+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 6. hétfő, 20:30
Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Ismeretlen forrásból származó lehallgatott telefonbeszélgetések kavarták fel Észak-Macedónia választási kampányát, amik főleg a jelenlegi miniszterelnöknek, Zoran Zaevnek lehetnek kínosak – írja a Balkan Insight.

 

Például július 4-én Youtube-ra töltöttek fel egy frissen nyitott csatornára két részletet: az elsőn azt hallani, hogy valószínűleg Zaev elmondja valakinek, hogy mostanra ő finanszírozza a a teljes szociáldemokrata pártot (SDSM), miközben a pártelnökként dolgozó korábbi miniszterelnök, Branko Crvenkovszki teljesen elvesztette befolyását a pártban.

 

A beszélgetés második része érdekesebb, ott valamire azt mondja Zaev, ő többet ér 8 millió eurónál.

 

Ezek a felvételek sem az elsők már, hiszen 2017-ben konkrétan több százezer lehallgatott beszélgetés került nyilvánosságra, azok hitelességét el is ismerte Zaev: egy 2017 közepén készült felvételen azt magyarázza, hogy minden támogatót maga mellé akar gyűjteni az azóta már Magyarországon menekültködő Nikola Gruveszki ellen, és „meg fogja baszni az anyját”, erről úgy nyilatkozott, hogy a helytelen nyelvezet annak volt köszönhető, hogy pár órát a kocsmában töltött előtte.

 

Zoran Zaev most bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, de nem a beszélgetések tartalma miatt, hanem mert beszélgetéseket lehallgatni illegális.

 

A koronavírus miatt április helyett Észak-Macedónia július 15-én tart előrehozott választásokat, mivel a jobboldali Gruevszkit váltó Zaev idén januárban lemondott a miniszterelnöki pozícióról, amiért nem tudta megtartani legfőbb ígéretét, az ország felgyorsított európai integrációját. Többek közt emiatt változtatta meg az ország nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára (így a névvitában érintett görögök már nem vétóznak), viszont az EU így is elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, a politikus indoklása szerint pedig egy ilyen érvágás után el kell döntenie az embereknek, milyen irányt képzelnek el.

 

Igaz, azóta az EU már megszavazta a csatlakozási tárgyalások elindítását, így ez javíthatja az SDSM-vezette baloldali koalíció esélyeit a választásokon.

 

Zaev elődje 2016-ig az a Nikola Gruevszki volt, aki jelenleg menekültként egészen balhés körülmények között került Magyarországra, ahol jelenleg is idejét tölti. A távollétében különféle korrupciós ügyekért jogerősen elítélt Gruevszki VMRO-DPMNE jobboldali pártja a szociáldemokratákkal szemben kevésbé volt elkötelezett Európa felé, elbukott választásán az itthon is ismert Soros György-mantrát használták sokszor.

 

Zoran Zaev a Gruevszki-ügyről 2018 telén az Azonnalinak is adott rövid interjút, íme!

 

 

FOTÓ: Zoran Zaev / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás