Most is lehet trükközni az online nemzeti konzultáció kitöltésekor

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.06. 08:27

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Most is lehet trükközni az online nemzeti konzultáció kitöltésekor

Pont, ahogyan a korábbi nemzeti konzultációk esetén történt, úgy a koronavírusról – na és persze Soros Györgyről – szóló mostani esetén sem kötelező valós e-mail címet megadni annak kitöltéséhez, legalábbis a kitöltés végén pont úgy megköszönik a válaszadást, mintha létező címről adna valaki válaszokat – derül ki a nemzeti konzultáció oldaláról.

Ez azt jelenti, gyakorlatilag bárki bármilyen valós vagy nem valós e-mail címet beírhat, annak hitelességét nem fogja senki sem ellenőrizni, nem jön hitelesítő link a megadott e-mail címre.

Ráadásul az Azonnali tapasztalata szerint az online nemzeti konzultáció több alkalommal is kitölthető ugyanarról a számítógépről.

Na de akkor mire figyelt a kormány? Például arra, hogy konkrétan ugyanarról az e-mail címről azért csak egyszer lehessen kitölteni, illetve arra, hogy a konzultálni vágyó polgár legfeljebb 120 évet adhasson meg életkorául.

Persze senkit sem szeretnénk kamu adatok megadására biztatni, de így azért megkérdőjeleződik, mennyire vehető komolyan az online konzultáció eredménye.

Lévén nem új, hogy megtrükközhető az online konzultáció, a kormányt már régebben is kérdezték erről. Például 2017-ben erre az volt a válasz: a kormány bízik a „magyar emberek jóhiszeműségében, abban, hogy egy választó csak egy alkalommal tölti ki azt”, és hogy az eddigi nemzeti konzultációkon a beérkező válaszok mindössze 5 százalékát kapták az interneten keresztül.

Egyébként a mostani nemzeti konzultáció ellen az ellenzék – akik szerint a kérdéssor hazug és manipulatív – azzal próbál fellépni, hogy arra kérik az állampolgárokat, ne a kormánynak küldjék vissza az íveket, hanem adják oda nekik.

FOTÓ: Dömötör Csaba / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek