatta meg az ország nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára (így a névvitában érintett görögök már nem vétóznak), viszont az EU így is elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, a politikus indoklása szerint pedig egy ilyen érvágás után el kell döntenie az embereknek, milyen irányt képzelnek el.

 

Igaz, azóta az EU már megszavazta a csatlakozási tárgyalások elindítását, így ez javíthatja az SDSM-vezette baloldali koalíció esélyeit a választásokon.

 

Zaev elődje 2016-ig az a Nikola Gruevszki volt, aki jelenleg menekültként egészen balhés körülmények között került Magyarországra, ahol jelenleg is idejét tölti. A távollétében különféle korrupciós ügyekért jogerősen elítélt Gruevszki VMRO-DPMNE jobboldali pártja a szociáldemokratákkal szemben kevésbé volt elkötelezett Európa felé, elbukott választásán az itthon is ismert Soros György-mantrát használták sokszor.

 

Zoran Zaev a Gruevszki-ügyről 2018 telén az Azonnalinak is adott rövid interjút, íme!

 

 

FOTÓ: Zoran Zaev / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás