Kanye West elnökjelöltsége épp úgy lehet kortárs performansz, mint egyszerű kamu

Szerző: Fekő Ádám
2020.07.06. 18:45

De akár még szavazatokat is lehúzhat Joe Bidenről, ha tényleg elindul a rapper. Márpedig ha tényleg, kell magának találnia egy kisebb pártot, esetleg magának felépíteni egy akkora bázist, hogy egyáltalán az aláírásai meglegyenek nyár végéig.

Kanye West elnökjelöltsége épp úgy lehet kortárs performansz, mint egyszerű kamu

Azt már sokan mondták, hogy a demokratikus politikai rendszer inkább hasonlít egy valóságshow-ra, mint tényleges érveken alapuló vázra, erre pedig csak ráerősített Donald Trump 2016-os elnöki győzelme, hiszen alapvetően egy valószínűleg már a kezdetekben is orosz pénzből felépített pénzcelebről beszélünk, akiből egyszer csak a világ egyik legnagyobb hatalmú embere lett. Ezt a showműsort egészítheti ki az univerzum talán jelenleg legnépszerűbb rappere, Kanye West, aki vasárnap bejelentette (vagyis „ye” névre hallgató Twitterén kiírta), hogy indul a 2020-as elnökségért.

A történet pont olyan, mint Kanye West elmúlt pár éve: vagy valami sokszorosan idézőjelbe tett posztmodern alkotás, amiben korunk legnagyobb zsenije valami olyat dob, amit átlagember nem is érthet teljesen, maximum csodálhat, vagy pedig egy istenkomplexusos bolond már megint hülyeségeket beszél.

A rapper már négy évvel ezelőtt is belengette, hogy indul a pozícióért, de a kivagyiságra azért erősen építő hiphop-szcénában sem gondolta valószínűleg akkor senki komolyan a dolgot, ahogy ennek az elnökválasztás során sem adta semmi jelét. Annak sokkal inkább, milyen lelkesen támogatja Trumpot, aminek különösen a Black Lives Matter mozgalom és a rasszizmusellenes tüntetések idején elég nagy súlya van, lévén egy sikeres fekete férfiról van szó, Trump pedig épp ebben a körben nem különösebben népszerű.

Ugyanakkor West politikai nézetei tulajdonképpen nem ismertek: bár kedveli Trumpot, hordja a „Make America Great Again” felirattal ellátott sapkát, igazából soha nem véleményezett egy intézkedést sem. A legközelebb talán egy idén márciusban készült interjúban jutott a konkrét kiálláshoz, amikor azt magyarázta, kicsit rasszistának érzi, hogy ha ő fekete, akkor automatikusan demokratának kell lennie.

„Ez azokra az időkre emlékeztet, amikor még nem voltam híres. Akkoriban ha bementem egy étterembe, azonnal azt hitték, mivel fekete vagyok, lopni akarok”

– mondta a Wall Street Journalnek.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, West inkább személyes szinten bírja Trumpot, mint politikailag, vagy nagyot változott: 2005-ben még futótűzként terjedtek el a Katrina-hurrikán után mondatai, ugyanis egyértelműen kijelentette, hogy George W. Bush akkori republikánus elnököt egyszerűen nem érdeklik a feketék.

Sőt, azt is kiemelte, hogy elege van abból a kettős mércéből, ami alapján ha egy fehér ember visz el egy elhagyott boltból valamit, akkor élelmet keres, amikor egy fekete, az lop.

Az elnökkel ápolt jó viszony: saját bevallása szerint 2019 augusztusában is adott tanácsot az elnöknek, amikor a szintén híres, mellesleg idén a Szigeten is majdnem fellépett ASAP Rockyt lecsukták Svédországban súlyos testi sértésért (egy verekedésben vett részt), a szabadon engedéséért pedig maga az elnök járt közbe. Végül Trump nem tudta soron kívül kiengedtetni a férfit, de így is megúszta két év felfüggesztett börtönnel, viszont közben a világ számára újra egyértelmű lett, hogy Kanye West és Donald Trump viszonya tényleg közeli.

Annyira közeli, hogy West 2018-ban olyan beszédet mondott a Fehér Házban, amire még Trump sem tudott nagyon mit kezdeni: előbb arról beszélt, a Make America Great Again sapkában Supermannek érzi magát, jelezte, hogy szerinte meg kell állítani Észak-Koreát, elmesélte, hogy egyszer tévesen bipoláris depressziót diagnosztizáltak nála, de a koronát akkor tette fel a produkcióra, amikor elmondta, 

ugyan Hillary Clintont is kedvelte, de megfogta Donald Trump férfias energiája.

A korai gondolatokból persze az is következhetne, hogy Kanye West a BLM arca, hiszen nagyjából hasonló időszakban ment neki egy olyan elnöknek, aki az amerikai szélsőjobbal is remek kapcsolatot ápoló Trumphoz képest maga volt a megtestesült politikai korrektség.

Nyilván 2005-ben még más világ volt: Kanye West nem egy magát istennek képzelő troll volt, hanem egy különösen tehetséges rapper, aki fontos kulturális falakat rúgott tört át ebben az évben azzal, hogy headlinerként lépett fel a Glastonbury fesztiválon (előtte hiphop produkció soha nem került ilyen helyzetbe). Ehhez képest tartunk ott 2020-ra, hogy West már alig értelmezhető, összevágott gospel-hangmintákra rappelget, miközben arról beszél, hogy a rabszolgaság tulajdonképpen választás volt a feketéknek.

Ezt a képet árnyalja, hogy felesége, a világ valószínűleg elsőszámú influenszerének számító Kim Kardashian egy 2018-as interjúban apolitikusként jellemezte férjét. „Kedveli Donald Trumpot, mint embert, de nem tud semmit a politikáról. Mindig azt fogja mondani, kedveli Trumpot, és most is ezt mondja.

Tudom, hogy ez fura, mert ha valaki lát egy piros sapkát manapság, azt hiszi, támogatók is, de ő csak a gondolatszabadságért küzd és azért, hogy akkor is kedveljen valakit, ha ettől nem lesz népszerű” – mondta Kardshian.

Mindeközben West tényleg csatlakozott a BLM-mozgalomhoz, bár nem szószólóként: Chicagóban tüntetni ment ki George Floyd gyilkossága után, és pénzzel is segített, úgyhogy ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, a piros sapka és a haveri Trump, vagy a szociális érzékenység az igazi Kanye West.

KANYE WEST A CHICAGÓI TÜNTETÉSEN JÚNIUS 4-ÉN

Fontos azért tudni, hogy Kanye West már nem is igazán zenész, hanem épp Trumphoz vagy akár az őt már most lelkesen támogató Elon Muskhoz hasonló figyelemművész: a produkciójuk tulajdonképpen abból áll, hogy elérik, foglalkozzanak velük emberek. Akár azon az áron is, hogy valami bődületesen nagy hülyeséget mondanak, hiszen tisztában vannak az internetezők hosszútávú memóriájának szinte teljes hiányával is: ami akár csak fél éve történt, már meg se történt.

Ebbe pont beleillik ez a mostani kijelentés, hiszen azóta kicsit mindenki Kanye Westtel foglalkozik. Sokkal jobban, mint például attól a bejelentésből, hogy 10 évre leszerződtek a GAP divatmárkával arra, hogy West tervezze nekik a Yeezy néven futó kollekciójának folytatását (ami egyébként sokszor egyszerű egyszínű pólókat takar, csak nagyon sok pénzért árulva).

Ezért az is simán benne van, hogy West egyáltalán nem indul el az elnökségért, mint ahogy jelenleg ennek az égvilágon semmi nyoma nincs is (leszámítva a Zöld Párt egyik jelöltjét, Kanye Deez Nuts Westet, de ők valószínűleg csak poénból regisztrálták ezt a nevet 2015-ben), és azért nem is olyan egyszerű indulni.

A legkomolyabban a Guardian vette a bejelentést, ő le is zongorázta, hogyan indulhatna: a Demokraták és a Republikánusok jelöltje már tiszta sor, de az USA-ban vannak kisebb pártok is, akik szintén jelölhetnek. Ha nem talál senkit, akkor függetlenként is indulhat,

viszont akkor neki kell személyzetet intézni, aláírásgyűjtő önkénteseket toborozni, akiknek tízezernyi aláírást kell gyűjteni a regisztrációs időszak augusztusi, illetve pár helyen szeptemberi zárásáig úgy, hogy közben még a koronavírus is tombol az országban.

A brit újság által megkérdezett James McCann, az indianai Purdue Egyetem politikatudósa szerint West még a hihetetlen ismertsége ellenére is elkésett, ha komolyan akarna indulni: a választást novemberben tartják, ennyi idő alatt azt sem lehet elhitetni senkivel, hogy komolyan gondolja a politizálást.

KANYE WEST EGY VASÁRNAPI ISTENTISZTELETEN

Ha komolyan gondolja, akkor bár sok esélye nincs nyerni, elnökjelöltsége két dologra azért jó lehet: először is simán lehúzhat pár szavazót Joe Bidenről, aki ugyebár főleg azért népszerű az amerikai fekete lakosság körében, mert Barack Obama alelnöke volt, másrészt végképp elterelheti a figyelmet az értelmezhető kampányról. 

Ugyanis egy olyan figuráról beszélünk, aki a fél kezével egy generációval ismertette meg a gospel stílust újra, hogy aztán az egyik vasárnapi előadásán közölje, hogy ő a legnagyobb művész, akit Isten alkotott, és ő most ezért Isten szolgálatába áll.

Ez nem is maradt viszonzatlanul, hiszen azt is Istennek tudta be, hogy 68 millió dollár adóvisszatérítést kapott.

Ahogy mindig, most is lehetetlen eldönteni, mit akar Kanye West: egy óriási trollkampánynak épp annyi esélye van, mint annak, hogy semmiféle következménye nem lesz a rövid üzenetnek. Gondolatkísérletként azért mégis érdemes az internetes kommentszekció nagyrészéhez hasonlóan eljátszadozni azzal a gondolattal, mi történne, ha novemberben Kanye West nyerne: főleg az, hogy először lenne az USA-nak olyan First Ladyje, akinek még házipornója is van.

FOTÓK: Kanye West / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek